Page 10 - Vinkovački list - 16.2.2018.
P. 10
PETAK, 16.2.2018
Društvo jednakosti Ljekovita biljka
Večer puna Komorač
energije i šarma I ovaj broj pišemo o zdravim receptima, odnosno namirnicama koje su same po sebi
izvor vitamina a posebno kada su pripremljeni na pravi način. Zahvaljujemo se Barbari
Didović koja za svaki broj pripremi jedan od svojih ukusnih i provjerenih recepata.
Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka. Koristili su je stari Egipčani,
Rimljeni i Grci. Komorač je veliki izvor vitamna C i kalija, a najčešće se koristi kod probavnih
smetnji i prehlada. Kod kupnje komorača birajte manje lukovice koje su čvrste, ako ima
cvjetove znači da je prezreo. Najbolje ga je iskoristiti odmah po kupnji, a možete ga čuvati
u hladnjaku do četiri dana.
Najbolje ga je iskorititi svježeg. Narežite ga tanko ili naribajte i začinite kao salatu ili
tanke trakice komorača stavite u sendvič umjesto zelene salate.
U restoranu Oxbo Hotela Hilton Double Tree u Zagrebu, održana je
jedinstvena večera koju su posluživali štićenici udruge Bubamara iz
Vinkovaca.
Pet hrvatskih chefica Ana Bubamarci su Hiltonovim konobarima posluži- Recept za pečeni komorač:
Ugarković, Priska Thuring, se snašli i u vali su i svih pet slijedova večere.
Gracia Horvatin, Sanja Sajko ovoj zahtjevnoj Prvo jelo kreirala je chefica Ana Potrebni sastojci:
i Melania Toman priprema- ulozi. Mentor- Ugarković, čija je kuhinja u bistrou 1 žlica maslinovog ulja
le su večeru s pet slijedova, a u stvo u kulinar- Mali Bar već godinama odskočna 2 glavice crvenog luka
pripremi su im pomagale osobe stvu i konoba- daska mnogim mladim ljudima 1 glavica komorača
s intelektualnim i tjelesnim renju veliko je iz siromašnih ili diskriminiranih malo vegete
teškoćama iz udruga iz cijele iskustvo koje će društvenih skupina. malo peršin lista
Hrvatske, dok su u posluživa- moći jednoga 0,5 dl vode
nju sudjelovale osobe s Down dana primjeniti Kulinarsko mentorstvo i rad
sindromom iz naše udruge uskoro u novom Vedrana Habela s osobama s inva- U posudu staviti žlicu maslinovog ulja, crveni luk narezati na trakice, staviti na ulje,
Bubamara. Buba baru liditetom jedna je od najvrjedni- posipati vegetom, na luk poslagati narezan komorač na ploške i posipati s malo vegete
jih inicijativa u hrvatskom ugo- i peršin listom, dodati vodu i u pećnici peći oko 25 minuta na 200oC. Pečeni komorač
Željko Komljenović stiteljstvu. Jer ugostiteljstvo je servirati kao prilog pečenom mesu ili uz paletnu.
zeljko.komljenovic@novosti.hr biznis kroz koji se, zbog njegove
naravi i ubrzanog rasta, u tržište
Večeru je organizirala Udruga rada može uključiti značajan broj
nastavnika ugostiteljskih škola ljudi koji kreću s težih početnih
UNUO. Pokretač ove inicijative i pozicija. Vedran Habel godinama
organizator gala večere u Hiltonu, se bori za opću toleranciju u
predsjednik UNUO-a Vedran društvu te želi probuditi javnost
Habel, godinama radi na uklju- i svima dokazati kako marginali-
čivanju osoba s invaliditetom u zirane osobe i osobe s invalidite-
rad u ugostiteljstvu. Njegov rad, tom mogu biti kvalitetni ugostite-
doživljaj ovog događaja i rezultati lji.Ono što na tom području rade
rada udruga čiji su članovi sudje- ljudi poput gospodina Habela,
lovali u večeri, empirijski su dokaz različitih udruga ili kompanija
da jednakost, puno češće nego poput Valamara, pokazuje kako se
na velikim državnim projekti- to može učiniti, a večere visokog
ma, počiva na jednostavnoj logici profila poput ove koju je kao
života i ljudskosti. partner UNUO-a priredio Hilton
Double Tree trebale bi biti primjer
Udruge koje su sudjelova- kako to uključivanje promovirati i
le na ovoj gala večeri su udruge vrednovati.
