Prepoznata je potreba prilagodbe postojećeg ustroja Hrvatske vojske kako bi bila još bolja, suvremenija i učinkovitija u provedbi svojih zadaća.

Pa su tako ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov s najvišim predstavnicima Oružanih snaga prezentirali u četvrtak nakon sjednice Vlade prijedlog novog ustroja Hrvatske vojske Vladi Republike Hrvatske.

U skladu s prijedlogom novog ustroja vojske bit će donesena odluka o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju. Navodi i da je novi prijedlog ustroja Hrvatske vojske nastavak procesa njezine modernizacije te logičan slijed započet 2016. godine, kada je počela izrada nove Strategije nacionalne sigurnosti.
MORH podsjeća i da je Strategija nacionalne sigurnosti donesena u srpnju 2017. godine prepoznala obranu kao važnu sastavnicu sustava domovinske sigurnosti koja svojim resursima značajno pridonosi njegovoj izgradnji i provedbi, a u prošloj godini izrađen je i novi Strateški pregled obrane.

U 2019. s tržišta rada primit će se 976 novih vojnika, a 629 postojećih vojnika/djelatnika prerasporedit će se u druge kategorije. ‬