Page 12 - Vinkovački list - 15. veljače 2019.
P. 12
PETAK 15.2.2019.
“Suvara Otok”
Konjički klub
i u Otoku
U Otoku je održana osnivačka
skupština Konjičkog kluba “Suvara
Otok”, udruge čiji je cilj poticanje i
razvijanje konjičkog turizma. Osim
rekreacijskog, klub nudi i rehabi-
litacijsko, terapijsko i sportsko
jahanje te ostale aktivnosti
kojima će promicati konjogojstvo.
Za predsjednika Kluba izabran je
Vladimir Vranjković, za dopred-
sjednika Zdenko Ozdanovac, a za
tajnika Igor Krznar. Skupštini je
nazočio i zamjenik župana Vuko-
varsko-srijemske Josip Dabro koji
je poželio mnogo sreće u budućem
radu. “Konjogojstvo nije lak posao,
ali je velika ljubav. Pred vama stoji
zahtjevan posao kako stvoriti
uvjete da uživajući u onome što
radite, imate koristi i postanete
prepoznati”, istaknuo je Dabro.
J.H.
U obiteljskom vrtu iza kuće posađeno je povrće, a i voće iz voćnjaka također se koristi za pripremanje slastica ove mlade kreativke Povećanje avionskih linija
Blog “Čarolije šporeta” – spoj Povezani s
tradicijskog i modernog kuhanja 24 države
“Najdraže mi je kada mogu kuhati za svoje bližnje i kada vidim da uživaju u onome Prometna dostupnost jedan
što pripremim, to je prava nagrada za svakog kuhara”, istaknula je Žana ponosno je od prvih faktora u razvoju
turizma, a pogotovo povezanost
Žana Amidžić iz Nuštra, sam prvi puta započela s izradom kreativnost i znanje kulinarskih nisam imala nijednu pritužbu”, aviolinijama. Zadnjih par godina
27-godišnja doktorandica kul- adventskih vijenaca od žice, na vještina naslijedila od mame, a onu ističe Žana. Jednoga dana možda ciljano se ulaže u povećava-
turologije i informacijskih što sam ponosna jer su komentari umjetničku stranu od tate. Tata se i otvori svoju slastičarnicu u obliku nje aviolinija te je tako Hrvatska
znanosti, poetičarka, bibliofil, bili pozitivni, kao i s božićnim godinama bavi izradom violina te book caffe-a, možda čak i u suradnji svake godine sve više povezani-
mlada znanstvenica, inače ukrasima i kuglicama od drveta i gledajući njega koliko predanosti s mamom koja je stručnjak za ja sa emitivnim tržištima. Važnu
obična djevojka iz susjedstva špage, kao i stiropora u kombina- i ljubavi posvećuje samoj njihovoj torte, ali su to sada sve samo misli ulogu u cijeloj priči ima i Croatia
koja obožava kuhanje, čitanje i ciji sa šljokicama i slamom, pa sam izradi i obradi, koliko truda ulaže u razbacane po papiru, dok svakako Airlines. Tijekom ovogodišnje
kreativnost pokrenula je nešto se i ove godine odlučila na raniju njihovo nastajanje, shvatila je da je ozbiljno razmišlja o pisanju mono- turističke sezone će u redovitom
svoje i u tome uspijeva. Među izradu ukrasa za Uskrs. Već sam pokupila to od njega. “Dobro je što grafije vezane uz tradicionalna prometu letjeti u 30 međunarod-
svim našim mladima koji su sva u šivanju i izradi zečeva od jute se tata bavi drvetom jer onda ne jela te o samoj povijesti pripreme nih i 8 hrvatskih odredišta u 24
otišli iz Hrvatske tražeći nešto i slame te malih zečića s vatom i moram nabavljati sama alate, već hrane na ovim prostorima u kojoj države, čime nacionalni aviopri-
bolje, ona je našla svoje “nešto lanenim platnom koji mogu biti podijelimo radionicu”, dodaje. “Na bi povezala svoju ljubav prema jevoznik nastavlja aktivno prido-
bolje”. igračka, ali i ukras. Smatram kako ideju vođenja bloga sam došla jer, povijesti i gastronomiji.”Trenut- nositi razvoju turističkih potenci-
