Od 29. listopada do 29. prosinca u tri zagrebačka kina održava se jesensko izdanje programa Europaukinu.eu!
Kino Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti, Art-kino KIC te Kinoteka u naredna dva mjeseca bit će središta kulturnih filmskih događaja u Zagrebu. Tamo se, naime, održava drugo jesensko izdanje filmskog projekta “Europa u kinu”. Udruga Kulturni klub u suradnji s Europskom komisijom zagrebačkoj publici na ovaj način predstavit će šest recentnih filmova europske produkcije: norvešku biografsku dramu “Sonja: Bijeli labud“, hvaljeni talijanski film “Silvio” redatelja Paola Sorrentina, dokumentarni film “Jean Paul Gaultier” o slavnom modnom dizajneru, norveški film katastrofe “Potres”, nagrađivanu talijansku dramu “Moja kći” koja se natjecala u službenoj konkurenciji festivala u Berlinu te francuski triler “Bliski neprijatelji”.
Program započinje u utorak, 29. listopada kada se od 20:00 sati u kinu Metropolis MSU hrvatskom premijerom norveške biografske drame “Sonja: Bijeli labud” redateljice Anne Sewitsky otvara drugo jesensko izdanje programa Europaukinu.eu. Tijekom naredna dva mjeseca, sve do 29. prosinca u sva tri zagrebačka kina bit će prikazivano svih šest spomenutih nagrađivanih i hvaljenih dugometražnih filmova, a uz njih na programu će se pronaći i sedam kratkih filmova iz programa #EUANDME koji će se prikazivati prije redovitih projekcija. Riječ je o filmovima “Usamljenik”, “Debut”, “Oona”, “Party Animal”, “Život u hostelu”, “Oblik” i “Ključ”.
Ulaz na svečano otvorenje programa „Europa u kinu“ u utorak, 29. listopada od 20:00 sati u kinu Metropolis MSU je besplatan, a za sve ostale projekcije tijekom naredna dva mjeseca cijena kinoulaznice je 15 kuna. Raspored svih projekcija objavljen je na web stranici www.europaukinu.eu te Facebook stranici fb.me/europaukinu.eu. Nakon iznimno uspješnog proljetnog programa, udruga Kulturni klub i ove jeseni organizirala je filmski program ispunjen kvalitetnim, nagrađivanim filmovima europske produkcije kako bi zagrebačkoj publici i svim zainteresiranima pružila mogućnost uživanja u naslovima kakvi se rijetko imaju prilike vidjeti u domaćim multipleksima i kinima.
Sonja: Bijeli labud (Sonja: The White Swan, 2018.) | Photo: Jose Haro
Program će trajati puna dva mjeseca, dakle do kraja 2019. godine, a organizatori vjeruju da će publika znati prepoznati filmsku kvalitetu i pogledati barem jedan od naslova u ispunjenim dvoranama kina Metropolis MSU, Art-kina KIC i Kinoteke Zagreb.