Page 10 - Vinkovački list - 2.3.2018.
P. 10
RECEPT PETAK, 2.3.2018

Autohtona jela

Masna pogača
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije objavila je brošuru
“Gastro umjetnost Srijema i Slavonije” (2017.). Autorica tekstova je Željka
Klemenčić, recepte je pripremila Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske
županije, a fotografije za današnji recept Sanja Mijac. Prenosimo ih uz jed-
nostavnu poruku: U slast!

Žito nih polja pokrivenih žitom, ovdje spomenitu svinjsku mast, brašno
Bez brašna nema kruha brašna uvijek u pravilu ima, je temelj slavonsko-srijemske
ni pogača, ali ni domaćih domaća kuhinja krušnim receptu- kuhinje, a za osobito dobro ras-
rezanaca, lepinjica, popular- rama zaista ne oskudijeva. Lokalne položenje među ukućanima ta će
nih “poderanih gaća”, kiflica, žene prave su majstorice dizanih se dva esencijalna sastojka često i
gužvara ni drugih kolača tijesta koja se polako dižu u združiti. Najbolji simbol takvoga
velikim emajliranim “vajnglama” para upravo je masna pogača ili
Slavonija je žitnica Hrvatske, u blizini šporeta na drva. U pećnici pogačice s čvarcima. U ovoj ele-
a upravo je njezin najistočni- takvog “šporeta” osobito će se mentarnoj kombinaciji teško je
ji dio osobito vezan uz tu najra- lijepo ispeći i kruh ili gužvara, pronaći manu – brašno je zaslužno
šireniju ratarsku kulturu. Sjetva i kako ovdje zovu savijaču s makom za hrskavost i izdašnost, a mast
žetva s pogledom uperenim u nebo ili orasima. Suha kupovna tjeste- donosi slast i punoću. Fali možda
kojim se uvijek prati vremenska nina do jučer je ovdje bila nepo- tek čaša vina za potpuni užitak.
prognoza i pomalo strahuje od znanica. Na dnevnoj bazi mijese
moguće nepogode, taj trud i briga se i ručno režu svježe tjestenine
početak su priče o kruhu. Nakon – široki rezanci uz fišpaprikaš ili
što se žito ovrši i pšenica samelje mesne saftove, a oni sasvim tanki
u brašno, tek smo na početku. Bez ukuhavaju se u bistru domaću
brašna, dakako, nema kruha ni juhu kojom počinje svaki nedjeljni
pogača, ali ni domaćih rezanaca, ručak. Na ovom području gotovo
lepinjica, popularnih “poderanih je nemoguće naći kompletan obrok
gaća”, kiflica, gužvara ni drugih koji ne sadrži žitarice, odnosno
kolača. Kako zbog nepregled- brašno u nekoliko inačica. Uz već

Masna pogača Priprema: debljinu prsta. ne dobije lijepu zlatnu boju. Temperatu-
U malo razrijeđenog mlakog mlijeko Tako razvijeno tijesto za lisnatu pogaču ru pećnice prilagođavamo izgledu i obliku
Sastojci: pogače pomalo smanjujući ju, a peče se
dodati šećer te izmrvljeni kvasac, pa pustiti premazati trećinom masti te ga preklopi- sveukupno oko 45 minuta. Prije kraja
glatko brašno 1.00 kg sa strane na toplom da nadođe. U posudu ti tri puta, razvaljati oklagijom pa ponoviti pečenja na 5 min može se pogača premazati
staviti brašno većinu brašna. Napraviti udu- preklapanje te pustiti tijesto da se odmori sa razrađenim žumanjcima kako bi dobila
mlijeka 0.25 l bljenje u koje dodajemo mlaku vodu, jaja, sol, i digne 10-ak minuta. Ovaj postupak rumenu boju. Pečenu pogaču poželjno je
te uskvasli kvasac s mlijekom. Umiješamo ponoviti još dva puta s mazanjem masti te u isključenoj pećnici ostaviti još 5 minuta.
vode 0.25 l sastojke lagano miješajući u srednje mekano potom raditi oblike koje želimo. Staviti u Nakon toga izvaditi iz pećnice, poprskati
tijesto. Tako umiješeno tijesto prekriti podmazanu tepsiju i pustiti da se odmara hladnom vodom te umotati u veliku
svježi kvasac 1 kocka kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da oko 45 minuta. kuhinjsku krpu ili stolnjak da se upari.
se diže (kvasa) oko 45 minuta. Tvrdu mast
šećera 1 žlica dobro izraditi dok ne dobije kremast izgled. U zagrijanu pećnicu na 250 °C stavljamo Ohlađena pogača se kida na komade,
Dasku za razvlačenje dobro pobrašniti, pa lisnatu pogaču poprskanu vodom da se rijetko reže.
soli 0.02 kg na nju istresti nadošlo tijesto i razviti ga na prvih 5 mina peče na 250 °C, a potom
još 15 minuta na 200 °C, odnosno dok
masnoće (mast ili margarin) oko 0.25 kg

jaja (ovisno o veličini) 2-3

žumanjka za premazati pogaču 2
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15