18 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Novi film oskarovca Danisa Tanovića ‘Smrt u Sarajevu’ kreće u kina

Više od autora

- vl promo-

f_smrt-u-sarajevu_Uskoro-u-kinima_ST1

Danis Tanović svakako spada među najistaknutije europske filmaše 21. stoljeća. Sve je počelo još 2001. godine kada je Tanović kao svoj redateljski prvijenac svijetu predstavio remek-djelo ‘Ničija zemlja’ s kojim je pobrao hvalospjeve kritike i publike, pokupio niz nagrada na filmskim festivalima diljem svijeta, a sve ovjekovječio osvojivši prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma – prvu za Bosnu i Hercegovinu u njezinoj povijesti. Godine 2010. režira ‘Cirkus Columbiu’ koji službeno zatvara filmski festival u Zagrebu, a Tanović dobiva ovacije publike, dok s filmom ‘Epizoda u životu berača željeza’ tri godine poslije osvaja nagrade na filmskim festivalima u Berlinu, Istanbulu i Jeruzalemu. Ove se godine Danis Tanović vraća u velikom stilu, hvaljenim remek-djelom SMRT U SARAJEVU koji se od 12. svibnja započinje prikazivati u kinima!

Ovim putem donosimo vam prvu dostupnu scenu iz filma koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio čak dvije nagrade: Srebrnog medvjeda i prestižnu nagradu FIPRESCI! Očito se radi o još jednom filmskom dragulju redatelja koji je u posljednjih 15-ak godina zaredao niz fantastičnih ostvarenja koji mogu stajati uz bok s nekim od najcjenjenijih umjetničkih filmova snimljenih u 21. stoljeću.

f_smrt-u-sarajevu_Uskoro-u-kinima_ST2


Radnja filma SMRT U SARAJEVU odvija se u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u organizaciji Europske Unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici pripremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih uzvanika. Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu pokušava zaustaviti štrajk, a istovremeno na krovu u improviziranom TV studiju traje poseban program posvećen stogodišnjici sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost: Gavrilo Princip.

Novi film genijalnog Danisa Tanovića, SMRT U SARAJEVU u domaća kina stiže u četvrtak, 12. svibnja!

ISJEČAK IZ FILMA

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno