Page 8 - Vinkovački list - 22. veljače 2019.
P. 8
INKOVCI PETAK, 22.2.2019.

Za implementaciju, naviku i prilagodbu, građani i prodavači imali su više od godinu dana vremena, no i dalje se ne poštuje zakon, poručuje Greenpeace

Vrećica čuva hranu, vi čuvajte okoliš!
Ova vrsta plastičnih vrećica jedan je od najgorih oblika plastike.
Loše su kvalitete pa se zato kratko koriste, zbog niske cijene se
nekontrolirano dijele, a za okoliš ostavljaju užasnu štetu

Izmijenjeni Pravilnik o manjom od 15 mikrona i koje se okoliš ostavljaju nepopravljivu
ambalaži i otpadnoj ambalaži, koriste isključivo zbog higijenskih štetu.Tvrtka Optiplast kod Siska,
koji je stupio na snagu 24. razloga ili koje služe kao primarna tvornica za proizvodnju plastične
studenog 2017. od 1. siječnja ambalaža za rasutu hranu kada ambalaže je lani opremila novu
2019. godine za sve trgovce i to pomaže sprječavanju bacanja halu i sada mogu proizvoditi i bio-
druge prodavatelje u Hrvatskoj hrane, oksorazgradive plastične razgradive polietilenske vrećice, u
donosi obvezu naplate laganih vrećice za nošenje su plastične čemu su prvi u Hrvatskoj. Tek smo
plastičnih vrećica. vrećice za nošenje izrađene od počeli s proizvodnjom za jedan naš
plastičnih materijala kojima su trgovački lanac i pojaviti će se kod
Nikolina Živković dodani aditivi koji kataliziraju fra- polica s voćem i povrćem. I napla-
nikolina.zivkovic@novosti.hr gmentaciju plastičnog materijala u ćivat će se - doznajemo od Danijela
mikro-fragmente. Fond za zaštitu Drčića, vlasnika i direktora tvrtke
U cilju smanjenja potrošnje plas- okoliša i energetsku učinkovitost Optiplast.
tičnih vrećica za nošenje Pravil- je trebao u roku od godine dana od
nikom je određeno da prodavatelj stupanja na snagu ovoga Pravilni- “Najveći problem tih laganih
mora sve lagane plastične vrećice ka provesti kampanju za informi- plastičnih vrećica je to što one lete,
za nošenje (15 do 50 mikrona) ranje javnosti i podizanje svijesti kada se odbace u okoliš. Ili plutaju
naplatiti potrošaču na prodajnom o negativnom utjecaju prekomjer- u vodi. One ako završe u ovom
mjestu robe ili proizvoda, i da ne potrošnje plastičnih vrećica za komunalnom otpadu koji mi saku-
je prodavatelj je obvezan na nošenje na okoliš. Za implementa- pljamo, u plastici, nije problem jer
mjestima na kojima besplatno ciju, naviku i prilagodbu, građani i su te vrećice jako reciklabilne,
daje vrlo lagane plastične vrećice prodavači su imali više od godinu operu se i pretope. Treba ih samo
za nošenje istaknuti obavijest dana vremena, no i dalje se ne pravilno odlagati, da ne lete po
potrošačima o štedljivom i raci- poštuje zakon.Ova vrsta plastič- gradu, našim rijekama, potocima.
onalnom korištenju ovih vrećica nih vrećica jedan je od najgorih To je suština problema, jer plastika
oznakom sadržaja »VREĆICE oblika jednokratne plastike. Loše kao plastika nije problem, ako
KORISTITE ŠTEDLJIVO«. su kvalitete pa se zbog toga koriste se pravilno odloži. One su veći
Pravilnik o izmjenama i dopunama kratko vrijeme, niska im je cijena problem na Jadranu gdje odlete i
Pravilnika o ambalaži i otpadnoj pa se nekontrolirano dijele, a za nađu se u morima i oceanima gdje
ambalaži razlikuje sljedeće vrste se zalijepe za životinje, te često
plastičnih vrećica: plastične Oko novih cijena, građani su iste znaju uginuti. I to je najveci
vrećice za nošenje su vrećice za podijeljeni. Za neke je ovo moti- problem. Mi prikupimo, odvojimo,
nošenje s ručkom ili bez ručke, virajuća mjera te smatraju da bi sortiramo, baliramo i šaljemo
koje su izrađene od plastike i ovakvo rješenje smanjilo uporabu Dravi Internacional d.o.o Osijek
koje se daju ili prodaju potroša- plastičnih vrećica, drugi ne vjeruju koji iz toga proizvode nove vrećice
čima na prodajnom mjestu robe da bi sitan novac mogao odvratiti itd.. Pošle godine smo sakupili 364
ili proizvoda, lagane plastične ljude od njihove uporabe. Ako se tone plastične ambalaže, u tom
vrećice za nošenje su plastične trgovci ne budu pridržavali zakona broju 200 tona plastičnih vrećica,
vrećice za nošenje s debljinom kazne su od 25 do 800 tisuća kuna. na području grada Vinkovaca,
stjenke manjom od 50 mikrona, Svaki Hrvat godišnje potroši 400 općine Ivankovo, Nuštar, Jarmine
vrlo lagane plastične vrećice plastičnih vrećica, a ukupno ih se i Tordinaca.”, izjavio nam je Ivan
za nošenje su plastične vrećice upotrebi oko 8 tisuća tona Bertić voditelj Odjela za kvalitetu,
za nošenje s debljinom stjenke sigurnost i zaštitu okoliša u
Nevkošu.

