7 C
Vinkovci
Utorak, 4. listopada 2022.

Novi model Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je na savjetovanju s javnošću novi model Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, koji će se primjenjivati od jeseni. Prema novom modelu, umjesto škola, osnivači školskih ustanova će iskazivati interes za sudjelovanje u Shemi čime će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će omogućiti uključivanje još više školaraca u Shemu.

Novim modelom proširuje se i lista prihvatljivih proizvoda pa će uz breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu školarci dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume, repu, ciklu crni korijen, celer, rotkvu i slično, a od mliječnih proizvoda uvodi se i mlijeko za piće bez laktoze.

U prošloj (2017./2018.) školskoj godini u Školskoj shemi je sudjelovalo 1.060 škola, 401.800 učenika i 104 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura.

Školska shema važan je čimbenik stjecanja zdravih prehrambenih navika naše djece. Osim besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda ova Shema ima i edukativni karakter jer predviđa posjet lokalnim proizvođačima hrane. Djeca su najvažnija, pa je putem Sheme školama omogućeno iskoristiti prednosti kratkog lanca opskrbe kako bi naši školarci imali najsvježije i najkvalitetnije domaće proizvode“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Od 25. kolovoza do 25. rujna 2018. na internetskoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvojubit će objavljen Javni poziv na kojemu će osnivači škola moći iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi. Dobavljači će moći iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi na Javnom pozivu tijekom cijele školske godine. Razdoblje provedbe Školske sheme pomaknut će se za mjesec dana te će škole moći započeti s raspodjelom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od 15. listopada 2018. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno