Danas je u Hrvatskoj zabilježeno čak 4.009 novih slučajeva zaraze korona virusom, novi je to rekord u broju novooboljelih, koji znatno premašuje sve dosadašnje brojke. “Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen pogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno”, rekao je premijer Plenković predstavljajući nove mjere koje će na snazi biti sve do 21. prosinca.

“Znali smo da neće doći do smanjenja brojeva ako se svi skupa ne budemo pridržavali mjera”, dodao je.

A nove mjere prije svega odnose se na zabranu svih događaja i okupljanja s više od 25 osoba. Na privatnim okupljanjima smije biti najviše 10 osoba, obvezno je nošenje maski, obustavljaju se i svadbene svečanosti, dok na pogrebima može biti najviše 25 osoba. Obvezno je i dezinficiranje površina u zgradama i provjetravanje, dok je u javnom prijevozu najviša popunjenost dozvoljena do 40 posto. Prodavaonice, trgovine i trgovački centri moraju istaknuti maksimalan broj kupaca, održavati higijenu, provjetravati, imati punktove s dezinfekcijom. Do 22 sata mogu raditi pekarnice i trgovine koje prodaju kruh, obustavlja se održavanje sajmova te rad restorana i kafića, osim hotela i kampova gdje je dopuštena priprema i dostava hrane kao da nema korone. Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportaše 1., 2. i 3. kategorije, kao i rad teretana i fitness-centara. Obustavlja se rad zborova i izvedbe složenih scenskih djela te rad plesnih škola, u kino, kazalište i koncert može ući ograničen broj ljudi, škole stranih jezika i autoškole isključivo će raditi online. Preporuka je i da se misna slavlja prenose putem radija i televizije, ograničenje je od 25 ljudi na misama. Također, zabranjen je i dolazak na radno mjesto svima sa simptomima, preporuka je da se radi od kuće i u smjenama.

”Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se dotad broj spusti, možemo razmišljati da se dio mjera ukine. U protivnom će ostati na snazi”, objasnio je. Dodao je da je cilj osigurati održivost zdravstvenog sustava te da su poduzeli sve za nabavu cjepiva.

Napomenuo je i kako će ministri iz domene gospodarskih aktivnosti sutra ujutro imati sastanke s udrugama iz gospodarstva kako bi dogovorili mjere da se pomogne privatnom sektoru. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je pak da smo u prošlom tjednu imali porast od 15 posto. Tjedan ranije je bilo 7, a prije toga 4,4 posto. Incidencija nam je među najvećima u Europi, po mortalitetu smo u sredini, na 13. mjestu. ”Nažalost imamo i veliki broj umrlih. Situacija je zabrinjavajuća, brojevi nam i dalje rastu”, zaključio je Capak.