Page 13 - Vinkovački list - 19.1.2018.
P. 13
AK, 19.1.2018 13

to ne samo mi nego i ostali voćari. Slika 1. nositelj OPG-a, a koji uzgaja
Vjerojatno se tu već događaju Formirane rese jabuke na površini od 32 hektara.
neke mutacije i štetnici postaju na lješnjaku Miroslav se bavi i ratarstvom, ali
otporniji”, kaže Elvira Samardžija, cilj mu je sve prebaci na voćarstvo,
tehnolog na plantaži Borinci. Slika 2. Kalem odnosno u planu ima sadnju
Inače, u Vinki teže proizvodnji trešnje na još 20 hektara novih nasada,
jabuka za stolnu upotrebu. Ako podlogu divlje uz zapošljavanje još dva stalna
dođe do nekih oštećenja prilikom trešnje radnika. Za sada zapošljava 5
mraza, štetnika ili nečeg drugog, stalnih radnika, te od 20 do 30
onda naravno jedan dio otpada Slika 3. Prvi sezonaca, ovisno o potrebi. “Sve
i na industrijsku preradu. Puno, pupovi na sorte koje su najzastupljenije
kažu, ovisi o godini, pa su tako jabukama na tržištu ja imam i u svom
pretprošle godine proizveli čak nasadu. Bavim se proizvodnjom,
90 posto kvalitetne jabuke, za ali ne i prodajom, sve što se
konzumnu prodaju, dok su prošle pobere tog trena se pakira na
godine imali malih problema pa je kamione i odvozi. Proizvodim za
30 posto jabuke otišlo u preradu, otkupljivače koji onda stavljaju taj
odnosno za potrebe industrije. proizvod na tržište za trgovačke
Kako se od voćarstva može dobro lance. Prošle godine sam izvezao
živjeti, pa čak i zapošljavati jabuke u Austriju, a ove godine
svoje sumještane, primjer je sam to napravio s Njemačkom i
tridesetdvogodišnji Miroslav Kolić Slovenijom. Od voćarstva se može
iz Jarmine, mladi poljoprivrednik, dobro živjeti, ali se mora puno
koji je od svoje 18-te godine raditi. Voćnjak ne traži gazdu nego
slugu, to je svakodnevna obveza,
1. voćnjak je kao malo dijete.

U tijeku zimska rezidba jabuka

2. Trenutno smo u rezidbi, malo smo
3. uranili, ali smatramo da će već
krajem veljače krenuti voćka. Ovaj
topli period ne mora značiti da će
zima biti blaga. Možda i bolje da
je sad toplo, pa nas druga polovica
siječnja i početak veljače očekuje
hladniji period, onda će to voćku
zaustaviti, a ta voćka opet će imati
nekakvu snagu kasnije vratiti
sokove. Voćka ako osjeti kako nije
vrijeme neće ona krenuti, ako je
sad 10 dana toplo, neće odmah
krenuti sa sokovima. Ljudi ne bi
trebali paničariti, jer možda se još
sve okrene što se tiče vremena.
Bitna je ona druga polovica
siječnja, tu ako bude toplo onda
može biti pogubno za voćnjak.
Ako voćnjak krene u veljači teško
će proći bez štete od mraza.
Pogotovo ako plod krene, onda je
dovoljna i jedna noć na -1 stupanj
da ga ošteti”, ističe Miroslav, koji
napominje da je Voćka puna jača
dok cvjeta, nego kada se pojavi
plod. Miroslav je trenutno i u fazi
sadnje još 20 hektara jabuke sorte
Gala, zato što ta sorta u rod dolazi
dosta rano. “Njemačka ima veliku
potražnju za tom robom, a mi
smo klimatološki 15 dana ispred
Njemačke, a to nam daje prednost
tako da možemo napraviti i taj
bum s izvozom, jer moramo se
probiti na strano tržište. Mislim
kako mi to možemo, klimu imamo
i trebamo samo malo poraditi
na tome. Što se tiče drugog
voća, mislim posaditi i breskve,
trenutno smo u planovima za
proizvodnju sadnica. Voćarstvo ne
možeš naučiti u školi i misliti da
sve znaš, iz dana u dan je drugačije.
Što se tiče proizvodnje voća, ljudi
bježe od toga, pogotovo mladi
ljudi jer ne žele biti u čizmama,
na hladnom, ne žele brigu i rizik.
S malo se ne da živjeti, puno je
velika obveza i zato ljudi bježe od
toga.”, zaključuje mladi voćar iz
Jarmine Miroslav Kolić.
Prema svemu sudeći, mjesta za
paniku ipak nema. Zima je toplija
i blaža nego što bi trebala biti, no
i priroda, pa tako i nasadi voća,
već su se polako prilagodili ovim
klimatskim promjenama kojih
smo svjedoci u zadnjih dvadesetak
godina. Važno je kvalitetno
se brinuti o svojim nasadima,
redovito kontrolirati voćke i štiti
ih od bolesti i štetočina, a ako
kasni mraz i napravi štetu, sve je to
dio rizika koji imaju oni koji vode
“tvornicu pod vedrim nebom”.
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18