18 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Nove, strože mjere na granicama: I za Hrvate obavezan test ili idu u samoizolaciju

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od ponoći je novom odlukom koju je jučer donio Stožer civilne zaštite dozvoljen ulazak u Hrvatsku samo uz predočenje negativnog PCR testa na COVID-19 ne starijeg od 48 sati ili uz obavezno testiranje nakon ulaska u Hrvatsku i odlazak u samoizolaciju dok se čekaju nalazi testa. Od tog su pravila izuzete samo zemlje EU i schengenskog prostora te zemlje pridružene tom prostoru odnosno njihove regije koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Velika promjena režima na granici je to da kod utvrđivanja uvjeta za ulazak u Hrvatsku graničnim policajcima više nije presudno državljanstvo putnika, nego epidemiološka situacija područja odnosno regije iz koje putnik dolazi. To će značiti da u Hrvatsku bez negativnog PCR testa više neće moći ulaziti ni hrvatski državljani iz Bosne i Hercegovine i drugih susjednih zemalja.

Nove će strože mjere zahvatiti i hrvatske državljane koji se vraćaju iz EU zemalja odnosno regija koje su u crvenom te trećih zemalja koje su izvan EU, uz neke izuzetke.

Zabrana ulaska u Hrvatsku ne odnosi se na one koji dolaze neposredno iz država ili regija članica Europske unije odnosno schengenskog prostora ili država pridruženih schengenskom prostoru, koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. No valja napomenuti kako je među EU zemljama i zemljama koje spadaju u schengenski prostor trenutno u zelenom samo djelić jugozapada Finske.

Za putnike iz takozvanih zelenih regija, kojih trenutno gotovo i nema, važno je da su preko zemalja kroz koje prolaze do Hrvatske tranzitirali. Ako na ulazu u Hrvatsku dokažu da se nisu zadržavali u područjima kroz koja tranzitiraju prema Hrvatskoj, mogu ući u Hrvatsku bez PCR testa.

Tko sve može ući bez negativnog testa?

Postoji i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnike u tranzitu uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijente koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.


Kako doznajemo, granična policija će preko granica u svojstvu pograničnih radnika puštati i druge kategorije putnika koji zbog naravi svog posla ili zanimanja imaju potrebe učestalog prelaska državne granice (na primjer, sportaši koji igraju za klubove u susjednoj državi).

Tko može ući iz trećih zemalja?

Putnicima sa slobodom kretanja unutar EU i Europskog gospodarskog prostora, odnosno državljanima članica EU, schengenskog prostora ili zemalja pridruženih schengenskom prostoru i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem, ako dolaze iz trećih zemalja, ulazak u RH dozvolit će se uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili uz samoizolaciju do zaprimanja negativnog testa na testiranju u Hrvatskoj.

Ako netko tko spada u ovu kategoriju ima negativan PCR test napravljen u Hrvatskoj zbog kratkotrajnog putovanja u drugu državu i vraća se u Hrvatsku u roku kraćem od 48 sati, odnosno u roku važenja testa, od njega se neće tražiti novi test.

PCR test se ni u ovom slučaju neće tražiti od zdravstvenih djelatnika, istraživača u zdravstvu i djelatnika u skrbi za starije, pograničnih radnika, osoblja u prometnom sektoru, diplomata, vojnog i policijskog osoblja, humanitarnih djelatnika i civilne zaštite u obavljanju dužnosti, putnika u tranzitu i osoba koje putuju radi školovanja.

Treće zemlje iz kojih nije potreban PCR test

U skladu s preporukom Vijeća EU negativan PCR test se neće tražiti od putnika iz još nekoliko zemalja. Trenutno se radi o putnicima koji dolaze iz Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, Kine te posebnih upravnih područja NR Kine – Hong Konga i Makaa. Uvjet je da ne pokazuju znakove bolesti te da nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelim.

Na državljane trećih zemalja, dakle nečlanica EU, schengenskog prostora i zemalja pridruženih schengenskom prostoru, primjenjuju se ista pravila kao i iz ranijih odluka koje je donosio Stožer i mogu ući u Hrvatsku jedino ako su zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i civilna zaštita u obavljanju dužnosti, putnici u tranzitu i osobe koje putuju radi školovanja te pomorci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno