Page 15 - Vinkovački list - 27.4.2018.
P. 15
AK, 27.4.2018 15
22. SAJAM ZDRAVLJA Gastroturistički brend
Središnja tema Održana 14. Zlatna jabuka
Sajma bila je
“Zdravlje, mediji, Glavni dio prestižnog
komunikacije i kuharskog natjecanja 14.
intersektorska ”Zlatna jabuka”, održano je u
suradnja” dvorani Barun Trenk u Vin-
kovcima. U organizaciji Udruge
Druga aktivnost je Uvodni panel – kuhara i slastičara Vukovar-
stjecanje uvida u problem i među- sko-srijemske županije 14. put
narodna iskustva. Uz ostale goste, okupio se velik broj slastiča-
predavanja su održali i predavači ra i kuhara iz najeminentnijih
na temu “Vrhunski sport, komuni-
kacije i mediji – osobno iskustvo”, Lea Dubravčević
koju je održao Damir Škaro i lea.dubravcevic@novosti.hr
na temu Biciklijada “Putem EU
projekata” koju je održao Tomislav hrvatskih restorana i hotela. Ovom od šparoga, slanine od crne svinje
Zadro. Treća aktivnost je bila pre- Prigodnim riječima 14.”Zlatnu prigodom i gomoljastog povrća, te desert od
zentacija akrobatsko navijačkog Jozo Gale, jabuke, maka, grožđica, te biskvita
plesa koju je održao Cheerleading jabuku” otvorio je župan Vuko- predsjednik ili prhkog tijesta. Marin Pozder i
klub „Ma&K0“. varsko-srijemske županije Božo Udruge kuhara njegov pomoćnik Karlo Štorga iz
Galić, dok je sve nazočne uvodno i slastičara Restorana Bedem iz Varaždina
Osim navedenih aktivnosti, pozdravio vinkovački grado- VSŽ imenovan odličnom pripremom jela osvojili
uključena je bila i izrada zbornika načelnik Ivan Bosančić. U kul- je članom su ukupno prvo mjesto na 14.
radova. Autori sažetaka za zbornik turno-umjetničkom programu Hrvatske Zlatnoj jabuci u Vinkovcima, u
su: Damir Škaro, Tomislav Zadro, nastupio je Folklorni ansambl kulinarske okviru 4.kola Hrvatskog kuharskog
Vladimir CiIić i Antonija Škegro. ”Lisinski”, dok je prof. Aleksandar akademije, kupa. Hrvatski kuharski kup
Durman iz Zagreba ispričao sve a njegov povezuje u cjelinu pet kulinarskih
vezano uz najstariji indoeuropski doprinos struci manifestacija koje se na zadane
kalendar Orion. Modeli Udruženja traje već 45 teme održavaju diljem Hrvatske,
manekena ”Loreena” iz Vinkovaca godina a ovo je ujedno bilo pretposljed-
nosile su odjeću Srednje strukovne nje natjecanje ovog ciklusa te nas
škole s motivima Oriona, te je nakon Vinkovaca očekuje veliko
održana promocija kišobrana s finale u Zagrebu gdje će se natje-
motivima Oriona. Ono što je činilo catelji boriti za veliku Kristalnu
ovu večer posebnom su i bogate kuhaču.
tombole kao i licitacija torte koju
je radila Marija Bošnjak iz Srednje
strukovne škole Vinkovci sa svojim
učenicima Markom Jelušićem i
Ivanom Plivelićem. Natjecatelji su
pokazali stručno znanje u pripremi
svečane hladne plate od divljači
(jelen ili srna), šljiva, brusnica,
povrtna garnitura, toplo glavno
jelo s prilogom od svinjskog buta,
svježeg sira i šljivovice s prilogom
Dječji vrtić Vinkovci
Odrastati uz zdravu prehranu
Odgojiteljice i djeca iz Dječjeg
vrtića Vinkovci, točnije vrtića
Budućnosti i Naša radost aktivno
su sudjelovali u programu ovo-
godišnjeg Sajma zdravlja.
