Prvi čovjek Vlade RH Andrej Plenković danas je najavio ono o čemu se već nekoliko godina priča, a to je obilježavanje Dana državnosti 30. svibnja. Ova odluka prema najavama trebala bi biti donesena ubrzo i to, kako je najavljeno, kroz mjesec dana.

Plenović je ovu odluku i objasnio:„Identifikacija s 30. svibnja simbolikom tada prvog demokratski izabranog Sabora, govorom predsjednika Tuđmana, je puno jače ušla u emociju i sjećanje hrvatskih ljudi da mi se čini da je to nešto što bi većina Hrvata htjela“,

Ipak, dok neki ni ne znaju o kojem je prazniku riječ, drugi su zbunjeni jer je već bilo premještanja praznika. Naime, Dan državnosti slavio se 30. svibnja sve do 2001. godine, kada je u vrijeme Ivice Račana prebačen na 25. lipnja. Otada se 30. svibnja, dan kada je održana prva demokratska, višestranačka sjednica Hrvatskog Sabora, obilježava samo kao spomen dan.

A 25.6. je praznik Dana državnosti. Tog je dana 1991. godine donesena Ustavna odluka o prekidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.

A ni građani nisu složnog stava. Dok jedni smatraju da je bolje da se vrati na stari datum, drugi misle da je logičniji onaj vezan uz Ustav, a ima i onih koji žele što više slobodnih dana u kalendaru.