Srce, Bubamara, Udruga slijepih
grada Siska i Centar za pružanje Nadamo se kako će ovakvih i
usluga u zajednici Ozalj. Gostima sličnih projekata biti još više kako
su na početku večere posluženi bi se suzbile predrasude prema
kokteli koje je kreirao barmen osobama s posebnim potrebama
Saša Lovrenščak, uz pomoć tima te ih se aktivno uključilo kako u
vinkovačkog Buba bara koji zapo- ugostiteljstvo, tako i u ostale grane
šljava osobe s Down sindromom. gospodarstva.
Konobari Bubamare zajedno s
Iz javne ustanove
Vijeće učenika
Radoznala vidra
Parlaonica za
Valentinovo Iako nastanjuje široko područje
Vukovarsko-srijemske županije,
Uoči Valentinova, 12. veljače, istraživanje provedeno 2009.
u Osnovnoj školi Ivana Gorana godine, pokazalo je da vidra nije
Kovačića u Vinkovcima, održana zabilježena na velikom broju loka-
je zanimljiva parlaonica. Tema je liteta. Rezultati su pokazali kako
bila „Kupovati poklone za Valen- se ova vrsta nalazi u padu popu-
tinovo: da ili ne?“ a sudjelovali lacije i na prostoru naše županije
su članovi Vijeća Osnovne škole prisutna je u manjem broju nego
Josipa Kozarca i Osnovne škole u susjednim županijama. Vidra je
Ivana Gorana Kovačića. Parlaonicu indikatorska vrsta koja pokazuje
su organizirale Kata Piršljin i Maša stanje ekološke ravnoteže i
Pešec a moderatorica je bila Jelena brojnost njene populacije ovisi o
Cvrković. Cilj je naučiti kulturno uvjetima koji vladaju u prirodi.
razgovarati, prihvaćati različita Međutim, nedavno provedeno
mišljenja te znati iznijeti svoje zimsko kartiranje staništa vidre
stavove. Na ovaj način učenici ipak je pokazalo znakove prisut-
razvijaju svoj rječnik, vježbaju nosti vidre na nekim lokaliteti-
zdravu komunikaciju ali i stvaraju ma. Prema tome, evidentan je
nova prijateljstva. Raspravljanje i oporavak populacije ove strogo
uvjerljivost bili su elementi koje zaštićene životinjske vrste bez
su suci i promatrači ocjenjivali a obzira na fragmentaciju staništa i
učenici su pokazali interes za odr- opasnosti od zagađenja vode.
žavanje novih parlaonica. A.P.
Društvo jednakosti Ljekovita biljka
Večer puna Komorač
energije i šarma I ovaj broj pišemo o zdravim receptima, odnosno namirnicama koje su same po sebi
izvor vitamina a posebno kada su pripremljeni na pravi način. Zahvaljujemo se Barbari
Didović koja za svaki broj pripremi jedan od svojih ukusnih i provjerenih recepata.
Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka. Koristili su je stari Egipčani,
Rimljeni i Grci. Komorač je veliki izvor vitamna C i kalija, a najčešće se koristi kod probavnih
smetnji i prehlada. Kod kupnje komorača birajte manje lukovice koje su čvrste, ako ima
cvjetove znači da je prezreo. Najbolje ga je iskoristiti odmah po kupnji, a možete ga čuvati
u hladnjaku do četiri dana.
Najbolje ga je iskorititi svježeg. Narežite ga tanko ili naribajte i začinite kao salatu ili
tanke trakice komorača stavite u sendvič umjesto zelene salate.
U restoranu Oxbo Hotela Hilton Double Tree u Zagrebu, održana je
jedinstvena večera koju su posluživali štićenici udruge Bubamara iz
Vinkovaca.
Pet hrvatskih chefica Ana Bubamarci su Hiltonovim konobarima posluži- Recept za pečeni komorač:
Ugarković, Priska Thuring, se snašli i u vali su i svih pet slijedova večere.
Gracia Horvatin, Sanja Sajko ovoj zahtjevnoj Prvo jelo kreirala je chefica Ana Potrebni sastojci:
i Melania Toman priprema- ulozi. Mentor- Ugarković, čija je kuhinja u bistrou 1 žlica maslinovog ulja
le su večeru s pet slijedova, a u stvo u kulinar- Mali Bar već godinama odskočna 2 glavice crvenog luka
pripremi su im pomagale osobe stvu i konoba- daska mnogim mladim ljudima 1 glavica komorača
s intelektualnim i tjelesnim renju veliko je iz siromašnih ili diskriminiranih malo vegete
teškoćama iz udruga iz cijele iskustvo koje će društvenih skupina. malo peršin lista
Hrvatske, dok su u posluživa- moći jednoga 0,5 dl vode
nju sudjelovale osobe s Down dana primjeniti Kulinarsko mentorstvo i rad
sindromom iz naše udruge uskoro u novom Vedrana Habela s osobama s inva- U posudu staviti žlicu maslinovog ulja, crveni luk narezati na trakice, staviti na ulje,
Bubamara. Buba baru liditetom jedna je od najvrjedni- posipati vegetom, na luk poslagati narezan komorač na ploške i posipati s malo vegete
jih inicijativa u hrvatskom ugo- i peršin listom, dodati vodu i u pećnici peći oko 25 minuta na 200oC. Pečeni komorač
Željko Komljenović stiteljstvu. Jer ugostiteljstvo je servirati kao prilog pečenom mesu ili uz paletnu.
zeljko.komljenovic@novosti.hr biznis kroz koji se, zbog njegove
naravi i ubrzanog rasta, u tržište
Večeru je organizirala Udruga rada može uključiti značajan broj
nastavnika ugostiteljskih škola ljudi koji kreću s težih početnih
UNUO. Pokretač ove inicijative i pozicija. Vedran Habel godinama
organizator gala večere u Hiltonu, se bori za opću toleranciju u
predsjednik UNUO-a Vedran društvu te želi probuditi javnost
Habel, godinama radi na uklju- i svima dokazati kako marginali-
čivanju osoba s invaliditetom u zirane osobe i osobe s invalidite-
rad u ugostiteljstvu. Njegov rad, tom mogu biti kvalitetni ugostite-
doživljaj ovog događaja i rezultati lji.Ono što na tom području rade
rada udruga čiji su članovi sudje- ljudi poput gospodina Habela,
lovali u večeri, empirijski su dokaz različitih udruga ili kompanija
da jednakost, puno češće nego poput Valamara, pokazuje kako se
na velikim državnim projekti- to može učiniti, a večere visokog
ma, počiva na jednostavnoj logici profila poput ove koju je kao
života i ljudskosti. partner UNUO-a priredio Hilton
Double Tree trebale bi biti primjer
Udruge koje su sudjelova- kako to uključivanje promovirati i
le na ovoj gala večeri su udruge vrednovati.
Srce, Bubamara, Udruga slijepih
grada Siska i Centar za pružanje Nadamo se kako će ovakvih i
usluga u zajednici Ozalj. Gostima sličnih projekata biti još više kako
su na početku večere posluženi bi se suzbile predrasude prema
kokteli koje je kreirao barmen osobama s posebnim potrebama
Saša Lovrenščak, uz pomoć tima te ih se aktivno uključilo kako u
vinkovačkog Buba bara koji zapo- ugostiteljstvo, tako i u ostale grane
šljava osobe s Down sindromom. gospodarstva.
Konobari Bubamare zajedno s
Iz javne ustanove
Vijeće učenika
Radoznala vidra
Parlaonica za
Valentinovo Iako nastanjuje široko područje
Vukovarsko-srijemske županije,
Uoči Valentinova, 12. veljače, istraživanje provedeno 2009.
u Osnovnoj školi Ivana Gorana godine, pokazalo je da vidra nije
Kovačića u Vinkovcima, održana zabilježena na velikom broju loka-
je zanimljiva parlaonica. Tema je liteta. Rezultati su pokazali kako
bila „Kupovati poklone za Valen- se ova vrsta nalazi u padu popu-
tinovo: da ili ne?“ a sudjelovali lacije i na prostoru naše županije
su članovi Vijeća Osnovne škole prisutna je u manjem broju nego
Josipa Kozarca i Osnovne škole u susjednim županijama. Vidra je
Ivana Gorana Kovačića. Parlaonicu indikatorska vrsta koja pokazuje
su organizirale Kata Piršljin i Maša stanje ekološke ravnoteže i
Pešec a moderatorica je bila Jelena brojnost njene populacije ovisi o
Cvrković. Cilj je naučiti kulturno uvjetima koji vladaju u prirodi.
razgovarati, prihvaćati različita Međutim, nedavno provedeno
mišljenja te znati iznijeti svoje zimsko kartiranje staništa vidre
stavove. Na ovaj način učenici ipak je pokazalo znakove prisut-
razvijaju svoj rječnik, vježbaju nosti vidre na nekim lokaliteti-
zdravu komunikaciju ali i stvaraju ma. Prema tome, evidentan je
nova prijateljstva. Raspravljanje i oporavak populacije ove strogo
uvjerljivost bili su elementi koje zaštićene životinjske vrste bez
su suci i promatrači ocjenjivali a obzira na fragmentaciju staništa i
učenici su pokazali interes za odr- opasnosti od zagađenja vode.
žavanje novih parlaonica. A.P.