Kontaktirajte nas

Glazba

Novi singl Jelene Radan nagrađen na Šibenskom festivalu i video spot kroz marš i igru

Objavljeno

-

m_jelena-radan_kad-nas-ne-bude_ST1

Iako je na svom drugom albumu ‘Novi dan’ iz 2007. godine Jelena Radan kao autorica sudjelovala na pjesmama, ‘Kad nas ne bude’ je nakon dugo vremena prva pjesma na kojoj potpisuje glazbu i tekst, a koja je svoju praizvedbu doživjela na ovogodišnjim Večerima šansone u Šibeniku, 20. kolovoza. Tada je, nakon dojmljive izvedbe nagrađene pljeskom tijekom izvođenja, počašćena 2. nagradom publike, te onom ocjenjivačkog žirija za najbolju interpretaciju te večeri.

Iako se Jelena puno prije voli izraziti kroz prozu, na ovoj pjesmi se usudila  lirski popričati sama sa sobom – naime, njoj samoj je teško prihvatiti činjenicu da ljudi odlaze… i da se ne vraćaju… da nestajemo i prolazimo… Pomirenje s prolaznošću života i uopće pojmiti trajanje kao faktor u životu je nešto što je mori, ali i što polako prihvaća… ‘Na dane…’ kako voli reći sama Jelena. ‘Ponekad imam snage othrvati se slabostima i uživati u radostima, a ponekad i ne…’ aludira tako na stihove s kojima završava pjesmu: Sitne radosti kao slabosti uvijek prevagnu…

Zahvalnost prema postojanju i šansi dokazuje se kroz puno sitnih dinamika kroz dan, pa onda i kroz cijeli život, ali ne možemo se uvijek izmaknuti i obuhvatiti nas cijele…  Pjesma opisuje i dubok odnos s voljenom osobom koja ‘daje dah’ kad nam ga ponestane u onim ključnim trenucima kad bol sustiže…

Kao i na posljednjem albumu ‘Voyage’, Jelena i na ovoj pjesmi surađuje s producentom i aranžerom Edijem Cukerićem, ali i s novim glazbenim prijateljem, Konradom Mulvajom, također upletenim u aranžman i programiranje (Montažstroj, Sara Renar…)

Na Jelenin poziv odazvao se i Luka Žužić, trombonist Jazz orkestra HRT-a, koji je odsvirao i klavirske dionice, te Tomi Novak, gitarist u Jeleninom bendu. Trombon je zapravo odredio zvuk pjesme uz ritmiku marša na dobošu i tako nas uveo u mantrastu, ali dostojanstvenu, čak i svečanu atmosferu koja se gradi kroz pjesmu do samog kraja.

m_jelena-radan_kad-nas-ne-bude_ST2

S obzirom da je Jelenina intimna namjera bila uhvatiti bar na tih par minuta  atmosferu pomalo hladne ljetne noći tamo negdje na norveškom nebu, pozvala je da joj se pridruže i djevojčice iz Pjevačkog studija Mozartine iz Zagreba, jer je imala viziju djevojačkih glasova kojima bi vokalno obojala instrumentalni dio pjesme i dodala još malo svijetle i nenametljive, a mistične boje.

Krajem kolovoza video spot se za pjesmu ‘Kad nas ne bude’, u režiji osebujnih Dina Topolnjaka i Borisa Sekulića, snimao na području Đurđevački peski i Kloštarski (Kalinovački) Pijesci (Natura 2000) na području Koprivničko-križevačke županije, te u Zagrebu na Mirogoju i Cmroku… Direktor fotografije je izvrsni Filip Tot, a za iznimnu montažu je zaslužna Maida Srabović, dok je za pomoć u vidu vizualnog efekta uskočio Vedran Štefan. Svi su oni dio ekipe koja uspješno zajedno surađuje nekoliko godina, a na ovom spotu su pokazali zavidnu predanost. Stilistica je dražesna Ljupka Tanevska, za šminku su zaslužne Antonia Šiljić i Petra Sever, a  za frizuru Frizerski salon Mandala. U organizaciji je sudjelovao i pomogao Art Travel.

Ekipi su se pridružili i neobično talentirani mali akteri, plesačice iz Plesnog studija Korak iz Čakovca: Nora Mesarić, Klara Tot i Nikolina Martinec pod koreografskom palicom Virne Hošnjak, mali svirači Ivona Topolnjak na trombonu (inače svira klarinet), Niko Vidović na dobošu, i najstariji među njima Filip Jengić. Kako bi sve genercije pjesme o prolaznosti bile zadovoljene, pomogla je i baka, Kristina Kozar. Svesrdno su priskočili u pomoć Marinko Topolnjak i Marko Topolnjak iz Nedelišća.

I kako sam Dino, jedan od režisera kaže o ideji spota za pjesmu Kad Nas Ne Bude: ‘U maršu i igri, ovaj video spot spaja dva svijeta, onaj u kojem živimo i kojim prolazimo, idemo svojim putevima, hodamo jedni kraj drugih; i onaj koji ne poznajemo, koji makar naslućujemo – život s nekom drugom djecom, odraslima i bakama…’

VIDEO: KAD NA NE BUSE (SPOT)

Glazba

29.7.2016. | The Chris Robinson Brotherhood: Anyway You Love, We Know How You Feel

Objavljeno

-

Napisao/la

    389 pregleda

Foto: Jay Blakesberg

Na današnji dan, 29. srpnja 2016. godine The Chris Robinson Brotherhood objavljuju album pod naslovom “Anyway You Love, We Know How You Feel” (Silver Arrow records).

Premda će ga mainstream publika uvijek pamtiti prije svega kao vođu The Black Crowesa, karijera Chrisa Robinsona kasnijih se godina ispreplela na više kolosijeka. Osim u sklopu matične grupe, vodio je i projekt New Earth Mud, te noviji The Chris Robinson Brotherhood.

“Anyway You Love, We Know How You Feel” album je kojim još jednom pokazuje kako se fokus Robinsonovih utjecaja odavno premjestio iz područja Rolling Stonesa i grupe The Faces na teren grupe Grateful Dead iz njihovog blagog, omamljenog ali melodičnog razdoblja sredine 1970-ih; elestično strukturirane skladbe u prosjeku traju između pet i šest minuta. Podatak da je Robinson u postavi svojeg pratećeg benda angažirao odličnog kantautora i gitarista Neala Casala dovoljno govori o njegovom autoritetu i tadašnjoj snazi – barem kad se govori o suvremenoj američkoj jam-rock sceni.

A ona je uvijek malo pomaknuta od srednje struje, što znači da će Robinson i dalje, zajedno sa svojom verzijom klasičnog rocka – pomiješanog s osunčanim countryjem i suptilnim funkom – funkcionirati isključivo kao miljenik upućenih.

Dani slave su iza njega, ali on zato glazbu doživljava kao užitak i gotovo ništa više. A to je u svijetu korporativnih imperativa dragocjena vrlina. (Denis Leskovar, hifi media)

Popis pjesama: 1. Narcissus Soaking Wet | 2. Forever As The Moon | 3. Ain’t It Hard But Fair | 4. Give Us Back Our Eleven Days | 5. Some Gardens Green | 6. Leave My Guitar Alone | 7. Oak Apple Day | 8. California Hymn

Nastavi čitati

Glazba

28.7.1986. | R.E.M. – Lifes Rich Pageant

Objavljeno

-

Napisao/la

    664 pregleda

Foto: Chris Carroll/Corbis via Getty Images

Bilo je sasvim jasno da su R.E.M. došli do novog poglavlja – utopiti se u manirizmu ili ponovno zaplivati u neku novu, neistraženu vodu. Povukli su sasvim neočekivani potez angažiravši Don Gehmana, producenta u ono vrijeme mega- popularnog John Cougar Mellencampa koji je potpuno promijenio njihov odnos prema radu u studiju. S komercijalnog aspekta Gehman je bio apsolutni protivnik produkcijske sofistikacije, kompliciranosti i nečistog zvuka.

Na današnji dan 28. srpnja 1986. godine izlazi im četvrti studijski album “Lifes Rich Pageant” koji su najavili pjesmom “Swan Swan Humignbird” (soundtrack), a dotadašnju publiku iznenadili jasnim, potpuno razumljivim vokalom, čvrstim i žestokim gitarama i tipičnom “middle of the road” produkcijom. Sve pjesme su bile dinamične, upravo rock and roll kakav do tada nisu snimili, a album je bio u studijskom i kompozitorskom pogledu briljantno odrađen.

Na vrlo domišljat način su izbjegli zamci šablona i potpuno odagnali kritičarske predrasude oko možebitnih utjecaja. Više ih nitko nije mogao uspoređivati ni s poplavom britanskih sastava (Housemartins ili The Smiths) ili s tradicionalnim folk- rock izvođačima, već je bilo jasno da su R.E.M. u stvari iz svojeg malog i opskurnog Athensa i undergrounda zahvaljujući svojem radu postali jednim od glavnih protagonista u svijetu rock and rolla.

Album se prodao u neočekivanih 500.000 komada, a na sve strane su počele frcati gomile priznanja: “…grupa desetljeća, glasnogovornici nove američke r’n’r kulture, najvažnija generacijska rock grupa, uz The Rolling Stones, The Who i U2 najvažniji band u povijesti rocka…”. Album je dosegnuo 21. mjesto američke i 43. mjesto britanske ljestvice te iznjedrio singlove “Fall On Me” (US#94) i “Superman”. (Horvi, terapija.net)

R.E.M. su djelovali kao kvartet u sastavu Michael Stipe (vokal), Peter Buck (gitara, bendžo), Mike Mills (bas) i Bill Berry (bubanj).

Popis pjesama: Begin The Begin | 2. These Days | 3. Fall On Me | 4. Cuyahoga | 5. Hyena | 6. Underneath The Bunker | 7. The Flowers Of Guatemala | 8. I Believe | 9. What I We Give It Away? | 10. Just A Touch | | 11. Swan Swan H | 12. Superman

Nastavi čitati

Glazba

Nick Mason’s Saucerful of Secrets u sklopu odgođene turneje u svibnju 2022. u Zagrebu!

Objavljeno

-

Napisao/la

    615 pregleda

Foto: Nick Mason fb promo

Legendarni Nick Mason, osnivač, autor, bubnjar i najdugovječniji član velikih Pink Floyda sa supergrupom Nick Manson’s Saucerful of Secrets na svjetske pozornice vraća revolucionarni zvuk ranih albuma Pink Floyda, benda koji je promijenio tijek glazbene povijesti – posebno glazbeno putovanje u sklopu odgođene turneje održati će se u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma 31. svibnja 2022. godine!

Stvorivši jedinstven i neponovljiv zvuk Pink Floyda koji se najčešće opisuje kao art rock ili progressive rock, Nick Mason je s kolegama iz benda, Roger Watersom, David Gilmourom, Richard Wrightom i Syd Barrettom postao glazbeni besmrtnik i jedan od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća. Utjecaj Pink Floyda je ogroman,  a neka od najvećih imena inspirirana  Pink Floydima su David Bowie, U2, Queen, Radiohead, Kraftwerk, Tool, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins itd.

Nakon što je 2016. kurirao hvaljeni box set “The Early Years 1965-1972” posvećen ranim psihodeličnim radovima kultnog benda, Nick Mason odlučio se za punokrvni povratak na scenu nakon povijesnog nastupa u sklopu humanitarnog Live 8 koncerta koji je 2005. godine posljednji put okupio sve živuće članove Pink Floyda. Za razliku od bendovskih kolega Davida Gilmoura i Rogera Watersa čije se ekstenzivne turneje fokusiraju na kasnije radove Pink Floyda, njihove solo radove te izabrane klasike iz rane faze Pink Floyda, Nick Mason’s Saucerful of Secrets vraća se najinovativnijoj fazi Pink Floyda te donosi koncertnu interpretaciju albuma od “The Piper at the Gates of Dawn” do “Obscured by Clouds” izvodeći isključivo pjesme Pink Floyda. S obzirom da se radi o presjeku od sedam albuma Pink Floyda od ukupno 15 studijskih izdanja, Nick Mason publici nudi najekstenzivnije koncertno iskustvo jednog od najznačajnijih i najvećih rock bandova svih vremena. Riječima samog Nick Masona, Saucerful of Secrets njegovo je vraćanje omiljenim pjesmama na koje je ponosan.

