Page 10 - Vinkovački list 13. travnja 2018.
P. 10
RECEPT PETAK, 13.4.2018

Autohtona jela

Fiš paprikaš
na tradicijski
način

Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije
objavila je brošuru “Gastro umjetnost Srijema i Slavonije”
(2017.). Autorica tekstova je Željka Klemenčić, za
recepte se pobrinula Udruga kuhara Vukovarsko-srijem-
ske županije, a za fotografiju za današnji recept Sanja
Mijac (fiš paprikaš s domaćim rezancima). Prenosimo ih
uz jednostavnu poruku: U slast!

Riba pripreme ribe.
Slatkovodna se riba, naime,
Tko je ljubitelj ribe i ribolova,
ne smije propustiti obići obale vrlo često priprema na otvorenom
Dunava – prije svega u kotlićima koji vise
iznad vatre što je, osobito u pred-
Jedino što u slavonskoj kuhinji večerja, hipnotičan prizor u kojemu
nećete naći, a hoćete u drugim čovjek može satima uživati. U
hrvatskim regionalnim kuhinjama dunavskom ćete kotliću, recimo,
je morska riba, jer mora ovdje susresti soma, kečigu, šarana i
odavno nema. Ali zato će ljubi- mrenu, a u alaskoj čorbi miješanu
telji ribe doći na svoje u susretu sitnu riječnu ribu. Dobrog fiša,
s često podcijenjenim vrstama kažu, nema bez cvergla (patulja-
riječne odnosno slatkovodne ribe, sti somić) i linjaka, ali o tome što
prvenstveno one divlje čije je meso sve ide u kotlić za fišpaprikaš dugo
zaista vrhunske kvalitete. bi se dalo raspravljati. Jedino u
čemu se svi slažu je da u sve verzije
Šaran divljak, smuđ, som i ribljih paprikaša i čorbi ide dosta
štuka četiri su najvažnije slatko- suhe paprike, i ljute i slatke.
vodne ribe ovih prostora, koje ćete
najčešće susresti na menijima, ali
to ne znači da su jedine. Alasi,
što je mađarski izraz za ovdašnje
riječne ribare, nisu mnogobroj-
ni, ali ih još ima, kao i ozbiljnih
riba u Dunavu. Tko je ljubitelj
ribe i ribolova, ne smije propusti-
ti obići obale Dunava. Krajolik je
toliko lijep da je sama želja da se u
njemu dulje uživa utjecala na način

Fiš paprikaš na tradicijski način Priprema: Potom dodajemo temeljac 10% više nego li
Na malo masnoće i vode dinstamo crveni nam treba juhe. Pustimo da prokuha, pa
Namirnice za 10 osoba: 2,00 kg pekmez (pire) od rajčice 0,15 kg luk, a potom pasiramo, zalijemo vodom lagano dodajemo ribu koju smo prethodno
šaran (očišćeni) 1,00 kg mljevena paprika ili s oko pola litre temeljca od bijele ribe marinirali u začinima (vino, par kapi
2 vrste druge ribe – som / štuka (ljuta+slatka) 0,01/0,02 kg s mljevenom kuhanom ribom. Zalijemo octa ili limun sok). Lagano kuhamo ribu
ulje 0,10 l sol, vegeta 0,02/0,01 kg rajčicom (sok i pire), dodamo sol i crvenu oko 15 minuta. Kada je kuhana, dodamo
luk crveni 0,40 kg vino bijelo papriku slatku i ljutu, po želji i papra, ostatak vina. Servirajte s domaćim širokim
domaći sok od rajčice 0,20 l pustimo da nam kuha 10-tak minuta. rezancima.
0,50 l
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15