Page 5 - Vinkovački list 2. veljače 2018.
P. 5
AK, 2.2.2018 VINKOVCI 5

Osnovna škola Bartola Kašića

Obilježen tjedan
židovske kulture

Dan sjećanja na holokaust
( Jom –hašoa ) i sprječavanja
zločina protiv čovječnosti obi-
lježava se 27. siječnja. Međuna-
rodni je to dan sjećanja kojim se
želi podsjetiti na sve žrtve naci-
stičkih režima tijekom Drugog
svjetskog rata. Ovaj se Dan obi-
lježava diljem Europe. Na taj
dan 1945. oslobođeno je 7.500
zatvorenika koje su za sobom
ostavili nacisti u koncentra-
cijskom logoru Auschwitz u
Poljskoj.

Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Osnovna škola Ivana Mažuraniča Vinkovci uspješno provodi projekt školske kuhinje uz doručak i ručak Kako bi učenicima približili
povijest, običaje, religiju,tradici-
Popularna šesta škola njeguje ju,glazbu,umjetnost i način života
dobar primjer zdrave prehrane židovskog naroda u Osnovnoj školi
Bartol Kašić odlučili su cijeli prošli
Jedna od rijetkih škola takvoga tipa na našem području, ali i u cijeloj Hrvatskoj. tjedan posvetiti ovoj temi kroz
Učenici ove škole imaju topli kuhani zdravi obrok uz uobičajeni doručak integrirani radni tjedan. Odabran
je međupredmetni pristup kroz
koji je učenicima omogućeno
učenje, poučavanje i istraživanje
praktičnih radova, plakata, pre-
zentacija uz kontakt sa predstav-
nicima Židovske zajednice. Na ovaj
su način upoznali lokalnu povijest
Židova na terenu, kreativno se
izrazili kroz glazbu i umjetnost ,
kroz modernu tehnologiju i posjet
mjesta važnih za povijest i sadaš-
njost židovskoga naroda.

