27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Novi župan Damir Dekanić: sve što sam obećao bit će i ispunjeno, a rezultate ćete vidjeti vrlo brzo

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Nakon rezultata Državnog izbornog povjerenstva od 22 sata, možemo polako i zaključiti drugi krug ovogodišnjih lokalnih izbora u kojem su birači u Hrvatskoj izabrali 14 župana, gradonačelnika Zagreba, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. U Vukovarsko-srijemskoj županiji dobili smo novog župana te gradonačelnike Vukovara, Županje i Iloka, ali i načelnike Štitara, Tompojevaca, Tovarnika i Drenovaca. U našoj županiji glasovalo je 34,95% birača odnosno njih 50.134. Razloga za zadovoljstvo imaju u HDZ-u, naime, njihov kandidat Damir Dekanić dobio je 27.575 glasova ili 56,84%, a njegov protukandidat Josip Dabro 20.891 ili 43,14%.

Sve što sam obećao biti će i realizirano, nisam to učinio kako bih dobio simpatije birača već iz razloga što znam što sve mogu napraviti. Zahvaljujem svima koji su mi dali povjerenje, zahvaljujem i svima koji su danas izašli na izbore bez obzira kome su dali glas te obećavam kako ću biti župan svim stanovnicima naše županije na jednak način. Vukovarsko-srijemsku županiju ću vuči prema naprijed, prema vrhu u Republici Hrvatskoj, prema razvoju gospodarstva, ostanku mladih i povratku onih koji su otišli”, poručio je Damir Dekanić u svom prvom obraćanju javnosti nakon što je već bilo jasno kako je postao novi župan.

Naglasio je i kako mu je izuzetno drago što je dobio povjerenje birača u većini mjesta naše županije, a posebno što je dobio većinsko povjerenje građana i u gradu Otoku, odakle je njegov protukandidat.

Rezultate u ostalim općinama i gradovima ocjenjujem kao jako pozitivne, jer smo neke općine uspjeli vratiti, ali sve je to jedan proces koji je normalan na političkoj sceni. Ono što će mene voditi u ovom mandatu bit će rad za dobrobit svih stanovnika Vukovarsko-srijemske županije, za sve gradove i općine koja god da je vlast tamo. A ono čemu ću dati svoj stranački doprinos je povratak HDZ-a na tron u svim tim općinama i gradovima koje smo izgubili”, ističe Dekanić.

Prva stvar koju će učiniti kao župan, kaže, objedinjenje je nekoliko odjela u jedan kako bi građani mogli na jednom mjestu mogli dobiti sve potrebne papire za recimo otvaranje OPG-a ili obrta.

“Nastojat ćemo s nizom mjera privući investicije i ljude na način da ćemo im omogućiti puno bolje uvjete za rad i život. Znam da je to moguće, a rezultate ćete vidjeti vrlo brzo”, zaključio je Dekanić.

Odgovorivši na pitanje novinara najavio je i politički korektan susret s Dabrom, dok na privatnoj razini, kaže, nemaju o čemu razgovarati. Večeras se građanima obratio i predsjednik županijskog HDZ-a Mario Banožić koji je prokomentirao pobjedu Damira Dekanića, ali i poraze HDZ-ovih kandidata u Vukovaru, Iloku i Županji.

Ako gledamo ukupan rezultat u Vukovarsko-srijemskoj županiji moram izraziti zadovoljstvo jer smo ponovili sve ono iz prvog kruga. Kada napravimo jednu dublju analizu što se događalo po općinama i gradovima moći ću reći konkretnije, no ono što mogu reći, u mjestima gdje Hrvatska demokratska zajednica nije uspjela pobijediti započet ćemo već sada pripreme za slijedeće izbore. Općinske i gradske organizacije moraju se osnažiti maksimalno i ja sam siguran da mjesta gdje smo tradicionalno bili prisutni brzo ćemo i vratiti”, naglašava Banožić.

Istaknuo je i kako je Županja tema o kojoj se da posebno razgovarati, poznato je, napominje, kako je jedan dio članova izašao iz stranke i na taj način je došlo do osipanja broja glasova. Najavio je i diblju analizu te gradske organizacije.

Vukovar je tema također za sebe, Ivan Penava je privatizirao Vukovar, pokušao je to učiniti i kroz unutarstranačke izbore gdje je izgubio. Današnji broj glasova za Nikolu Mažara je impresivan i pokazuje kako HDZ sigurno može voditi Vukovar i to će činiti nakon sljedećih izbora”, poručio je.

Spomenuo je i spornu obradu rezultata na jednom biračkom mjestu u Jarmini, gdje će glasanje bit ponovljeno, rekavši kako se radi o jako malom broju glasova te kako će tu situaciju moći komentirati za tjedan dana.

Josipa Dabru, na žalost, nismo uspjeli dobiti za komentar, telefonski poziv nije nam uzvratio, no, oglasio se na svojoj službenoj Facebook stranici, a screenshot objave možete pogledati dolje.

Osim Jarmine situacija je sada jasna u svim gradovima i općinama gdje je održan drugi krug. Štitar ima novog načelnika, Stjepan Gašparović (HSS) pobijedio je dosadašnjeg nezavisnog načelnika Marka Bikića, Marina Budimir i dalje je na čelu Iloka, kao i Ivan Penava Vukovara. HDZ je vratio Tovarnik i Tompojevce, u Tovarniku je pobijedio Anđelko Dobročinac, a u Tompojevcima Milan Grubač. No, izgubili su Drenovce gdje je nezavisni Josip Nasurović slavio protiv aktualnog načelnika Jakše Šestića.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno