Page 8 - Vinkovački list - 9.2.2018.
P. 8
LAVONIJA PETAK, 9.2.2018

Međunarodna suradnja Proizvodnja meda Med od kestena zahvaljujući
bogatom mineralnom
Vrlo dobra Ostvario svoj sadržaju, antioksidativnim i
praksa antibakterijskim svojstvima
jedan je od najzdravijih vrsta
Prošloga petka na Poljopri- dječački san meda i zaslađivača općenito.
vrednom fakultetu u Osijeku Najpoznatiji je po tome što
održan je okrugli stol na temu Od davnina med je poseban sastojak u prehrani čovjeka, rješava želučane probleme
„Dobra poljoprivredna praksa“. dobro poznat još iz antičkih vremena. I na našim prostorima kao što su žgaravica, nadutost,
Okrugli stol održan je u sklopu ljudi prepoznaju vrijednost ovog pčelinjeg proizvoda, kako gastritis i čirevi na želucu.
programa Europske Unije zbog njegovih hranjivih, tako i zbog ljekovitih svojstava
„Interreg IPA CBC Hrvatska
– Srbija“, a unutar projekta Mnogi tvrde da je med lijek, koji ima 50 godina iskustva i koji ali po cijenama koje oni odrede
„Implementation of cross border eliksir mladosti, da zacjeljuje mi je prenio sve svoje znanje”, i koje nisu primjerene kvaliteti
joint actions toward environ- rane, ima pozitivan učinak na kaže Goran. Napominje kako na proizvoda. Iz tih razloga mali
ment protection in agricultu- kosu i kožu te na cjelokupan pčele treba paziti cijele godine, često posluju na rubu isplativosti
re“ (IMPACT ENVI). ljudski organizam. te da posla oko njih ima uvijek, proizvodnje. Većina ih se zato ori-
pogotovo u sezoni. Najbolje je jentira na prodaju po tržnicama,
Marija Gerovac Franjo Sorčik pčele što manje uznemirava- sajmovima i na kućnom pragu.
glavna.urednica@novosti.hr franjo.sorcik@novosti.hr ti, pustiti ih da rade kad god se Veliki problem predstavlja i uvozni
to može. Prije same zime u jesen med, jer Hrvatska po običaju uvozi
Okrugli stol su organizirali Slavonija je zbog svoje klime, i kasno ljeto pčele treba dobro sve što može sama proizvesti, pa
partneri na projektu: Poljoprivred- rodne i plodne zemlje, stoljetnih očistiti od pčelinjih grinja, te im tako i med. Neobično je da hrvatski
ni fakultet u Osijeku, Obrtničko – šuma i livada oduvijek bila pogodna ostaviti dovoljno hrane. “Pčelinjak pčelari proizvode više meda nego
industrijska škola Županja, Univer- za proizvodnju meda. I danas se koji nam je lociran na ulazu u što nam je potrebno, a s druge
zitet Educons iz Sremske Kamenice dosta kvalitetnih proizvođača
te Institut za ratarstvo i povrtar- meda može naći upravo u ovim Vrlo čest i popularan kod nas, bagremov med pomaže pri liječenju raznih
stvo Novi Sad. Cilj okruglog stola našim krajevima, a jedan od njih zdravstvenih problema kao što su bolovi u trbuhu, zatvor, nesanica,
bio je okupiti poljoprivredne proi- je i naš sugovornik u ovom broju bronhitis, upala grla ili slab imunitet. Što se tiče samog okusa, bagremov
zvođače i educirati ih o plodnosti Vinkovačkog lista. Goran Ferbežar, med lagan je i ukusan zbog čega pripada najcjenjenijim vrstama
tla, o pripremi hrane za životinje, mladi Vinkovčanin, nekada kolega prirodnog meda.
o dobrim praksama u konkretnim novinar, a danas pčelar sa 150
proizvodnjama. Skup je pozdravio košnica, kako kaže pčelarstvom Đeletovce za sada se pokazao strane uvozimo ga u velikim koli-
dekan Poljoprivrednog fakulteta, se počeo baviti iz hobija, s puno kao izvrsna lokacija. U blizini su činama. Često se na policama trgo-
prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić i vodi- ljubavi i entuzijazma i s tek dvije šuma bagrema, polja suncokreta, vačkih lanaca može pronaći nešto
košnice. No nije u početku sve išlo uljane repice i sve što pčele mogu što se prodaje kao med, a s medom
teljica projekta prof. dr. sc. Marcela po planu, prve dvije godine bile iskoristiti i iz čega mogu skupiti nema veze i to je najveći problem.
Šperanda. U prvom dijelu predava- su pune pogrešaka i popravaka, biljni nektar i pelud i odnijeti u Potrošači stoga moraju biti vrlo
nja ponuđene su teme o zdravlju a prvi med vrcao je tek nakon te košnicu, a rezultat svega različite oprezni pri kupnji. “Trenutač-
tla i važnosti ispravne vode, a prve dvije godine u pčelarstvu. su vrste meda i mednih proizvoda. no možemo proizvesti dvije do tri
potom je riječi bilo o najčešćim Kada je bilo najgore vodila ga je Trenutno proizvodimo cvjetni tone meda godišnje. U pčelarstvu
tehnološkim pogrješkama u sto- ljubav prema prirodi i pčelama, med, med uljane repice, bagremov, ima puno posla, ali posao je to koji
čarskom uzgoju i proizvodnji koja postoji još od djetinjstva. “S šumski med i med od suncokre- može biti vrlo unosan. Kada bi bilo
mlijeka. Moderator skupa bila je pčelarstvom sam se susreo prije 12 ta, a ove godine planiramo prvi više reda na tržištu meda, država
Lea Dubravčević. Susret je zain- godina. Počeo sam s dvije košnice, puta seliti i na lipovu ispašu. davala veću podršku proizvođači-
teresirao preko stotinu prisutnih a od tada svake godine ih je sve Osim klasičnog meda, proizvodi- ma, a potrošači znali prepoznati
ljudi iz struke, kao i poljoprivred- više. Trenutno sam na 150 košnica, mo i med s orašastim plodovima, kvalitetu domaćeg proizvoda, sve
nike te vlasnike obiteljskih gos- tako da je sve to od negdašnjeg mješavinu propolisa i meda, bi bilo savršeno. Ovako u iščekiva-
podarstava. Ovo je bila prilika za hobija preraslo u pravi obiteljski cvjetni prah, čisti pčelinji vosak i nju nekih boljih vremena, opstaju
upoznavanje s čimbenicima koji posao. Vrlo važno je, prilikom ulaska voštane svijeće”, kaže Goran. entuzijasti koji ipak vide svjetlo na
narušavaju ratarsku proizvod- u ovaj posao, potražiti pomoć struč- kraju tunela i ostaju u Hrvatskoj.
nju i uvelike utječu na stočarski njaka. Edukacija je dobro došla, no Veliki problem je uvozni med “Koliko znam, jedini sam ili možda
uzgoj. Istaknut je trend smanji- sve pročitane knjige i informaci- Ipak, unatoč sve široj paleti među prvim pčelarima Vukovar-
vanja plodnosti tala u pogra- je s interneta ne vrijede bez nekog sko-srijemske županije koji je
ničnom području zbog pretjera- iskusnog tko će ti sve pokazati i na ponuđenih proizvoda, probija- zaštitio svoj med i dobio certifikat
ne uporabe mineralnih gnojiva i terenu. Posao je to koji se uči cijeli nje na tržištu ipak je druga priča kvalitete “Med iz Lijepe naše”. Ova
kemijske zaštite biljaka. Istovre- život, stoga sam sretan što sam Prodati med otkupljivačima na akcija pomaže da domaći kvalitet-
meno su pokazani primjeri dobre upoznao gospodina Marka Kanju, veliko ne predstavlja problem,
proizvođačke prakse u gospodar-
stvima koji primjenjuju rezultate
analiza tala u ekološkoj proizvod-
nji. Dr. sc. Mira Pucarević izvije-
stila je javnost o štetnim tvarima
koje se nalaze u vodi, a nisu isklju-
čivo porijeklom iz poljoprivred-
ne proizvodnje nego iz sredstava
opće potrošnje. U drugom dijelu
okruglog stola predavači su
prikazali najčešće tehnološke
pogrješke u proizvodnji svinja
i proizvodnji mlijeka. Tijekom
rasprave proizvođači su postav-
ljali konkretna pitanja vezana za
svoju proizvodnju.
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13