će to biti savršen dar za Uskrs za skidajući recepte s drugih blogova no su mi misli i dani usmjereni jala. Pritom će Zagreb biti izravno
Nikolina Živković pokloniti nekome, ali i kao ukras sam naišla na mnoge nedostatke u ka obrani doktorske disertacije i povezan s 24 europska odredišta
nikolina.zivkovic@novosti.hr na ulaznim vratima. Jednosta- receptima zbog kojih mi nisu dobro zaposlenju koji su mi prioriteti, a u 22 države. Novost je dodatni let
van, a opet unikatan”, ističe Žana. uspijevali, onaj osjećaj kada znate kasnije će se, nadam se, svi planovi utorkom iz Zagreba u Dublin tako
“Mama je zaslužna za moje Svojim roditeljima može zahvaliti da ste dobri u kuhanju, ali nešto koje imam na umu ostvariti, uz da će putnicima na ovoj liniji ove
podučavanje, ali ujedno i baka od na svemu, pa i urođenoj kreativ- vam ne ide od ruke. Zbog toga sam malo volje, truda i smijeha svaka godine biti na raspolaganju utorak,
koje sam naučila tajne bosanske nosti koju je uz njih oblikova- došla na tu ideju i zadnjih deset želja postat će ostvariva”, poručila četvrtak i nedjelja. N.Ž.
kuhinje provodeći ljeta kod nje la godinama, uvijek kaže kako je mjeseci koliko sam u svijetu bloga, nam je Žana.
uz stari šporet na drva koji će mi Vinkovačko pokladno jahanje
uvijek ostati u sjećanju. Tijekom Želja joj je
studiranja je to prešlo u zanimanje jednog dana Obilazak
što je dovelo do početaka “Čarolija otvoriti svoju “Slatke rute”
šporeta”, uz veliki poticaj roditelja slastičarnu u
i ostalih dragih osoba koji su mi obliku book Još je jedan novi događaj pred
bili i još uvijek su potpora”, rekla caffe-a nama, a riječ je o slatkoj ruti koju
nam je Žana. Uglavnom se bazira će Turistička zajednica grada
na tradicionalnim receptima, jer se Vinkovaca realizirati s ugostitelj-
nažalost polako zaboravljaju. Tu se skim objektima: hotel Admiral,
može pronaći bosanska kuhinja što restoran i kavana Orion, hotel
je kako znamo kombinacija istoč- Villa Lenije, caffe bar Amaretto i
njačke i zapadne gastronomi- kavana Aurelia. Slatku rutu moći
je (razne pite, musake, baklave, ćete obići tijekom pokladnoga
hurmašice, variva), kao i slavonska jahanja 23. veljače, od 11:00 do
kuhinja (poderane gaće, krofne, 16:00 sati. Popunjavanjem letaka
salenjaci, čvarnjače). Trudi se u ostvarujete pravo na sudjelova-
pripremi hrane što više koristiti nje u osvajanju suvenira TZ grada
domaće namirnice iz vlastitoga Vinkovaca. Na ovaj način potičemo
vrta i namirnicama za koje zna da naše sugrađane, ali i sve posjetite-
su domaće i hrvatske proizvod- lje da posjete ugostiteljske objekte
nje. Privrženija je više bosanskoj te se zaslade vrhunskim slastica-
kuhinji nego slavonskoj, iako živi ma po promotivnoj cijeni. Osim
u Slavoniji, ne zaboravlja odakle Pokladnoga jahanja, tu je i Vin-
su joj korijeni. Odrasla je u kom- kovački karneval koji već dugi niz
binaciji obje kuhinje, kuha tradi- godina organizira udruga Vinko-
cionalnu hranu svih krajeva, ali vački karneval. Posljednje nedjelje
uvijek se vraća slatkoći baklave, pokladnoga vremena, 3. ožujka, s
raznolikosti sataraša i mirisnoj početkom u 10 sati, ulicama grada
domaćoj pogači posebice u ovim prošetat će povorka grupa naše
hladnim danima. “Prošli Božić županije, ali i šire. Niz popratnih
događanja ove udruge kao što je
izbor pokladnoga gradonačelni-
ka, maskenbal, spaljivanje Bušara
i dr., također će obogatiti zadnje
dane ovoga najveselijeg vremena
u godini.
