Kontaktirajte nas

Aktualno

Novi sustav grijanja za 1.700 kućanstava u Vinkovcima

Objavljeno

-

Suvremeni energetsko učinkoviti toplinski sustav grijanja jedan je od kapitalnih projekata Grada Vinkovaca koji će biti provedeni EU sredstvima. U izradi je projektno-tehnička dokumentacija, a u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem za realizaciju je osigurano 36 milijuna kuna.
Poznato je kako je na 11. sastanku Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u okviru proširenja Razvojnog sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisano još 13 ugovora vrijednosti od gotovo 180 milijuna kuna za Vukovarsko-srijemsku županiju. Među njima su i ugovori za dva projekta Grada Vinkovaca: Obrazovno-razvojni centar Vinkovci u zgradi Mađarske škole te projekt Suvremeni energetsko učinkoviti toplinski sustav grijanja grada Vinkovaca.
Kao jedinica lokalne samouprave Grad Vinkovci, sukladno odredbama Zakona o tržištu toplinske energije dužan je poticati i planirati izgradnju i obnovu toplinskih sustava na svom području. Trenutni sustav „gradskog“ grijanja u Vinkovcima raspolaže sa 6 kotlovnica od kojih jedna i to ona najveća, kao energent koristi mazut što uzrokuje veliko onečišćenje zraka i okoliša dimnim plinovima. Ostalih pet kotlovnica koristi zemni plin, no iste su dotrajale i zahtijevaju renovaciju kotlova kao i zamjenu toplinske tehnologije efikasnijom i tehnološki naprednijom. Usluge ovog sustava toplinske energije koristi oko 1.700 krajnjih kupaca smještenih u stambenim zgradama oko navedenih kotlovnica koji će se nakon provedbe imati osiguran suvremen i energetski učinkovit sustav grijanja.
Nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije, koja je financirana u okviru Tehničke pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2010.“, pristupit će se projektu procijenjene vrijednosti 36.000.000,00 kuna kojim će se izgraditi nova ekološki prihvatljiva plinska kotlovnica umjesto trenutne kotlovnice na mazut u ulici Ante Starčevića, koja trenutno opskrbljuje toplinom 700 vinkovačkih kućanstava smještenih u okolnim zgradama. Osim izgradnje nove kotlovnice, razvojnim sporazumom osigurana je modernizacija postojećih 5 kotlovnica koje koriste zemni plin, po jedna u A.B. Šimića 17, J.J. Strossmayera i A. Starčevića 64 te dvije u ulici Kneza Mislava, a koje zajedno opskrbljuju 1.000 kućanstava. Sukladno izgradnji i modernizaciji kotlovnica, istodobno će se pristupiti zamjeni i dogradnji pripadajućih toplovoda u cilju značajnog smanjenja transportnih gubitaka u distribuciji toplinske energije.

Ovim projektom uspostavit će se cjelovit sustav plinskoga grijanja kao preduvjet za učinkovit i ekološki prihvatljiv načina grijanja, povećanje uštede u konačnoj potrošnji energije, dok će krajnji korisnici toplinskih usluga dobiti ekološki prihvatljiviju uslugu grijanja. Ovim projektom prvenstveno se želi postići smanjenje emisije CO2 u cilju zaštite okoliša i ostvarenja glavnih ciljeva Strategije EUROPA 2020, a dodatnu vrijednost dat će i upotreba obnovljivih izvora energije putem ugradnje fotonaponskog sustava na novoizgrađenoj kotlovnici kojim će se proizvoditi električna energija za potrebe iste.
Provedbu i ovog projekta osigurava Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA, koja se u sedam godina postojanja dokazala kao izvrsna potporna instituacija za pripremu i provedbu projekata. Ulaganjem u obrazovanje i stručno usavršavanje djelatnika oformljen je tim mladih ljudi koji razvojem projektnih ideja i svakodnevnim radom u provedbi projekata mijenjaju izgled ovoga grada.
„Ovaj projekt razvoja toplinske infrastrukture pomoću sustavnih rješenja služi odgovoru na suvremene društvene i infrastrukturne izazove, a djeluje u korist razvoja Vinkovaca i poboljšanja kvalitete života Vinkovčana koji žive na području koje navedene kotlovnice pokrivaju“, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić. Zahvaljujući EU sredstvima grad Vinkovci postaje europski grad po mjeri svakog čovjeka dodaje gradonačelnik te zahvaljuje građanima na participativnom sudjelovanju u lokalnoj vlasti, jer ovaj projekt je jedan od rezultata te suradnje.

