foto: Hrvatski radio Vukovar

U okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održan je 10. po redu Sat povijesti iz Vukovara pod nazivom „Novinari u Domovinskom ratu – riječ i slika glasniji od tenkova“.

Ravnateljica škole Lidija Miletić komentirala je kako je ove godine projekt usmjeren na otkrivanje i svjedočenje istine ratnih izvjestitelja. Tradicionalnim videokonferencijskim satom, povezali su se učenici iz 18 hrvatskih gradova i škola od Dubrovnika do Vukovara, njih oko pet stotina, koji su sa svojim učiteljima pripremili reportaže i intervjue i različite druge prikaze o ratnim izvjestiteljima s njihova područja.

“Na taj način želimo odati počast svima onima koji su stradali na crti bojišnice, svim novinarima, izvjestiteljima, fotografima i svima onima koji su radili na tome da se istina o Domovinskom ratu prenosi u Hrvatskoj i izvan njenih granica”, izjavila je Miletić.

“Iznimna nam je čast da je ove godine, s obzirom na temu, bio jako velik interes škola koje sudjeluju na ovom projektu. Dobili smo gotovo 70 minuta žive riječi, novinara diljem Hrvatske koji su pridonijeli promicanju istine za vrijeme Domovinskog rata. Nakon toliko godina, kroz ovaj video konferencijski sat, želimo podsjetiti se i dati čast upravo njima koji su radili za vrijeme Domovinskog rata”, kaže profesor povijesti i njemačkog jezika u OŠ Dragutina Tadijanovića, Darko Tufekčić te dodaje za da je za ovogodišnji Sat povijesti koji je trajao 120 minuta prikupljeno je gotovo 70 minuta video materijala.