U novom projektu, u želji da “uhvati duh vremena”, Nick Mason okuplja vrhunske glazbenike u supergrupu, kao što su Gary Kemp (Spandau Ballet), Guy Pratt (basist Pink Floyda nakon Watersa), Lee Harris (Ian Dury & the Blockheads) i Dom Beken (The Orb, Transit Kings) koji autentično i vitalno reinterpretiraju najizazovnije, najproduktivnije i najinventivnije godine Pink Floyda. Publiku očekuju vrhunske izvedbe klasika koji su trajno obilježili suvremenu povijest glazbe – “A Saucerful of Secrets”, “One of These Days”, “Astronomy Domine”, “Let There Be More Light”, “Green Is the Colour”, “Set the Controls for the Heart of the Sun”, “Lucifer Sam”, “Arnold Layne”, “Bike”, “Fearless”,  i dr. Nakon ekskluzivna četiri nastupa u Londonu u svibnju 2018. godine, uslijedila je, odmah po objavi rasprodana, europska i sjevernoamerička turneja koja je zvuk ranih Pink Floyda dovela na neke od najprestižnijih pozornica u svijetu – od slavljeničkog koncerta u londonskom Roundhouseu, pariške Olympije, filadelfijske Metropolitan Opera House, antičkih amfiteatara u Lyonu i sicilijanskoj Taormini, sve do najavljenih nastupa u berlinskom Tempodromu i londonskom Royal Albert Hallu odgođenih za proljeće 2022. Financial Times najbolje je sažeo što Nick Mason’s Saucerful of Secrets uživo jest – “…posve izvanredan i radostan koncert, i podsjetnik na to koliko su poseban i briljantan bend Pink Floyd bili… ako imate imalo interesa za Pink Floyd, ne smijete propustiti ovaj koncert…”

U sklopu odgođene ekstenzivne europske turneje u 2022., uz nastupe na nekim od najprestižnijih europskih pozornica, Nick Mason’s Saucerful of Secrets u organizaciji INmusic festivala dolazi i u Zagreb 31. svibnja 2022. godine. Na jedinstvenom koncertu u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma hrvatska publika imati će prilike čuti rijetko izvođene klasike Pink Floyda i zakoračiti u glazbenu eru, ovjekovječenu kultnim koncertnim filmom “Pink Floyd: Live at Pompeii”, koja je oblikovala i usmjerila čitave generacije glazbenika i publike.

Ulaznice za koncert Nick Mason’s Saucerful of Secrets dostupne su putem službenog INmusic festivalskog webshopa te u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Svi vlasnici prethodno kupljenih ulaznica za INmusic festival #15 mogu ostvariti 10% popusta na ulaznicu za koncert  Nick Mason’s Saucerful of Secrets putem e-mail zahtjeva na tickets@inmusicfestival.com do isteka zaliha.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 10 sati

Nove projektne aktivnosti u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar

Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar 26. srpnja odobren je i drugi Erasmus+ projektni prijedlog S.O.S.- Successful Overstress Survival u vrijednosti od...

Aktualnoprije 12 sati

Broj opoziva i povučenih proizvoda dokaz je da sustav sigurnosti hrane i zaštite potrošača funkcionira

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Tatjana Karačić održala je sastanak s predstavnicima udruga za zaštitu potrošača...

Aktualnoprije 14 sati

Veliki interes za studiranje na vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke

Proaktivnost, rad i stalna ulaganja učinila su vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke prepoznatljivim pa za njihove studijske smjerove iz godine u...

Aktualnoprije 14 sati

Na igru i druženje u knjižnicu

Svake prve subote u mjesecu na Čitateljskom klubu za školarce Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci bude vrlo veselo, tako se...

Aktualnoprije 15 sati

U Hrvatskoj 247 novih slučajeva, preminule tri osobe

U protekla 24 sata zabilježeno je 247 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.221. Među...

Aktualnoprije 16 sati

Ivan Mlivić: Bitter and Sweet je nacionalni brend s internacionalnom putovnicom

Liker od kave i jedinstveni svjetski projekt Bitter and Sweet najnoviji su pothvati Vinkovčanina Ivana Mlivića. Dugogodišnje ideje napokon su...

Aktualnoprije 17 sati

26. obljetnica Oluje obilježena i u Vinkovcima: “Taj dan smo plakali od sreće”

Hrvatska danas slavi jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti. Središnje obilježavanje smješteno je u Kninu, no već tradicionalno Dan...

Aktualnoprije 18 sati

U posljednja 24 sata bez novih slučajeva zaraze u županij

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 nisu potvrđene pozitivne...

Najčitanije