Marija Gerovac
marija.gerovac@novosti.hr
Tema kojom su se predstavili Djeca su za zne načine uključimo u taj proces.
bila je „Važnost zdrave prehrane svoje goste Hrana je neophodna za održa-
u ranoj i predškolskoj dobi“, a tom pripremale
prigodom osmislile su restoran zdrave napitke vanje svih funkcija organizma.
zdrave hrane nazvan „Vrtićino“. i grickalice uz Pravilna i izbalansirana prehrana
Simbolički je to bio i restoran pomoć svojih zaista je važna u svakoj životnoj
dobrodošlice 22. Sajma zdravlja teta dobi, ali posebno o tome treba
u Vinkovcima. Tijekom tri dana voditi računa u razdoblju u kojem
djeca su vrijedno s odgojitelji- dijete najbrže i najintenzivnije
cama pripremala zdrave napitke raste i razvija se, a to je predškol-
za posjetitelje ovog zdravog sko razdoblje. Hrana je os oko koje
restorana, kao i posluživale zdrave se okreće čitav život, ona čovjeka
grickalice i proizvode od različitih održava i osigurava mu energet-
vrsta sjemenki i brašna. sku obnovu organizma.
Važno je bilo osvijestiti koliko Odgojiteljice koje su sudjelo-
je zdrava i pravilna prehrana u vale u osmišljavanju i prezentaci-
ranoj i predškolskoj dobi važna za ji su: Ljiljana Bubalo, Bernardica
stvaranje prehrambenih navika u Jerković, Katica Lacić, Katica Kra-
budućnosti, usvajati zdrave stilove jinović, Etelka Križak Delibašić,
življenja i stvarati pozitivne Marija Pap, Anita Gelo, Gordana
stavove o očuvanju i unaprje- Maras, Nevenka Majetić,Iva-
đenju osobnog zdravlja. Ključan na Perković Trabak, Andrijana
čimbenik u promicanju cjeloži- Hrvojević, Željka Plavšić i Matea
votne prehrane kao zalog za daljnji Renić Ukić.
rast i razvoj djeteta jest pravilan
utjecaj roditelja, edukacija u vrtiću
i kasnije u školi. Kod djece vrtićke
dobi uspostavlja se temelj dobre
prehrane i zdravih prehrambenih
navika, a jedan od najboljih načina
jest da upravo djecu na raznora-
22. SAJAM ZDRAVLJA Gastroturistički brend
Središnja tema Održana 14. Zlatna jabuka
Sajma bila je
“Zdravlje, mediji, Glavni dio prestižnog
komunikacije i kuharskog natjecanja 14.
intersektorska ”Zlatna jabuka”, održano je u
suradnja” dvorani Barun Trenk u Vin-
kovcima. U organizaciji Udruge
Druga aktivnost je Uvodni panel – kuhara i slastičara Vukovar-
stjecanje uvida u problem i među- sko-srijemske županije 14. put
narodna iskustva. Uz ostale goste, okupio se velik broj slastiča-
predavanja su održali i predavači ra i kuhara iz najeminentnijih
na temu “Vrhunski sport, komuni-
kacije i mediji – osobno iskustvo”, Lea Dubravčević
koju je održao Damir Škaro i lea.dubravcevic@novosti.hr
na temu Biciklijada “Putem EU
projekata” koju je održao Tomislav hrvatskih restorana i hotela. Ovom od šparoga, slanine od crne svinje
Zadro. Treća aktivnost je bila pre- Prigodnim riječima 14.”Zlatnu prigodom i gomoljastog povrća, te desert od
zentacija akrobatsko navijačkog Jozo Gale, jabuke, maka, grožđica, te biskvita
plesa koju je održao Cheerleading jabuku” otvorio je župan Vuko- predsjednik ili prhkog tijesta. Marin Pozder i
klub „Ma&K0“. varsko-srijemske županije Božo Udruge kuhara njegov pomoćnik Karlo Štorga iz
Galić, dok je sve nazočne uvodno i slastičara Restorana Bedem iz Varaždina
Osim navedenih aktivnosti, pozdravio vinkovački grado- VSŽ imenovan odličnom pripremom jela osvojili
uključena je bila i izrada zbornika načelnik Ivan Bosančić. U kul- je članom su ukupno prvo mjesto na 14.