Nedavno smo posjetili Jelovnik izrađuje cijeli tim hvaćaju oni odmah sve, mogu Zdravija prehrana je cilj Uz profesoricu povijesti Ivanu
osnovnu školu Ivana Mažura- Ovakav način organizaci- spomenuti kruh sa sjemenkama Slaven Šimunić, školski kuhar, Spajić i učeničku grupu mladih
nića Vinkovci, gdje smo s rav- koji im stvarno teško pada, oni žele povjesničara sudjelovali su svi
nateljicom Marinom Markić je prehrane puno znači i rodi- bijeli kruh, ali mi smo uporni i s napominje kako se trudi mališani- nastavnici i učenici škole. Tjedan
razgovarali o školskoj kuhinji, teljima, ali djeci, a sama cijena i vremenom oni prihvate i to”, ističe ma kuhati što zdravije i raznovr- je otpočeo zanimljivim predava-
izbornim predmetima doma- nije toliko zahtjevna, s obzirom Marina Markić. snije, no da oni ipak najviše vole njem Nives Beissman iz Židovske
ćinstvu i nutricionizmu, te o šta se sve nudi. Dakle ako dijete onu bržu hranu. općine u Osijeku koja je na
zdravom načinu života. pohađa jedan tjedan jutarnju Program školske kuhinje u zanimljiv i edukativan način pred-
smjenu, jedan tjedan poslijepod- Osnovnoj školi Ivana Mažurani- “Prvenstveno, želim da djeca stavila židovsku kulturu, običaje
Franjo Sorčik nevnu, izmjena kroz 4 tjedna je 130 ća Vinkovci izuzetno je koristan i budu zadovoljna i da im kuhamo i tradiciju. Na satima matema-
franjo.sorcik@novosti.hr kn mjesečno, što i nije puno ako o uvođenju nečeg sličnoga defi- ono što vole jesti. Želimo vidjeti tike organizirana je radionica
uzmemo u obzir da kuhinja djeci nitivno bi trebale razmisliti i osmijehe na njihovim licima dok Minora kroz geometrijske likove,
Ravnateljica Markić vrlo je zado- nudi čak 25 menija, odnosno u pet ostale škole, jer brza, nezdrava jedu i dok kušaju naši hranu, a na satima domaćinstva učenici
voljna načinom na koji se odvija tjedana svaki dan drugi ručak. hrana, pretilost i sve češća pojava želimo da budu zadovoljni. Ručkovi i njihove učiteljice izrađivali su
projekt školske kuhinje, jedne od šećerne bolesti kod djece i mladih, su dosta zahtjevni, recimo kada košer paprenjake tradicionalnu
rijetkih takvoga tipa na našem “Što se tiče jelovnika, na njemu sve veći su problem modernog kuhamo ćufte, moramo napraviti slasticu koja se jede na Roš hašanu,
području ali u cijeloj Hrvatskoj. sudjeluje cijeli tim, to su prije svega društva. puno komada jer ima dosta djece, židovsku Novu godinu. Poznatog
Naime učenici ove vinkovačke profesorice biologije i kemije, ja recimo 250 – 300 kuglica, to je ono židovskog pisca učenici su bolje
škole, u sklopu svoga boravka na kao ravnateljica, stručni suradnici, Djeca u školskoj zahtjevnije, dok su variva ipak jed- upoznali na radionici Obitelj-
nastavi, imaju dva obroka dnevno, vijeće učenika i vijeće roditelja. Svi kuhinji u nostavnija. Uz sve juhe, variva, ske priče Ephraima Kishona kroz
doručak i kuhani ručak. Vrlo je mi slušamo pritužbe i pohvale i svi Osnovnoj školi razne gulaše i slično, djeca ipak čitanje ulomaka njegovih knjiga,
važno što je u tjedni raspored smo ukomponirani da bi slušali, Ivana Mažuranića najviše vole ćevape, hamburge- izradu misaone karte ,kviz i izradu
uključena i zdrava srijeda, odnosno što bi se reklo, glas naroda. Djeca Vinkovci re, frigane lignje, pomfrit i ostalu edukativnih panoa.
dan kada se posebno forsira voće i normalno nešto odbacuju, ne pri- brzu hranu”, naglašava Šimunić.
povrće u prehrani. Židovsku religiju učenici su
upoznali kroz predavanje i pre-
“Trudili smo se uključiti cijelu zentaciju Židovski blagdani, a
školu, objediniti sve naše izvanna- Židovsku glazbu predstavili su
stavne aktivnosti, a sve u svrhu da učenici osmih razreda , virtualni
djecu naučimo novom, zdravom posjet muzeju POLIN u Varšavi
načinu, života jer primjećujemo da predstavio je učenicima život
djeca sve više sjede, da se sve manje Židova u Poljskoj koja je prije
bave sportom i da sve više jedu Drugog svjetskog rata imala naj-
nezdravu hranu. Mi razumijemo brojniju Židovsku zajednicu koja
da djeca vole brzu hranu i da je to je pretrpjela strahote holokausta
najbrži način prehrane, međutim u logorima Auschwitz, Treblinka
mi kao škola, koja bi trebala biti i Majdanek. Zemlju Židova
odgojno-obrazovna ustanova, Izrael učenicima je kroz crtice s
moramo dati svoj maksimum da putovanja popraćene foto i video
djeci omogućimo zdravu prehranu, materijalima predstavio doc.
ali i da pomognemo roditeljima dr.sci. Dražen Švagelj. Učenička
koji su sve više zaposleni da jedan povijesna grupa predstavila je
dio njihovih obveza preuzmemo na svoje istraživanje o vinkovačkim
sebe. U našoj kuhinji hrani se čak židovima među kojima se ističe
90 posto učenika, što je zavidan poznata umjetnica – kiparica ,
postotak. Jutarnja smjena svaki Dina Merhav koja danas živi i radi
dan ima mliječni doručak, odnosno u Izraelu.
mlijeko, jogurt, sir i slično, a što
se ručka tiče, trudimo se da bude
što raznovrsniji, s tim da je petak
predviđen da bude bez mesa, te je
tim danom riba na repertoaru”,
kaže ravnateljica Markić.
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10