4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Novi štandovi Vinkovačkih jeseni

Više od autora

- vl promo-

Novitet na ovogodišnjim 53. Vinkovačkim jesenima je hvalevrijedan projekt kojeg potpisuju profesori i učenici Drvodjelske tehničke škole Vinkovci. Na Slavonskom sokaku svoju premijeru imat će 35 unikatnih i najvažnije od svega, u Vinkovcima izrađenih štandova.

Budući da s Drvodjelskom tehničkom školom godinama njeguju suradnju, iz Grada Vinkovaca ove je pak došla ideja da se za predstojeće izdanje Vinkovačkih jeseni ne posuđuju štandovi od drugih instanci, nego da se izrade vlastiti. Prototip koji je izrađen u školskoj radionici predstavljen je gradskim ocima koji su za ponuđeno rješenje imali samo riječi hvale. Grad je potom naručio seriju od 35 komada koji će se koristiti za sve veće vinkovačke manifestacije: Vinkovačko ljeto, Vinkovačke jeseni i Advent.

Materijal korišten za izgradnju je u potpunosti izvorno hrvatski. Ovakvim projektima Drvodjelska tehnička škola daje svoj doprinos u brendiranju Vinkovaca i neizravno u razvoju kontinentalnog turizma istočne Slavonije.

Gradu smo se učinili poprilično zgodnim izborom za ove projekte. Prije svega, u radionici imamo mnogo djece na praksi jer im škola nastoji praksu osigurati u svojim prostorijama i s djelatnicima s kojim su se učenici već naviknuli raditi. Učenici, također pomažu u izradi predmeta koji su naručeni, a uskoro su i naručitelji shvatili da u suradnji s nama brže mogu doći do željenog proizvoda jer mi nemamo program koji radimo konstantno, nego radimo po narudžbi i mogućnostima. Razvijamo proizvod, ukazujemo na greške, uklanjamo nedostatke – jednostavno vjerujem da su Grad i sve ostale interesne strane uvidjele da smo dobar proizvođač“, istaknula je jedna od voditeljica projekta, Branka Čuljak.O radu ovog vrijednog pogona, Čuljak kaže da ga najbolje opisuju atributi poput fleksibilnosti, poštivanja rokova i transparentnosti, a na raspolaganju imaju čak dvije radionice. Učenici se tijekom ljetnih mjeseci za rad na ovom projektu organiziraju preko programa stručne prakse. Budući da su strukovna škola, u kurikulumu imaju modul koji pokriva praktičnu nastavu. Tijekom praktične nastave učenici ne mogu raditi na strojevima, ali mogu biti pomoćnici koji sudjeluju u cjelokupnom proizvodnom procesu. Sve dopunske poslove, poput brušenja i lakiranja, učenici mogu sami obaviti. Za vrijeme praznika, drvodjelski tehničari imaju 2 tjedna obvezne prakse, a cijela se grupa od sveukupno 20-tak učenika izmjenjuje svakih 14 dana ovisno o tome kako se dogovore s majstorom i po potrebama posla. Škola tako održava kontinuitet rada svoje radionice, a učenicima se pruža prilika da sudjeluju i budu stvarno prisutni u proizvodnom procesu.

Djeca to prihvaćaju kao izvrsno iskustvo jer imaju uvid u sve što se radi i, štoviše, mogu aktivno sudjelovati. Nikada nismo doživjeli da jedan od učenika nije htio sudjelovati u poslu. Kroz struku puno toga mogu vidjeti i naučiti. Naposljetku, praksa je temelj svake strukovne škole“, izjavila je Čuljak.

Unatoč svim preprekama i ograničenjima s kojima se škola susreće, ovaj projekt svoju će premijeru doživjeti na Vinkovačkim jesenima, koje su uostalom krajnji rok kada štandovi moraju biti gotovi. Početkom rujna predviđa se da će svi štandovi biti montirani i spremni za nadolazeću manifestaciju, a trenutno se iščekuje dolazak plastificiranih nadstrešnica za pokrivanje štandova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno