Page 9 - Vinkovački list - 21. svibnja 2019.
P. 9
AK, 24.5.2019. PREDSTAVLJAMO 9
Projekt humanitarnog karaktera naslova “Tri ritma za kraj” “Beeram domaće“: donosimo vam kako se proizvodi ovakva vrsta sve popularnijeg piva?
Fotografiranjem Svako craft pivo
do prvog mjesta ima svoj recept
za ambicioznu Pivo se proizvodi
od 4 glavna
Vinkovčanku sastojka, a to su
voda, ječmeni slad,
Obuhvatile su se razne aktivnosti i na hmelj i kvasac
kreativan način povezale u cjelinu
Gotovo sve je spremno za
drugi craft festival “Beeram
domaće“ na kojemu će nam
13 pivara iz cijele Hrvatske
donijeti vrhunska piva. Svako
posebno i drugačije i u svako
uloženo puno truda. Različi-
tih okusa, boja, mirisa i aroma.
Dani i sati su potrošeni kako bi
nastala ukusna piva koja ćemo
moći kušati već sljedeći petak,
kada ćemo se i uvjeriti koliko se
rad pivara isplatio.
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Ritam kulturizma održan kampusu održano je predava- Craft pivo je proizvod pivovara Vorgić, jedan od organizato- Svako craft
je i ove godine od 15. do 17. nje volonterskih udruga poput manjeg kapaciteta, ali vrhunske ra Festivala i vlasnik prve vin- pivo je
svibnja u svom desetom, jubi- HGSS-a, Udruge mladih Ahimsa kvalitete jer naglasak je na sastoj- kovačke craft pivovare Valens. S posebno i
larnom izdanju, u organizaci- i Marijinih obroka, a kasnije i cima, bez konzervansa, ekstra- pivom, kao i ostalim napitcima, drugačije, a
ji studenata Odjela za turizam demonstracije različitih sportova kata, pojačivača okusa i slično, ocjena što je dobro, a što nije, najvažnije
i komunikacijske znanosti. tijekom kojih će se moći odigrati pivovare koje ne trče za profitom vrlo je subjektivna stvar. Indu- je da je pivo
Svečano otvorenje održano je u i nagradna tombola gdje je i koje su nezavisne u donošenju strija nas je kroz godine naučila zdravo, da
srijedu na rivi ispred zgrade Sve- svaka treća – dobitna. Drugi poslovnih odluka. Svaki craft na jedan određeni okus i miris nema neže-
učilišta u Zadru. Ovaj projekt dan projekta, četvrtak u sklopu pivar odlučuje što će proizvoditi, ljenih okusa i
humanitarnog karaktera nosi kojeg se u prostorima Novoga komu prodavati, na koji način, u Velikim proizvođačima da odgovara
naslov “Tri ritma za kraj”, kako kampusa predstavila speci- kakvoj ambalaži i po kojoj cijeni. piva je bila bitna količina, stilu piva koji
bi se naglasila važnost tri dobra fičnosti hrvatske nematerijal- Svi ovi faktori idu u smjeru da a sustavno su štedjeli na je naveden na
djela koja planira ispuniti. ne baštine, s naglaskom na onu profit nije na prvom mjestu, već sastojcima i smanjivali ambalaži
glazbenu; glagoljaško pjevanje, kvaliteta i zadovoljstvo. kvalitetu
Nikolina Živković orzalica, diplenje, rera i ojkanje piva koja je njima išla u prilog, jer
nikolina.zivkovic@novosti.hr “Pivo se proizvodi od četiri su to sve redom “bezlična“ piva.
– kao neizostavni dio hrvatske glavna sastojka – voda ječmeni Velikim proizvođačima je bila
Prvo je već na svečanom glazbene tradicije. Održan je i slad, hmelj i kvasac. Proizvodni bitna količina, a sustavno su s
otvorenju održana akcija čišćenja izbor najbolje fotografije u sklopu proces ale piva, koja mi pravimo, vremenom štedjeli na sastojcima
južnog podmorja ispred zgrade natječaja “Uhvati ritam kulturne traje oko tri tjedna. Prvi dan ide i smanjivali kvalitetu. U usporedbi
Sveučilišta u Zadru. U isto baštine”, a primjer doprinosa ukomljavanje u kojem se nama- s pivima na koja smo navikli, craft
vrijeme održana je i humanitar- lokalnoj zajednici pokazala je kanjem u toploj vodi iz ječmenog piva su prema svim parametrima
na akcija darivanja krvi. Posljed- OŠ Stjepana Radića Brestovec slada ili nekih drugih žitarica dijametralno drugačija – svako
nje dobro djelo koje projekt čini Orehovečki. Nakon akadem- izvlači škrob, nakon toga se je specifično i drugačije. Mogu
je doniranje svih prikupljenih skog dijela posjetitelji su mogli ukomina cijedi i prelazi se na biti slična jer su istog stila, ali ni
sredstava tijekom projekta Onko- sudjelovati u kvizu znanja čija je kuhanje prilikom kojeg se dodaje jedan recept nije isti. Glavna pret-
loškom odjelu Opće bolnice Zadar glavna nagrada trodnevni put u hmelj za gorčinu i aroma. Nakon postavka je ta da je pivo zdravo,
za nabavu linearnog akcelerato- Italiju. Prvo mjesto na natječaju kuhanja, sladovina se hladi i da nema neželjenih okusa i da
ra. Isto poslijepodne na Novom i nagradu od 500 kn je osvojila prebacuje u fermentor u koji se odgovara stilu piva koji je naveden
naša Vinkovčanka Lea Stojano- dodaje kvasac i počinje fermenta- na ambalaži.
