15 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. rujna 2022.

Novi film slavnog Oskarovca Pedra Almodovara u hrvatskim kinima

Više od autora

- vl promo-f_julieta_u-hr-kinima_ST

Španjolski redatelj Pedro Almodovar proslavio se filmovima u kojima je tematizirao žene, njihove ljubavi, tuge, sreće, depresije i ushićenja. Posljednji takav bio je film ‘Slomljeni zagrljaji’ iz 2009. godine, da bi se ove godine toj tematici vratio filmom ‘Julieta’.

‘Julieta’ je povratak Almodovara svojim korijenima, odnosno ženama. Kako bi se što bolje uvukao u temu majčinstva, ‘posudio’ je tri kratke priče kanadske spisateljice i Nobelovke Alice Munro te ih spojio u jednu. Isprva, priznao je, namjeravao je snimiti film na engleskom jeziku, već je imao i dogovor s Meryl Streep oko glavne uloge, ali se ipak na koncu odlučio za španjolsku verziju.

U konačnici dobivena je priča o Julieti (Emma Suarez), shrvanoj majci koju je kćerka, bez riječi objašnjenja, napustila i nikada joj se nije vratila. Ta bol zbog neobjašnjiva odlaska te hrvanje s neopisivom tugom te vraćanjem u prošlost kako bi se pronašli razlozi, tematska je okosnica filma ‘Julieta’.

‘U Španjolskoj majka i dijete ne raskidaju odnose, dok je u Americi suprotno, majka zna da će je dijete kad-tad napustiti’, kazao je Almodovar objašnjavajući zašto je na kraju odabrao španjolsku, a ne američku verziju filma.

Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, a zatim je službeno objavljeno da je ‘Julieta’ ovogodišnji španjolski kandidat za Oscara. ‘Julieta’ je definitivan povratak Almodóvara formi melodrame koja vrvi iskrenim emocijama.

Film se od danas 17. studenog počinje prikazivati u hrvatskim kinima.

KINO NAJAVA: JULIETA [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno