23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Novi film Mela Gibsona dočekan ovacijama gdje god se prikazao

Više od autora

- vl promo-

f_hacksaw-ridge_greben-spasenih_uskor-u-kinu_ST2

Bile su potrebne godine da se snimi film o junaku Drugog svjetskog rata, Desmondu Dossu i redateljska palica je pala u ruke oskarovca Mela Gibsona, proslavljenog filmovima Hrabro Srce i Pasija, jer samo on može prenijeti na film intimni unutarnji život likova i realistično snimiti napete scene borbi.

Film GREBEN SPAŠENIH (Hacksaw Ridge, 2016.), nevjerojatna je istinita priča o Desmondu Dossu [Andrew Garfield] koji je u Okinawi tijekom najkrvavije bitke iz Drugog svjetskog rata spasio 75 suboraca, a da nije ispalio niti jedan metak niti nosio oružje. Bio je jedini američki vojnik u Drugom svjetskom ratu koji se nenaoružan borio na prvim linijama fronta jer je vjerovao da je, makar je rat u ovom slučaju bio opravdan, ubijanje uvijek moralno neispravno. Kao ratni bolničar sam je evakuirao ranjene koji su pali iza neprijateljskih linija i brinuo se za njihove ozljede, dok ga i samog nisu ranile granate i upucali snajperisti. Doss je bio prvi vojnik s prizivom savjesti koji je dobio Kongresnu medalju časti.
‘Kad sam prvi put čuo priču Desmonda Dossa, prvog američkog vojnika s prizivom savjesti kojemu je bila dodijeljena Medalja časti, zapanjila me njegova požrtvovnost. Doss je bio osoba koja je na najnesebičniji i gotovo nesvjestan način redovito riskirao vlastiti život kako bi spasio život svoje braće. Desmond je bio prosječna osoba koja je postigla nadprosječne podvige’ –  izjavio je Mel Gibson.

f_hacksaw-ridge_greben-spasenih_uskor-u-kinu_ST1


Film je u potpunosti snimljen u Australiji gdje su uspjeli rekreirati Virginiju iz 1930-tih i neprijateljski teren samog grebena Maeda. Mel je snimao scene na način da je kamera uvijek usred svega što se događa i zbog toga ćete se osjećat kao da ste se našli usred te paklene borbe.

Prema svim dosadašnjim kritikama, ovaj film bi mogao donijeti Gibsonu nagradu Oscar u kategoriji najbolji film i najbolji redatelj po drugi put nakon 21 godinu kada je dobio nagradu Oscar za film Hrabro srce u obje kategorije. Jedan od glumaca u filmu je i Vince Vaughn, koji izgleda kao da je još uvijek u vojsci, ima samo riječi hvale za Gibsonov Greben spašenih, za koji kaže da uspio savršeno izbalansirati i humor ‘prije odlaska u pakao na bojno polje’. Na premijeru filma je došao i Melov dvadesetšestogodišnji sin, Milo, koji u filmu glumi Luckyija Forda.

Greben spašenih, u distribuciji Blitza, u CineStar kinima službeno u kino distribuciju kreće od četvrtka 10. studenog 2016. godine.

KINO NAJAVA TITLANA: GREBEN SPAŠENIH [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno