Page 10 - Vinkovački list - 9.3.2018.
P. 10
RECEPT PETAK, 9.3.2018

Autohtona jela

Slavonska satrica
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije objavila je brošuru “Gastro
umjetnost Srijema i Slavonije” (2017.). Autorica tekstova je Željka Klemenčić, za
recepte se pobrinula Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije, a za foto-
grafije za današnji recept Sanja Mijac (satrica) i Romulić & Stojčić (sir s vrhnjem i
paprikom). Prenosimo ih uz jednostavnu poruku: U slast!

Mlijeko mlijeka da je proizvodnja sira, hladno predjelo.
vrhnja i maslaca jednostavno Zeleni dio, takozvana peruška
Sir je u srijemskoj kuhinji postala nužnost. Uz svježi sir,
zastupljen u beskonačnim osobitost ovog kraja je i takozvani mladog luka, koji se drugdje
slanim i slatkim varijantama “podlijevani” – dovoljno čvrst da se najčešće baca, okosnica je ovog
može rezati, ali još uvijek vrlo mek jednostavnog jela i svjedoči o već
Možda ste već zaboravili kakvog i nježan na nepcu. Sir je u srijem- spomenutoj brižnosti o svakoj
je okusa pravo svježe punomasno skoj kuhinji zastupljen u beskonač- namirnici.
kravlje mlijeko. Friško pomuženo, nim slanim i slatkim varijantama,
masno je i moćno. Ako ga skuhate a u cijelom tom bogatstvu sačuvalo
i ostavite da se ohladi do jutra će se i starinsko vrlo skromno jelo
se na njemu skupiti prst debelog zvano satrica. Sitno sjeckani
skorupa, koji smo kao djeca jeli na mladi luk pomiješa se sa svježim
kruhu s malo soli ili šećera. Proi- kravljim sirom i vrhnjem. Soli,
zvodnja sira, prvenstveno kravljeg, papra i peršina dodaje se prema
ali u manjoj mjeri i kozjeg, tradi- želji, a jednostavni se namaz može
cionalno je ženski posao. Obitelji mazati na kruh ili poslužiti kao
koje drže više krava imaju toliko

Slavonska satrica Priprema:
Svježi domaći kravlji sir propasirati ili dobro izmješati.
Namirnice za 10 obroka: Dodati vrhnje. Mladi luk očistiti, oprati, zajedno
0,50 kg s listovima izrezati na kolutiće i malo posoliti.
svježi sir 0,10 kg Peršinov list sitno nasjeckati. Sir, vrhnje, luk, peršin
0,20 l i sol zajedno spojiti i poslužiti s malo crvene paprike
mladi luk 1 žličica posute po površini.
0,02 kg Satricu poslužiti kao predjelo ili u kombinaciji s
kiselo vrhnje prstohvat čuvenim slavonskim kulenom.

kosani peršinov list

sol

crv. slat. paprika
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15