Page 10 - Vinkovački list - 17.8.2018.
P. 10
PETAK, 17.8.2018.

Rock u Vinkovcima - 3. dio

Šezdesete
Rock’n’Roll
dolazi u
Vinkovce
Šezdesete; šlageri, kancone, Rifle, šimike
i predivni Rock’n’roll.

Premijerno donosimo talijanske kancone i šlageri su svoj jači i bogatiji napredak od pre- glazbenika ali raste i broj bandova. ki kolodvor, održana je smotra
dijelove knjige ’’Rock u Vin- bili nešto stariji od mlade glazbe kograničnih susjeda, zahvaljujući Uglavnom su to bile četvorke gita- Kulturno umjetničkih društava
kovcima’’ Želimira Ivkovića koja je brujala na valovima netom i turizmu koji šezdesetih godina rističkog načina sviranja sa reper- na kome se okuplja preko 600
koja povezuje različite žanrove, otkrivenog radija Luxembourg. bilježi svoj uzlet. Lakše se putuje toarom uglavnom instrumental- učesnika, godinu kasnije će
scenu, trenutke i glazbenike, a u inozemstvo a najveća žudnja nih skladbi, britanskih i američkih smotra prerasti u ‘Vinkovač-
čiji je zajednički nazivnik grad Po bivšoj su se državi počeli naših vikend kupaca, prekupaca skladatelja i grupa, a jedan od ke jeseni’ a osniva se i turistič-
Vinkovci. Prvi puta, na jednom osnivati rock sastavi po ugledu i švercera postaje talijanski glavnih pokretačkih bandova je bio ko društvo. Iste godine otvorena
mjestu, okupljeni su sudionici na svoje zapadnjačke uzore, a ni Trieste, Meka farmerica, tankerica, zabavni orkestar Doma omladine je galerija likovnih umjetnosti,
originalne vinkovačke glazbene provincija nije zaostajala ni za šuškavaca i druge robe. ili VIS poznat i pod imenom ‘’Mirni grad buja i raste poprimajući lice
scene, a dozvolom autora Vin- crticu od svojih, tj. istih uzora konji’’. moderne urbane sredine u kojem
kovački list svojim čitatelji- koji će biti oponašani i ‘skidani’ Glazba poprima svoje novo lice, je rastuća pop kultura davala svoj
ma donosi ekskluzivan uvid u ton po ton - opetovano slušajući pogotovo zabavna glazba. Sve vrvi Grad također doživljava rast štih i obilježje. Svira se i pjeva,
dijelove ovog zanimljivog štiva. legendarni Lux(embourg) koji od ritma, lakih i pjevljivih refrena, i napredak; šezdesetih godina grad raste, a s njime i mala ali
će dugo biti svjetlo na putevima plesnjaci postaju posjećeniji nego otvorena je srednja medicinska moćna vojska glazbenika koji će
Milan Lazarević monogih bandova u nastajanju. ikada prije. U Vinkovcima se svira škola, počinje nastava u Višoj u nadolazećim godinama pripre-
zolja@novosti.hr Država bilježi gospodarski rast i na desetak mjesta, i nije bilo poljoprivrednoj školi, sadi se mati temelje za tzv. ‘’Vinkovačku
slobode pod kontrolom i blagoslo- ugosti teljskog objekta bez žive plantaža ‘Borinci’, 1962. osniva garažnu rock scenu’’ - svojevrsnu
Šezdesete su bile čarobne, vom vlasti, Gastarbeiteri šalju glazbe, potražnja je za glazbenim se PIK Vinkovci, godinu poslije školu s prefiksom na koga smo već
pogotovo za one koji su rođeni brda novca ili dolaze sa devizama sastavima porasla pa se tijekom otvara se srednja tehnička škola, godinama toliko ponosni.
desetak godina ranije i ulazili u u posjete obiteljima, donose i dah šezdesetih školuje i značajan broj i 1965. otvoren je novi željeznič-
pubertet sa glazbom koja je takođe Zapada, potrošačka se svakodnevi-
bilježila svoje formativne godine, ca polako ali sigurno uvlači u soci-
jalističku sredinu koja će bilježiti

Udomi me! Recept: Čupavci

Meki biskvit koji se otapa u ustima, k tome umočen u ukusnu čokoladu i uvaljan u kokosovo brašno. To su čupavci, jedan od kolača uz koji
smo svi odrasli. Jednostavan i lak za pripremu, odličan je dodatak svakoj trpezi. U nastavku donosimo prijedlog recepta.

Mješanac u tipu samojeda, Biskvit:
ženka, 1 godina
3 jaja
Mješanac, muški, 1 godina 10 žlica šećera
13 žlica ulja
16 žlica brašna
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke sačuvati u komadu,
a od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. Dodati sljedećim redo-
slijedom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, potom jedan
po jedan žumanjak, mlijeko i preostalo brašno. Smjesu uliti u
pleh srednje veličine prethodno premazan s malo ulja ili u njega
staviti papir za pečenje. Peći na 180°C dok se biskvit počne
odvajati od stranica pleha.

Krema:

250 g margarina
120 g čokolade za kuhanje
200 ml mlijeka
10 žlica šećera
300 g kokosovog brašna

Otopiti margarin i čokoladu, zatim dodati šećer i naposljetku
mlijeko. Kada krema zakuha, maknuti je s vatre. Biskvit koji smo
prethodno izrezali na kockice umakati u toplu kremu i uvaljati
u kokosovo brašno.

www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15