Page 10 - Vinkovački list - 23.6.2018.
P. 10
SUBOTA, 23.6.2018.

Udomi me! Recept: Doboš torta

Ovu najpoznatiju mađarsku tortu osmislio je slastičar Jozsef C. Dobos
u želji da stvori teško kvarljiv kolač čiji bi rok trajanja bio duži od
većine slastica toga doba. U svijetu u kojem su metode hlađenja bile
ograničene, doboš torta je debitirala pred kraljem Franjom Josipom
I i kraljicom Elizabetom na Općoj zemaljskoj izložbi u Budimpešti
1885. Zbog svoje otpornosti i jedinstvenog, elegantnog izgleda glas
o dobošici se širi i ubrzo postaje omiljen kolač razdoblja. Pred kraj
svoje karijere, Dobos je 1906. donirao originalni recept i ostavio
svijetu u nasljeđe jednu od omiljenih klasičnih i svatovskih slastica.

Mješanac, ženka, 6 mjeseci BISKVIT
10 jaja
Mješanac, ženka, 10 žlica šećera
1 godina 10 žlica brašna

www.tip-top.hr Umutiti snijeg od 10 bjelanjaka, potom dodati šećer i žumanjke.
+385 32 306 901 Dodati 10 žlica brašna i miješati dok se smjesa ne sjedini. Biskvit
se u kalupu peče na 180 stupnjeva. U pravilu, koliko ima jaja, toliko
se ispeče i kora.

FIL
6 jaja
18 žlica šećera
20 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg maslaca

Na pari izlupati kremu od 6 jaja, dodati 18 žlica šećera i na kraju,
20 dkg čokolade za kuhanje. Kada se smjesa ohladi, dodati 25 dkg
maslaca i sve dobro izraditi. Svaka se kora maže kremom i slaže u
tortu.
Jednu koru potrebno je ostaviti za strane, koja se stavlja na vrh i
prelijeva šipkom od šećera.

ŠIPKA OD ŠEĆERA
5 žlica šećera
5 žlica vode
1 žlica octa

Na plamenu otopiti 5 žlica šećera, 5 žlica vode i 1 žlica octa.
Smjesa je gotova kada poprimi žutu boja, a topla se prelijeva na koru
i reže se na kriške. Pri tome treba namastiti nož kojim se šipka reže.
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15