Nedaleko od ceste između Vinkovaca i Nuštra odnedavno se mogu primjetiti radovi na novom polju za iskop ciglarske gline za potrebe tvrtke Dilj d.o.o. Vinkovci, članice Nexe grupe Našice. Kako bi se realizirali svi preduvjeti za nastajanje novoga iskopa svoj doprinos dao je i Grad Vinkovci.
Druge izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Vinkovaca, koje je nedavno usvojilo Gradsko vijeće posebno su važne za razvoj gospodarstva jer donose novine vezane uz gospodarske zone. Pisali smo već kako je ovim izmjenama veliku preinaku doživjela Zona Zalužje čijih je 38,42 ha površine prošireno za još 131 ha, a ostvareni su i preduvjeti za budući Transportno-logistički centar Vukovarsko-srijemske županije.
U službi razvoja gospodarstva, ističe Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca, svakako je i novi iskop ciglarske gline na području grada Vinkovaca koji nastaje između Vinkovaca i Nuštra za potrebe tvrtke Dilj.
“Ministarstvo poljoprivrede i Dilj sklopili su Ugovor o osnivanju prava služnosti na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH u svrhu eksploatacije mineralne sirovine – ciglarske gline na polju Ervenica površine 316.264 četvornih metara. Riječ je o posjedu koji se nalazi između Vinkovaca i Nuštra, neposredno između glavne ceste i novoizgrađene obilaznice, na kojemu je Dilj već započeo sa svojim aktivnostima. U izuzetnom nam je interesu da Dilj nastavi sa svojim uspješnim poslovanjem utemeljenim na poslovnim aktivnostima u Vinkovcima te smo nakon jednogodišnjih pregovora s ministarstvima gospodarstva, kulture i poljoprivrede uspjeli uskladiti ispunjenje svih preduvjeta kako bi Dilj u skladu sa zakonom mogao krenuti s novim eksploatacijskim poljem”, ističe Hrvoje Niče.
Na području grada Vinkovaca tijekom godina bilo je više lokacija na kojima se iskopavala ciglarska glina, a Vinkovčanima su svakako najpoznatiji današnja “Jezera Banja” u Novom Selu na kojima je zadnjih godina puno uloženo u uređenje kupališta te “Bajer” na Slaviji na kojemu uživaju isključivo ribiči, a kupanje je zabranjeno.