Novih bespovratnih 300 milijuna kuna: Program Zaželi – etapa II

0
849
S obzirom na pozitivne učinke koje je polučio Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“, koji je zatvoren 14. veljače, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava 19. veljače objavilo je Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“, s ukupnom alokacijom bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu od 300.000.000,00 kuna.
Poziv je otvoren do 28. veljače 2021. godine, a prijavni obrazac A za predmetni Poziv bit će vidljiv na poveznici https://esif-wf.mrrfeu.hr/ od 2. ožujka 2020. godine od 11,00 sati od kada će biti moguće podnositi projektne prijedloge.
Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te neprofitne organizacije. Obvezni partneri na projektu su regionalni ili područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb, a ostali partneri na projektu mogu biti udruga, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, vjerska zajednica te pravne osobe Katoličke crkve u RH, ustanova koja ima registriranu djelatnost pružanja usluga starijim i/ili nemoćnim osobama.
Najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava može iznositi 500.000,00 kuna, a najviši može iznositi 5.000.000,00 kuna.
Inače, u okviru prvog Poziva donesene su 32 odluke o financiranju za ukupno 322 projektna prijedloga ukupne vrijednosti 1.068.959.061,97 kuna, od kojih bespovratna sredstva iznose 1.068.389.115,02 kuna. U okviru tih projekata ugovoreno je zapošljavanje 6. 293 žene za pružanje usluge potpore i podrške za 29.707 starijih osoba, odnosno, osoba u nepovoljnom položaju.
“Poziv je izazvao izraziti interes prijavitelja te ukazao na iznimnu potrebu za financiranjem aktivnosti Poziva usmjerenih na ciljane skupine i krajnje korisnike. Prepoznato je kako ovaj Poziv izravno pridonosi višestrukim ciljevima: zapošljavanju pripadnica ciljanih skupina nezaposlenih žena s najviše završenom srednjom školom, koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada, te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika – starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Na ovaj način utječe se na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja”, ističu u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava .