Page 9 - Vinkovački list - 12.1.2018.
P. 9
imljiva pozitivna poduzetnička priča PETAK, 12.1.2018. 9

Vinkovčani ponosni na svoje craft pivo

Prvo vinkovačko craft pivo naziv nosi po rimskom caru pivopiji, Valensu, rođenom u Cibalama, a ovu
zanimljivu poduzetničku ideju razvio je Ivan Vorgić u podrumu obiteljske kuće

Nakon što se četiri godine Trenutni Inače, craft pivo je proizvod odlika je po meni i najbitnija, jer na koji način prodavati, u kakvoj
bavio kućnim pivarstvom i u kapacitet pivovara manjeg kapaciteta, pivo nije svako craft pivo vrhunsko i ambalaži, po kojoj cijeni. Svi ovi
podrumu roditeljske kuće vario pivovare je vrhunske kvalitete jer naglasak nisu sva industrijska piva loša. faktori idu u smjeru da profit nije na
i kuhao ture po 20 litara piva i 2500 litara je na sastojcima, bez konzervan- Također, najjače craft pivovare prvom mjestu već kvaliteta i zado-
nakon više od 80 „šarži“ piva iz mjesečno, plan sa, ekstrakata, pojačivača okusa u svijetu imaju jači kapacitet od voljstvo konzumenta. Također, ovo
kućne radinosti, Vinkovčanin je proizvod- i slično, pivovare koje ne trče po svih naših industrijskih pivovara su i razlozi zašto se craft često
Ivan Vorgić dosjetio se kako bi ni kapacitet svaku cijenu za profitom i koje su zajedno. Poanta neovisnosti    je naziva pokretom, jer radiš nešto
ljubav prema pivu i proizvodnji proširiti na potpuno nezavisne u donošenju da svaki craft pivar odlučuje što što voliš, radiš nešto kako bi se
piva mogao pretvoriti u posao, 4500 litara poslovnih odluka. “Ova zadnja će proizvoditi, kome prodavati, trebalo raditi i još živiš od toga.
pa je u proljeće 2016. pokrenuo Ljudi to prepoznaju i plaćaju malo
pogon za proizvodnju craft piva. pogrdno zvali “sabaiarius”, što više jer kada se nešto radi na malo
na latinskom jeziku znači pivska i pazi na kvalitetu, to košta” ističe
Franjo Sorčik trbušina, pivska mješina. Kao što Ivan Vorgić, koji je stajališta da
Franjo.sorcik@novosti.hr mi sada nastavljamo tisućljetnu se od svakog posla može živjeti
tradiciju uživanja u pivu na ovim pristojno ako ga čovjek dobro i
Ovo je ujedno i prva craft prostorima, isto je radio i Valens ozbiljno radi. “Ova moja priča je
pivovara u našem Gradu, iako jer pivo se na području Slavonije još uvijek u debeloj fazi razvoja i
povijesne knjige kažu da je pilo i prije dolaska Rimljana na zarada je na zadnjem mjestu, važno
između dva svjetska rata u Vin- ove prostore”, pojašnjava Vorgić. mi je da se podmiruju svi troškovi i
kovcima, u najstarijem europskom obveze na vrijeme. Ovaj kapacitet
naselju, punom parom radilo čak koji sad proizvodimo i prodajemo
14 pivovara. “Sistem je isti kao i je i teoretski na rubu isplativosti. U
kod većine craft pivovara na ovim praksi je to posebna priča jer svako
prostorima, iz hobija u posao. malo iskoči nekakav neplanski
Trenutni kapacitet pivovare je trošak koji ne znam ni sam kako
2500 litara mjesečno i u pogonu riješim. No, generalno, pivarska
radim ja i još jedan momak na pola industrija je visoko profitabilna
radnog vremena. Trenutno proiz- grana s tim da u craft pivarstvu
vodimo dvije vrste piva, “Pale ale” to još uvijek nije tako. Trenutno
i “Brown ale”. Oba piva su ale piva, ne koristim novac iz EU-fondova
dakle, piva gornjeg vrenja pa su jer se dugo čeka i izrada projektne
samim tim  robusnija i bogatijeg dokumentacije košta, a ni država
okusa. Piva su nefiltrirana, nepa- ne pomaže. Dobio sam jedan
sterizirana i proizvedena isključi- vrlo povoljan zajam od  Hrvatske
vo od sastojaka koji trebaju ići u agencije za malo gospodarstvo,
pivo, voda, ječmeni slad, hmelj i inovacije i investicije i tim novcem
kvasac. Uskoro planiramo proširit planiram prošiti proizvodne kapa-
proizvodni kapacitet na 4500 citete i pojednostaviti određene
litara mjesečno. Također, s pove- proizvodne procese. Država bi
ćanjem kapaciteta, planiramo i mogla pomoći više iako su se
krenuti sa flaširanjem piva u boce neke stvari već pomakle, poput
od 0,5 litre. Trenutno se Valens smanjenja trošarina na alkohol za
pivo prodaje i konzumira isklju- male proizvođače, ali ostali propisi
čivo kao točeno, a kako bismo što se tiču pivarstva, više su nami-
ušli i u domove kupaca, odlučili jenjeni velikim proizvođačima koji
smo se i na ovu vrstu ambalaže”, ih puno lakše provode”. Država bi,
kaže Ivan Vorgić. Prvo vinkovačko drži vinkovački pivar, više trebala
craft pivo nosi ime Valens, prema ići na ruku malim poduzetnicima,
jednom od dvojice rimskih careva valjalo bi uvesti drugačiju poreznu
rođenih u tadašnjim Vinkovcima, politiku i poticanje  zapošljava-
Aurelia Colonia Cibalae, za kojega nja bez obzira na starost djelatni-
povjesničari tvrde da je rado pio ka, njegovo radno mjesto, stručnu
pivo iako je u to vrijeme vino bilo spremu i slično ali, nada se da će
daleko popularnije, posebice među biti pomaka na bolje jer craft scena
viđenijim i bogatijim svijetom. “To se u nas tek pojavila. “Posebno
je bilo jako neobično jer su rimska sam zahvalan svojoj supruzi, bez
gospoda pila isključivo vino, a pivo njene podrške nebih uspio ovaj
su pili barbari. Ovo je provjeren posao razviti.“ zaključio je na kraju
podatak jer se zna da su Valensa Vorgić.
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14