Page 10 - Vinkovački list - 19.1.2018.
P. 10
PETAK, 19.1.2018

Projekt „U čem’ je problem“ Recept tjedna donosi Barbara Didović

Glavni problemi i Bundevasti integralni keks
prioriteti mladih
Mnogi se i dalje pokušavaju riješiti kilograma koji su se tijekom
Provode se završne aktivnosti jednogodišnjeg projekta „U čem’ blagdana i obilja na obiteljskom stolu nakupili. U ovom broju donosimo
je problem“, koji s provedbom završava 31. siječnja ove godine recept koji je ukusan, baziran na našim slavonskim namirnicama, a
nećete niti dobiti kilograme. Jedan od glavnih sastojaka je bundeva
Od početka veljače prošle godine ili buča. Po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je
Hrvatski zavod za zapošljavanje među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla,
Područni ured Sisak, u suradnji s bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skupinu vitamina B,
partnerima, suradnicima i mladim ima kalijevih soli i željeza. Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je
osobama iz Sisačko – moslavačke, osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake,
Vukovarsko – srijemske i Osječko – musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute
baranjske županije, održani su sastanci tikvice proizvode se i sokovi. Stariji plodovi se koriste kao i bundeve
mladih i donositelja odluka, učilo se za pečenje.
o razvoju politika za mlade i provela
analiza gorućih problema i prioriteta Prema preporuci Cool chefa na Coolinarici, naše Barbare Didović donosimo
vam recept za posebne integralne kekse s bundevom.
Marija Gerovac
marija.gerovac@novosti.hr Recept: mokri sastojci:
3 dl pečene bundeve
za razvoj politika za mlade. Rezultati suhi dio: 2 kom žumanjka
njihova zajedničkog rada, objedinje- 6 žlica polubijelog brašna 0,5 dl ulja
ni su u dokumentu „Analiza prioriteta 3 žlice integralnog brašna 3 žlice kiselog vrhnja
za razvoj politika za mlade u Sisačko 3 žlice raženog brašna 100 g kremastog sira
– moslavačkoj, Vukovarsko – srijem- 3 žlice zobenih pahuljica i još:
skoj  i Osječko – baranjskoj županiji“.  2 žlice sezama 1 kom jaje za premaz
Analiza će poslužiti izradi županijskih 2 žlice sjemenki suncokreta malo soli za posip
programa za mlade te ostalim strateš- 2 žlice lana
kim dokumentima u području mladih 1 žlica soli
u uključenim županijama. Nositelj 1 mala žlica suhog kvasca
projekta je Hrvatski zavod za zapo- 1 kom prašak za pecivo
šljavanje Područni ured Sisak, kojemu
su podršku u provedbi projekta pružili Pripremite sve sastojke, tako da suhe stavite u zdjelu u kojoj ćete mjesiti. Dobro
partneri: PRONI centar za socijalno ih pomiješajte. Mokre sastojke stavite u dublju posudu kako biste ih mogli
podučavanje, uredi Sisak, Vukovar usitniti štapnim mikserom. Mokre sastojke ulijte u suhe i zamjesite fino tijesto,
i Osijek, Hrvatski zavod za zapo- ako bude mekano dodajte još brašna. Dobivenu smjesu razvaljajte na 2-3mm
šljavanje Regionalni  ured Osijek i i izrežite oblike za kekse. Posložite kekse na papir za pečenje i premazite
Područni ured Vukovar, Vukovarsko umućenim jajetom, te odozgo posolite. Pecite na 200oC oko 10-15 minuta
– srijemska i Sisačko – moslavačka
županija te Agencija lokalne demo- Prikupljanjem podataka obavljeno nu politiku, aktivnost sudjelovanje
kracije Sisak, kao i suradnik Osječko je kroz jedanaest općih pitanja u mladih u društvu, kulturi, mobilno-
– baranjska županija. Projekt je finan- online upitniku. Najviše je ispitanika sti, informiranju mladih. Kao najveće
ciran kroz program ERASMUS+, bilo u dobi od petnaest do devetnaest društvene probleme mladi vide neza-
Ključna aktivnost 3: Podrška reformi godina i to većinom ženskog spola sa poslenost korupciju i gospodarske
politike, a ciljevi su mu povećati završenom srednjom školom. Polaznici probleme, a lošu kvalitetu obrazovanja
znanja i vještine mladih relevantne su prvo kreirali stablo problema, a vide kao jedan od ključnih problema te
za procese razvoja politika za mlade i probleme su grupirali u obrazovanje, smatraju kako je kvalitetu obrazovanja
poticati dijalog između mladih i dono- zapošljavanje, socijalnu i zdravstve- nužno podići ako se želi povećati kon-
sitelja odluka odnosno tvoraca politika kurentnost na tržištu rada i smanjiti
u području mladih i rada s mladima. Ciljna skupina ovog projekta jaz između onoga što tržište rada nudi
su mladi, koje definiramo kao u odnosu na kvalitetu radne snage koja
U definiranju i analizi problema pripadnike određene dobne skupine izlazi iz obrazovnog sustava. Kao
mladih u Vukovarsko-srijemskoj koja je nedovoljno integrirana u ključni problemi mladih u Vukovar-
županiji sudjelovalo je 12 mladih ukupan društveni i demokratski sko-srijemskoj županiji jesu nedovolj-
s područja Vukovarsko-srijemske život i procese donošenje odluka. na informiranost mladih kod izbora
županije, kao i predstavnici PRONI U projekt uključene su tri županije, zanimanja i nastavka obrazovanja,
centra za socijalno podučavanje, koje imaju iznimno veliku stopu niska razina samopouzdanja i nedo-
Ureda Vukovar, HZZ za zapošljava- nezaposlenih mladih osoba u dobi voljna motiviranost mladih i uključi-
nje Područnog ureda Vukovar i Vuko- od 15 - 29 godina. vanje u postojeće aktivnosti u lokalnoj
varsko-srijemske županije. zajednici.

U sklopu projekata održano je
šest sastanaka fokus grupa (dva
sastanka po županiji). Devet sasta-
naka radnih skupina (tri sastanka
po županiji). Tri međužupanijska
sastanaka radnih skupina rezultat.
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15