Foto: Dario Venturini
Zagrebački americana blues sastav BE HA VE predstavlja “Oh My Pretty Neighbor“, neuobičajen Božićni singl, u kojoj junak pjesme Vlado svojoj susjedi Helgi pod jelu daruje jedan jedini poklon – sebe.
Vlado je svoje tinejdžerske dane živio na trećem katu već pomalo oronule zgrade u prekosavskom naselju sagrađenom još davnih šezdesetih. Probe s bendom i život za glazbu odjednom je promijenila novo doseljena stanovnica zgrade, u kojoj je živio Vlado. Bila je novo lice u kvartu, ali u početku je nije primjećivao drugačije nego što primjećuje i druge susjede. No, jedne večeri, došavši s probe, umoran legne na krevet u svojoj maloj sobi. Njena plava kosa mu počne zaokupljati misli. Njen osmijeh… Čekaj! Je li se to ona njemu osmjehivala u prolazu ili je to samo njegova mašta? Sad je već bio siguran da je vidio i kako mu je jednom skriveno mahnula u prolazu. Ili je i to samo njegova mašta? Sutradan je sjedio na klupi u parku i vrebao njen prolazak na putu prema tramvajskoj stanici. Taj dan nije prošla. A misli su mu sve više bile zaokupljene njom. Od ekipe iz kvarta je saznao da joj je ime Helga. Ime je savršeno odgovaralo njenoj plavoj kosi i ubrzanom hodu. Postajalo je hladnije i bližilo se doba Adventa. Vlado je bio previše sramežljiv da bi joj prvi prišao. Maštao je kako ona kuca na njegova vrata sa šalicom u ruci i moli malo šećera. Upravo to se, na Vladino iznenađenje, i dogodilo… A ostalo? Ostalo je povijest…
Ova nesvakidašnja priča poslužila je kao inspiracija za nastanak pjesme “Oh My Pretty Neighbor”. Glazbu potpisuje Zoran Haraminčić, tekst je napisao Davor Bunčić, a aranžman su napravili Zoran Haraminčić i Davor Bunčić.
Inspiracija je svuda oko nas – light motiv je ove pjesme. Odlasci na tržnicu, u trgovinu, susretanja poznatih ljudi u poznatim okruženjima svakodnevna su pojava, dok jednom ne prepoznamo da upravo ta svakodnevica može biti sjajna inspiracija. Svakodnevne, ponavljajuće stvari kojih nismo ni svjesni, odjednom postaju stvarne i poprimaju oblik. Tada je važno zapisati te dojmove. Možda se nekada u budućnosti ti zapisi pretvore u inspiraciju na čijem temelju može nastati priča, a možda i pjesma.
BE HA VE je osnovan 2014. godine u Zagrebu. Premijerno se pojavljuju na kompilacijskom albumu “Blues for You – Tribute to Buha”, koji je 2014. osvojio dvije nagrade Porin. 2016. godine snimaju album “One of These Days” na kojem se nalazi petnaest autorskih posveta raznim glazbenim žanrovima, u rasponu od roots rocka i southern countrya do bluesa, uz elemente folka, psihodelije i rhythm & bluesa. Album je odlično prihvaćen kod publike, a struka ga je nagradila nagradom “Fender Music Award” u studenom 2017.. Singlovima “Elevator Blues”, “My Baby Does It Well”, “Our Song” , “Take It to Your Heart”  te aktualnim “Oh My Pretty Neigbor” BE HA VE najavljuje drugi studijski album radnog naziva “Our Songs”, kojim nastavljaju stvarati i promovirati kvalitetnu blues glazbu te održavati hrvatski blues na visokoj razini.