Nastoje njegovati kulturu pripremanja izvornih receptura jela Zdravstveno-veterinarska škola “Dr. Andrija Štampar” pripremila projekt “Debate great”

Kulinarska baština Gimnazija najbolja u debati

Udruga Kuhara i slastiča- nik udruge Jozo Gale, koji se ovom Pet škola s područja grada nadamo se da će zaživjeti, da ćemo pobijanje argumenata protivničke
ra naše županije organizira- prilikom zahvalio na dosadašnjoj Vinkovaca i oko 50 učenika to dignuti na jednu višu razinu. ekipe te iznošenje završnih argu-
la je prošli tjedan 7. Domjenak podršci struktura. sudjelovalo je na debati održanoj Kroz ovu debatu nadam se da smo menata. Najuspješnijom se tako
zahvale, na kojem su predstavi- u Županijskoj vijećnici, orga- unaprijedili jezične kompeten- pokazala vinkovačka Gimnazija
li svoj rad. Kuharima je zahvalila pročel- niziranoj u sklopu projekta cije naše djece”, rekla je Anđela ‘‘Matija Antun Reljković‘‘, drugo
nica Marija Budimir, naglasivši “Debate great“. Lozančić, profesorica engleskog mjesto pripalo je ekipi Ekonomske
Kako je trenutno u izradi koliko je truda i rada bilo potrebno jezika u Zdravstveno-veterinar- i trgovačke škole “Ivan Domac” –
kuharica II. Nadopunjeno da se pripreme i zabilježe sva ta Josipa Haluška skoj školi “Dr. Andrija Štampar”. ekipi Shaken, treće mjesto osvojila
izdanje Slavonsko-srijemski jela. josipa.haluska@novosti.hr je također Ekonomska i trgovačka
recopis - kulinarska baština Tročlano povjerenstvo činile škola “Ivan Domac” – ekipa Acme,
Slavonije i Srijema, na jelovniku “Ovdje ima jela koja do sada Projekt je provela Zdrav- su Rejhana Nuhanović Tadijan, četvrto mjesto zauzela je ekipa
su se našla jela koja se mogu nisam ni vidjela, a kamoli kušala stveno-veterinarska škola “Dr. Mirela Dobutović i Josipa Petković, Tehničke škole Ruđera Boškovića,
pronaći u navedenoj kuharici. i zato zahvaljujem Udruzi kuhara Andrija Štampar”, a organizirao koje su ocjenjivale činjenične a peto su mjesto podijelile ekipe
i slastičara jer su još jednom ga je školski aktiv engleskog jezika, informacije koje su iznosili učenici Zdravstveno-veterinarske škole
Franjo Sorčik dokazali da su vrhunski kuhari i profesorice Anđela Lozančić i o svakoj temi, “za” ili “protiv”, “Dr. Andrija Štampar” i vinkovač-
franjo.sorcik@novosti.hr umjetnici svoje struke”, poručila Stephanie – Kate Lukač. Nami- razumijevanje teme, uvjerljivost, ke Srednje strukovne škole.
je Budimir. Prisutnima se obratio jenjen je bio učenicima drugih i jasnoća iznošenja argumenata,
Pripremana su tako tradicijska i pročelnik Ivan Rimac, koji je trećih razreda svih srednjih škola, Projekt
jela Bakine kuhinje, čak njih tre- naglasio kako mu je drago što ima a najbolji timovi, koji su imali debatiranja bio
idesetak. Domjenku su, između čast kušati sva ta divna jela, koja najjače argumente i bili najuvjer- je namijenjen
ostalih, prisustvovali pročelni- su zaista tradicijska i koja dugo nije ljiviji u debatiranju, osvojili su učenicima
ca županijskog Upravnog odjela vidio, ali i koja se rijetko gdje mogu simbolične nagrade i diplome kao drugih i trećih
za turizam i kulturu Marija pronaći. potvrdu o sudjelovanju. razreda svih
Budimir, te pročelnici vinkovač- srednjih škola
kih gradskih odjela Ivan Rimac, “Svojim radom pokazali ste i Debatiralo se o raznovrsnim naše županije
Davor Mecanović, Dalibor Šandrk dokazali da se radi o jednoj vrlo temama, pa su se tako na reper-
i Josip Čačić, kao i koordinatori- kvalitetnoj udruzi, koja na najbolji toaru našle teme poput kvalitete
ca projekta Vinkovci-zdravi grad i način vrši promidžbu ne samo hrane u Hrvatskoj, migracije,
Sajma Zdravlja Mandica Sanković. ugostiteljstva i kuharstva, nego školske uniforme, ostati ili ići izvan
ste postali još jedan kvalitetan Hrvatske, ali i nešto modernije
“Pripremajući sva ta tradicijska gastro-turistički proizvod grada teme poput Interneta.“Održali smo
jela nastojimo njegovati kulturu Vinkovaca i naše županije”, rekao debatu po našem projektu “Debate
pripremanja izvornih receptura je Rimac. great”, gdje smo pozvali sve škole
jela, koja su tako u izvornom s područja Vukovarsko-srijemske
posuđu servirana i slikana za Iz udruge poručuju da je ovaj županije, no odazvale su se škole
kuharicu baštine, a istovreme- domjenak zahvale bio samo s područja Vinkovaca. Ove smo
no jednim dijelom poslužena na nastavak započetih aktivnosti godine prvi put proveli projekt,
suvremeni način”, ističe predsjed- udruge u ovoj godini, ali i svoje-
vrsna priprema za nadolazeću 15.
Zlatnu jabuku.
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13