Page 10 - Vinkovački list - 27.7.2018.
P. 10
PETAK, 27.7.2018.

Predavanje Anice Bilić povodom 160 godina od rođenja poznatog vinkovačkog pisca

Narativi Josipa Kozarca o pravima žena

Znanstveno predavanje je bismo s razumijevanjem pristu- kavanju vinkovačke starnosti, a možemo usporediti sa današnjim i gradskih žena te ih je klasifici-
održano u povodu 160. obljetni- pili statusu žene te neriješenom to je ono što je nama milo, drago, stanjem.” - zaključila je dr.sc. rala po ključu: najnježnija i naj-
ce rođenja poznatog vinkovač- ženskom pitanju u Kozarčevu prisno. Pisao je o pravima žena u Anica Bilić. ženstvenija je Donna Ines, idealna,
kog pisca Josipa Kozarca i obilje- opusu. Josip Kozarac razmatrao je Vinkovcima. Kozarac je moderan „prava“ žena Anka Matković iz
žavanja Dana Grada Vinkovaca ljubavno-bračnu problematiku te pisac, nije patrijarhalan, konzer- Veliki raspon likova žena Mrtvih kapitala, posve negativne
u rodnoj kući Ivana Kozarca. odnos muškaraca i žena zalažući vativan, nego je svojim književ- Predavačica je u analizi likova i odiozne su fatalna Malvina i teta
se za pravo žena na slobodan izbor nim opusom podržao žene u tada Jula iz romana Među svjetlom i
Žarko Kljajić bračnoga partnera, pravo na maj- nekim naprednim pravima, koje književnoga opusa Josipa Kozarca tminom, najpopularnija i najpo-
zarko.kljajic@novosti.hr činstvo bez obzira na bračni status, imala zahvalnu galeriju seoskih znatija Tena, a Kozarcu najdraža
pravo na rastavu braka te na pravu Mira Kodolićeva. Veliki raspon
Znanstveno predavanje Prâva ljubav bez zakonskih ograničenja. likova žena i njihova raznolikost
žèna i právā žénā u muškim nara- U predočavanju ženskoga pitanja pokazuje književnu veličinu Josipa
tivima Josipa Kozarca održala i bračnih problema, Kozarac nije Kozarca koji nije klišejizirano ni
je dr. sc. Anica Bilić, znanstve- podržavao dominantnu struju stereotipno pristupio književ-
na savjetnica i upraviteljica vin- temeljenu na patrijarhalnom svje- noj reprezentaciji. Predavačica je
kovačkoga Centra za znanstveni tonazoru, nego se legitimirao kao zaključno ustvrdila kako su likovi
rad Hrvatske akademije znanosti pisac tada naprednih shvaćanja žena proslavili Kozarca kao što je
i umjetnosti (HAZU), 18. srpnja i modernih opredjeljenja koji on proslavio njih, a iznad svega je
2018. godine u povodu 160. obljet- podržava žene u njihovim pravima želja za ostvarenjem ideala obitelj-
nice rođenja Josipa Kozarca i Dana da se oslobode predodređene ske sreće u toplini doma koja prati
Grada Vinkovaca u Rodnoj kući podređenosti u društvu i obitelji sve likove žena u Kozarčevu knji-
Ivana Kozarca. Uvodno je osvije- u nastojanjima da se ostvare u ževnom opusu. Predavanje je bilo
tlila društveni kontekst u Slavoniji punini svojega bića. “On je rea- dar Vinkovaca Josipu Kozarcu za
krajem 19. stoljeća i postignu- listički pisac koji govori o presli- 160. godišnjicu rođenja!
ća prvoga vala feminizma kako

Udomi me! Recept: Sacher torta

Sacher torta po prvi je puta spravio Austrijanac Franz Sacher na zahtjev državnika i princa Wenzela von Metternicha, 1832. godine u Beču.
Priča kaže da je Metternich od glavnog kuhara zahtijevao poseban desert za posebne goste, a kako se kuhar razbolio, ovaj težak zadatak
pao je na pleća šesnaestogodišnjeg šegrta Sachera. Iako je torta oduševila kušače, ovaj desert je tek kroz Sacherovu karijeru stekao svjetsku
slavu. Također, 5. prosinca u SAD-u obilježava se Nacionalni dan Sacher torte.

Mješanac, ženka, 3 godine SASTOJCI

15 dkg maslaca
16 dkg šećera
8 jaja
16 dkg čokolade
10 dkg brašna
15 dkg pekmeza od marelice
2 dcl slatkog vrhnja

Mješanac, ženka, Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
3 godine Maslac, šećer i žumanjke miješati dok ne postanu
pjenasti. Dodati otopljenu čokoladu, zatim brašno i
snijeg od bjelanjaka.
Peći na 180 stupnjeva otprilike pola sata. Biskvit pro-
vjeriti čačkalicom; kada se tijesto prestane lijepiti,
gotov je.
Biskvit prerezati na 3 lista te svaki premazati
pekmezom i glazurom. Glazura, neovisno o gore
navedenim sastojcima, spravlja se od otopljene
čokolade i maslaca. Svaki premazani list sačekati da
se stvrdne, a potom nastaviti slagati.
Tortu po želji ukrasiti slatkim vrhnjem.

Mješanci, 2 mjeseca

www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15