Aktualno

Europski tjedan sporta i u Vinkovcima: 13 vinkovačkih klubova promovirat će sport i zdrav život

Objavljeno

-

Napisao/la

    120 pregleda

Grad Vinkovci uključio se u Europski tjedan sporta, inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koja se ove godine diljem Europe održava po sedmi put. Glavna tema kampanje je #BeActive te se njome potiče javnost na aktivnost, ne samo u tom tjednu već tijekom cijele godine. Inicijativa je i odgovor na rezultate istraživanja koji su pokazali kako je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada.

Vinkovački sportski klubovi i udruge tako će od četvrtka 23. do četvrtka 30. rujna, kroz treninge, pokazne vježbe i dane otvorenih vrata, približiti svoje sportove onima koje zanima neki sport, ali možda nisu imali priliku isti doživjeti izbliza. Treninzi i vježbe bit će organizirani na novoizgrađenim sportskim terenima po vinkovačkim mjesnim odborima, a sve će kulminirati posljednjeg dana velikim predstavljanjem klubova u središtu grada.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost te ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu.

Nastavi čitati

Aktualno

HGK: U prošloj godini rasla dobit i zaposlenost, pad izvoza i investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    142 pregleda
Foto: HGK GK VU

Unatoč pandemiji, financijski pokazatelji gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini nešto su bolji od 2019, prezentirano je 12. sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar.

Završni izvještaji potvrđuju ostvarene ukupne prihode u iznosu od 22,7 milijardi kuna, odnosno rast od 16,2% u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtke su ostvarile ukupnu konsolidiranu dobit od 655 milijuna kuna što je rast od 8,4% u odnosu na 2019. U istom razdoblju broj zaposlenih u tvrtkama povećan je sa 20.923 na 21.156 uposlenih, odnosno porastao je za 1,1%. Prosječna neto plaća u VSŽ u 2020. godini iznosila je 4.749 kuna što iznosi 79,5% prosječne neto plaće u RH, odnosno 68,8% prosječne neto plaće grada Zagreba. Niža prosječna neto plaća ostvarena je samo u Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Najznačajnije djelatnosti prema ostvarenom ukupnom prihodu u 2020. godini su opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (45%), trgovina na veliko i na malo (16%), prerađivačka industrija (14%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (11%) te građevinarstvo (7%). Što se tiče prerađivačke industrije koja je ostvarila 3,2 milijardi kuna ukupnih prihoda, najznačajnije poddjelatnosti su: prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja, proizvodnja strojeva i uređaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda te proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme.

Izvoz tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije iznosi je 1,973 milijardi kuna što je smanjenje za 7,5% u odnosu na 2019. Investicije tijekom 2020. godine iznosile su 193 milijuna kuna što je smanjenje za 46%, a najviše su investirale tvrtke u djelatnostima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (32%), prerađivačka industrija (25%) te opskrbe vodom i komunalnih djelatnosti (28%). Prema podacima HZZ, prošle je godine u VSŽ podneseno je 4.145 zahtjeva za očuvanje radnih mjesta zbog okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID-19, od toga je 88,5% zahtjeva odobreno te je isplaćeno 179,3 milijuna kuna potpora. Ove godine do 14. rujna predano je 2.478 novih zahtjeva od koji je 89,4% odobreno te je isplaćeno 52,7 milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta.