radova. Autori sažetaka za zbornik turno-umjetničkom programu Hrvatske Zlatnoj jabuci u Vinkovcima, u
su: Damir Škaro, Tomislav Zadro, nastupio je Folklorni ansambl kulinarske okviru 4.kola Hrvatskog kuharskog
Vladimir CiIić i Antonija Škegro. ”Lisinski”, dok je prof. Aleksandar akademije, kupa. Hrvatski kuharski kup
Durman iz Zagreba ispričao sve a njegov povezuje u cjelinu pet kulinarskih
vezano uz najstariji indoeuropski doprinos struci manifestacija koje se na zadane
kalendar Orion. Modeli Udruženja traje već 45 teme održavaju diljem Hrvatske,
manekena ”Loreena” iz Vinkovaca godina a ovo je ujedno bilo pretposljed-
nosile su odjeću Srednje strukovne nje natjecanje ovog ciklusa te nas
škole s motivima Oriona, te je nakon Vinkovaca očekuje veliko
održana promocija kišobrana s finale u Zagrebu gdje će se natje-
motivima Oriona. Ono što je činilo catelji boriti za veliku Kristalnu
ovu večer posebnom su i bogate kuhaču.
tombole kao i licitacija torte koju
je radila Marija Bošnjak iz Srednje
strukovne škole Vinkovci sa svojim
učenicima Markom Jelušićem i
Ivanom Plivelićem. Natjecatelji su
pokazali stručno znanje u pripremi
svečane hladne plate od divljači
(jelen ili srna), šljiva, brusnica,
povrtna garnitura, toplo glavno
jelo s prilogom od svinjskog buta,
svježeg sira i šljivovice s prilogom
Dječji vrtić Vinkovci
Odrastati uz zdravu prehranu
Odgojiteljice i djeca iz Dječjeg
vrtića Vinkovci, točnije vrtića
Budućnosti i Naša radost aktivno
su sudjelovali u programu ovo-
godišnjeg Sajma zdravlja.
Marija Gerovac
marija.gerovac@novosti.hr
Tema kojom su se predstavili Djeca su za zne načine uključimo u taj proces.
bila je „Važnost zdrave prehrane svoje goste Hrana je neophodna za održa-
u ranoj i predškolskoj dobi“, a tom pripremale
prigodom osmislile su restoran zdrave napitke vanje svih funkcija organizma.
zdrave hrane nazvan „Vrtićino“. i grickalice uz Pravilna i izbalansirana prehrana
Simbolički je to bio i restoran pomoć svojih zaista je važna u svakoj životnoj
dobrodošlice 22. Sajma zdravlja teta dobi, ali posebno o tome treba
u Vinkovcima. Tijekom tri dana voditi računa u razdoblju u kojem
djeca su vrijedno s odgojitelji- dijete najbrže i najintenzivnije
cama pripremala zdrave napitke raste i razvija se, a to je predškol-
za posjetitelje ovog zdravog sko razdoblje. Hrana je os oko koje
restorana, kao i posluživale zdrave se okreće čitav život, ona čovjeka
grickalice i proizvode od različitih održava i osigurava mu energet-
vrsta sjemenki i brašna. sku obnovu organizma.
Važno je bilo osvijestiti koliko Odgojiteljice koje su sudjelo-
je zdrava i pravilna prehrana u vale u osmišljavanju i prezentaci-
ranoj i predškolskoj dobi važna za ji su: Ljiljana Bubalo, Bernardica
stvaranje prehrambenih navika u Jerković, Katica Lacić, Katica Kra-
budućnosti, usvajati zdrave stilove jinović, Etelka Križak Delibašić,
življenja i stvarati pozitivne Marija Pap, Anita Gelo, Gordana
stavove o očuvanju i unaprje- Maras, Nevenka Majetić,Iva-
đenju osobnog zdravlja. Ključan na Perković Trabak, Andrijana
čimbenik u promicanju cjeloži- Hrvojević, Željka Plavšić i Matea
votne prehrane kao zalog za daljnji Renić Ukić.
rast i razvoj djeteta jest pravilan
utjecaj roditelja, edukacija u vrtiću
i kasnije u školi. Kod djece vrtićke
dobi uspostavlja se temelj dobre
prehrane i zdravih prehrambenih
navika, a jedan od najboljih načina
jest da upravo djecu na raznora-