“Suvara Otok”
Konjički klub
i u Otoku
U Otoku je održana osnivačka
skupština Konjičkog kluba “Suvara
Otok”, udruge čiji je cilj poticanje i
razvijanje konjičkog turizma. Osim
rekreacijskog, klub nudi i rehabi-
litacijsko, terapijsko i sportsko
jahanje te ostale aktivnosti
kojima će promicati konjogojstvo.
Za predsjednika Kluba izabran je
Vladimir Vranjković, za dopred-
sjednika Zdenko Ozdanovac, a za
tajnika Igor Krznar. Skupštini je
nazočio i zamjenik župana Vuko-
varsko-srijemske Josip Dabro koji
je poželio mnogo sreće u budućem
radu. “Konjogojstvo nije lak posao,
ali je velika ljubav. Pred vama stoji
zahtjevan posao kako stvoriti
uvjete da uživajući u onome što
radite, imate koristi i postanete
prepoznati”, istaknuo je Dabro.
J.H.
U obiteljskom vrtu iza kuće posađeno je povrće, a i voće iz voćnjaka također se koristi za pripremanje slastica ove mlade kreativke Povećanje avionskih linija
Blog “Čarolije šporeta” – spoj Povezani s
tradicijskog i modernog kuhanja 24 države
“Najdraže mi je kada mogu kuhati za svoje bližnje i kada vidim da uživaju u onome Prometna dostupnost jedan
što pripremim, to je prava nagrada za svakog kuhara”, istaknula je Žana ponosno je od prvih faktora u razvoju
turizma, a pogotovo povezanost
Žana Amidžić iz Nuštra, sam prvi puta započela s izradom kreativnost i znanje kulinarskih nisam imala nijednu pritužbu”, aviolinijama. Zadnjih par godina
27-godišnja doktorandica kul- adventskih vijenaca od žice, na vještina naslijedila od mame, a onu ističe Žana. Jednoga dana možda ciljano se ulaže u povećava-
turologije i informacijskih što sam ponosna jer su komentari umjetničku stranu od tate. Tata se i otvori svoju slastičarnicu u obliku nje aviolinija te je tako Hrvatska
znanosti, poetičarka, bibliofil, bili pozitivni, kao i s božićnim godinama bavi izradom violina te book caffe-a, možda čak i u suradnji svake godine sve više povezani-
mlada znanstvenica, inače ukrasima i kuglicama od drveta i gledajući njega koliko predanosti s mamom koja je stručnjak za ja sa emitivnim tržištima. Važnu
obična djevojka iz susjedstva špage, kao i stiropora u kombina- i ljubavi posvećuje samoj njihovoj torte, ali su to sada sve samo misli ulogu u cijeloj priči ima i Croatia
koja obožava kuhanje, čitanje i ciji sa šljokicama i slamom, pa sam izradi i obradi, koliko truda ulaže u razbacane po papiru, dok svakako Airlines. Tijekom ovogodišnje
kreativnost pokrenula je nešto se i ove godine odlučila na raniju njihovo nastajanje, shvatila je da je ozbiljno razmišlja o pisanju mono- turističke sezone će u redovitom
svoje i u tome uspijeva. Među izradu ukrasa za Uskrs. Već sam pokupila to od njega. “Dobro je što grafije vezane uz tradicionalna prometu letjeti u 30 međunarod-
svim našim mladima koji su sva u šivanju i izradi zečeva od jute se tata bavi drvetom jer onda ne jela te o samoj povijesti pripreme nih i 8 hrvatskih odredišta u 24
otišli iz Hrvatske tražeći nešto i slame te malih zečića s vatom i moram nabavljati sama alate, već hrane na ovim prostorima u kojoj države, čime nacionalni aviopri-
bolje, ona je našla svoje “nešto lanenim platnom koji mogu biti podijelimo radionicu”, dodaje. “Na bi povezala svoju ljubav prema jevoznik nastavlja aktivno prido-
bolje”. igračka, ali i ukras. Smatram kako ideju vođenja bloga sam došla jer, povijesti i gastronomiji.”Trenut- nositi razvoju turističkih potenci-
će to biti savršen dar za Uskrs za skidajući recepte s drugih blogova no su mi misli i dani usmjereni jala. Pritom će Zagreb biti izravno
Nikolina Živković pokloniti nekome, ali i kao ukras sam naišla na mnoge nedostatke u ka obrani doktorske disertacije i povezan s 24 europska odredišta
nikolina.zivkovic@novosti.hr na ulaznim vratima. Jednosta- receptima zbog kojih mi nisu dobro zaposlenju koji su mi prioriteti, a u 22 države. Novost je dodatni let
van, a opet unikatan”, ističe Žana. uspijevali, onaj osjećaj kada znate kasnije će se, nadam se, svi planovi utorkom iz Zagreba u Dublin tako
“Mama je zaslužna za moje Svojim roditeljima može zahvaliti da ste dobri u kuhanju, ali nešto koje imam na umu ostvariti, uz da će putnicima na ovoj liniji ove
podučavanje, ali ujedno i baka od na svemu, pa i urođenoj kreativ- vam ne ide od ruke. Zbog toga sam malo volje, truda i smijeha svaka godine biti na raspolaganju utorak,
koje sam naučila tajne bosanske nosti koju je uz njih oblikova- došla na tu ideju i zadnjih deset želja postat će ostvariva”, poručila četvrtak i nedjelja. N.Ž.
kuhinje provodeći ljeta kod nje la godinama, uvijek kaže kako je mjeseci koliko sam u svijetu bloga, nam je Žana.
uz stari šporet na drva koji će mi Vinkovačko pokladno jahanje
uvijek ostati u sjećanju. Tijekom Želja joj je
studiranja je to prešlo u zanimanje jednog dana Obilazak
što je dovelo do početaka “Čarolija otvoriti svoju “Slatke rute”
šporeta”, uz veliki poticaj roditelja slastičarnu u
i ostalih dragih osoba koji su mi obliku book Još je jedan novi događaj pred
bili i još uvijek su potpora”, rekla caffe-a nama, a riječ je o slatkoj ruti koju
nam je Žana. Uglavnom se bazira će Turistička zajednica grada
na tradicionalnim receptima, jer se Vinkovaca realizirati s ugostitelj-
nažalost polako zaboravljaju. Tu se skim objektima: hotel Admiral,
može pronaći bosanska kuhinja što restoran i kavana Orion, hotel
je kako znamo kombinacija istoč- Villa Lenije, caffe bar Amaretto i
njačke i zapadne gastronomi- kavana Aurelia. Slatku rutu moći
je (razne pite, musake, baklave, ćete obići tijekom pokladnoga
hurmašice, variva), kao i slavonska jahanja 23. veljače, od 11:00 do
kuhinja (poderane gaće, krofne, 16:00 sati. Popunjavanjem letaka
salenjaci, čvarnjače). Trudi se u ostvarujete pravo na sudjelova-
pripremi hrane što više koristiti nje u osvajanju suvenira TZ grada
domaće namirnice iz vlastitoga Vinkovaca. Na ovaj način potičemo
vrta i namirnicama za koje zna da naše sugrađane, ali i sve posjetite-
su domaće i hrvatske proizvod- lje da posjete ugostiteljske objekte
nje. Privrženija je više bosanskoj te se zaslade vrhunskim slastica-
kuhinji nego slavonskoj, iako živi ma po promotivnoj cijeni. Osim
u Slavoniji, ne zaboravlja odakle Pokladnoga jahanja, tu je i Vin-
su joj korijeni. Odrasla je u kom- kovački karneval koji već dugi niz
binaciji obje kuhinje, kuha tradi- godina organizira udruga Vinko-
cionalnu hranu svih krajeva, ali vački karneval. Posljednje nedjelje
uvijek se vraća slatkoći baklave, pokladnoga vremena, 3. ožujka, s
raznolikosti sataraša i mirisnoj početkom u 10 sati, ulicama grada
domaćoj pogači posebice u ovim prošetat će povorka grupa naše
hladnim danima. “Prošli Božić županije, ali i šire. Niz popratnih
događanja ove udruge kao što je
izbor pokladnoga gradonačelni-
ka, maskenbal, spaljivanje Bušara
i dr., također će obogatiti zadnje
dane ovoga najveselijeg vremena
u godini.