Članovi Gospodarskog vijeća donijeli i odluku o dodjeli Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama Vukovarsko-srijemske županije za 2020. godinu i to u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki. Priznanja za najuspješnije tvrtke bit će uručena nagrađenima na sjednici Gospodarskog vijeća sredinom listopada. Sjednica je okončana izvješćem sa Skupštine HGK održane dan ranije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je novi zakon o HGK čija primjena kreće od 1. siječnja 2022. godine, a kojim se predviđa ukidanje članarine za preko 96% članica. Ovo promjena zahtijevat će dodatno smanjenje broja zaposlenih u HGK uz očuvanje županijskih komora i predstavništva HGK, a okosnica ušteda je digitalizacija poslovanja koja je ranije provedena kroz projekt Digitalna komora.

Nastavi čitati

Aktualno

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno

-

Napisao/la

    1210 pregleda

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Na popisu se nalaze 64 ljekarne. Najviše ih je, 11, u Gradu Zagrebu, a najmanje, po jedna, u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji oni koji to žele, cijepljene mogu dogovoriti u četiri ljekarne. Riječ je o dvije Ljekarne Joukhadar u Vukovaru te Ljekarni Baturina u Vrbanji i Ljekarni Nikolina Jurčević u Ivankovu.

Svi koji su zainteresirani za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u ljekarnama trebaju kontaktirati odabranu ljekarnu s popisa kako bi od magistara farmacije dobili sve potrebne informacije o cijepljenju, poručuju iz Hrvatske ljekarničke komore.

Kako doznajemo od Nikoline Jurčević oni su s cijepljenjem krenuli po objavi Hrvatske ljekarničke komore, a već u prvom navratu u njihovoj ljekarni u Ivankovu cijepljena su 22 pacijenta, koji su došli po dogovoru te ništa od cjepiva nije bačeno.

 

Cijepljenje u ljekarnama zajednički je projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore pod nazivom „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19″.

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 31 minuta

Europski tjedan sporta i u Vinkovcima: 13 vinkovačkih klubova promovirat će sport i zdrav život

Grad Vinkovci uključio se u Europski tjedan sporta, inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koja se ove...

Aktualnoprije 1 sat

HGK: U prošloj godini rasla dobit i zaposlenost, pad izvoza i investicija

Unatoč pandemiji, financijski pokazatelji gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini nešto su bolji od 2019, prezentirano je 12. sjednici Gospodarskog...

Aktualnoprije 15 sati

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti u četiri ljekarne u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Hrvatska ljekarnička komora početkom rujna objavila je popis ljekarni u Hrvatskoj u kojima se provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Na...

Aktualnoprije 16 sati

Treći Festival dječje knjige u Vinkovcima, 23. i 24. rujna

Treći put zaredom pred malim, ali i svim ostalim zaljubljenicima u književnost, manifestacija je pod nazivom Festival dječje knjige u...

Aktualnoprije 16 sati

Darko Jozinović novi je trener Cibalije

FOTO: Vinkulja.hr Nakon jučerašnjeg službenog priopćenja iz HNK Cibalije o odlasku braće Tomić s dosadašnjih funkcija, očekivalo se da će...

Aktualnoprije 17 sati

Prijedlog zakona o trajanju elektroničkih uređaja te jeftinom i dostupnom popravku

Europska komisija predstavit će u prosincu novi prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti dulje trajanje elektroničkih uređaja, jeftin i dostupan...

Vijestiprije 18 sati

Reprezentacija predvođena Haluškom iz Rumunjske se vratila kao četvrta

Hrvatska socca malonogometna reprezentacija predvođena vinkovačkim kapetanom Josipom Haluškom vratila se s natjecanja na Kontinentalnom kupu u Rumunjskoj. Naši reprezentativci...

Vijestiprije 20 sati

Design4Pets: Namještaj za ljubimce kao dio interijera

Tvrtka Design4Pets jedinstvena je tvrtka na ovim prostorima. Njezina vlasnica Danijela Mihić kućnim ljubimcima život čini ljepšim, kvalitetnijim i udobnijim,...

Najčitanije