10. vić sa slikom “Didi s Kamešnice”. cija u kojoj kvasci šećere pretva-
“Prvo mjesto mi znači jako puno i raju u alkohol. Nakon primarne
jubilarna godišnjica naravno drago mi je da je baš moja fermentacije slijedi odležava-
projekta obilježena je fotografija pobijedila, ali još više nje i punjenje. Osim primarnih
okruglim stolom gdje su od toga, sretna sam što na Sve- sastojaka, mogu se koristiti i
svi raspravljali o Ritmu učilištu u Zadru postoji ovakva mnogi drugi“, objasnio je proces
kulturizma prilika gdje se svi mogu prijaviti proizvodnje craft piva Ivan
i kreativno izraziti”, istaknula je
ovom prilikom pobjednica Lea
Stojanović. Program je završio
zabavnim koncertom u večernjim
satima na parkiralištu Novoga
kampusa, kada se uz prigodni
vatromet svečano zatvorio deseti,
jubilarni Ritam kulturizma.
Projekt humanitarnog karaktera naslova “Tri ritma za kraj” “Beeram domaće“: donosimo vam kako se proizvodi ovakva vrsta sve popularnijeg piva?
Fotografiranjem Svako craft pivo
do prvog mjesta ima svoj recept
za ambicioznu Pivo se proizvodi
od 4 glavna
Vinkovčanku sastojka, a to su
voda, ječmeni slad,
Obuhvatile su se razne aktivnosti i na hmelj i kvasac
kreativan način povezale u cjelinu
Gotovo sve je spremno za
drugi craft festival “Beeram
domaće“ na kojemu će nam
13 pivara iz cijele Hrvatske
donijeti vrhunska piva. Svako
posebno i drugačije i u svako
uloženo puno truda. Različi-
tih okusa, boja, mirisa i aroma.
Dani i sati su potrošeni kako bi
nastala ukusna piva koja ćemo
moći kušati već sljedeći petak,
kada ćemo se i uvjeriti koliko se
rad pivara isplatio.
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Ritam kulturizma održan kampusu održano je predava- Craft pivo je proizvod pivovara Vorgić, jedan od organizato- Svako craft
je i ove godine od 15. do 17. nje volonterskih udruga poput manjeg kapaciteta, ali vrhunske ra Festivala i vlasnik prve vin- pivo je
svibnja u svom desetom, jubi- HGSS-a, Udruge mladih Ahimsa kvalitete jer naglasak je na sastoj- kovačke craft pivovare Valens. S posebno i
larnom izdanju, u organizaci- i Marijinih obroka, a kasnije i cima, bez konzervansa, ekstra- pivom, kao i ostalim napitcima, drugačije, a
ji studenata Odjela za turizam demonstracije različitih sportova kata, pojačivača okusa i slično, ocjena što je dobro, a što nije, najvažnije
i komunikacijske znanosti. tijekom kojih će se moći odigrati pivovare koje ne trče za profitom vrlo je subjektivna stvar. Indu- je da je pivo
Svečano otvorenje održano je u i nagradna tombola gdje je i koje su nezavisne u donošenju strija nas je kroz godine naučila zdravo, da
srijedu na rivi ispred zgrade Sve- svaka treća – dobitna. Drugi poslovnih odluka. Svaki craft na jedan određeni okus i miris nema neže-
učilišta u Zadru. Ovaj projekt dan projekta, četvrtak u sklopu pivar odlučuje što će proizvoditi, ljenih okusa i
humanitarnog karaktera nosi kojeg se u prostorima Novoga komu prodavati, na koji način, u Velikim proizvođačima da odgovara
naslov “Tri ritma za kraj”, kako kampusa predstavila speci- kakvoj ambalaži i po kojoj cijeni. piva je bila bitna količina, stilu piva koji
bi se naglasila važnost tri dobra fičnosti hrvatske nematerijal- Svi ovi faktori idu u smjeru da a sustavno su štedjeli na je naveden na
djela koja planira ispuniti. ne baštine, s naglaskom na onu profit nije na prvom mjestu, već sastojcima i smanjivali ambalaži
glazbenu; glagoljaško pjevanje, kvaliteta i zadovoljstvo. kvalitetu
Nikolina Živković orzalica, diplenje, rera i ojkanje piva koja je njima išla u prilog, jer
nikolina.zivkovic@novosti.hr “Pivo se proizvodi od četiri su to sve redom “bezlična“ piva.
– kao neizostavni dio hrvatske glavna sastojka – voda ječmeni Velikim proizvođačima je bila
Prvo je već na svečanom glazbene tradicije. Održan je i slad, hmelj i kvasac. Proizvodni bitna količina, a sustavno su s
otvorenju održana akcija čišćenja izbor najbolje fotografije u sklopu proces ale piva, koja mi pravimo, vremenom štedjeli na sastojcima
južnog podmorja ispred zgrade natječaja “Uhvati ritam kulturne traje oko tri tjedna. Prvi dan ide i smanjivali kvalitetu. U usporedbi
Sveučilišta u Zadru. U isto baštine”, a primjer doprinosa ukomljavanje u kojem se nama- s pivima na koja smo navikli, craft
vrijeme održana je i humanitar- lokalnoj zajednici pokazala je kanjem u toploj vodi iz ječmenog piva su prema svim parametrima
na akcija darivanja krvi. Posljed- OŠ Stjepana Radića Brestovec slada ili nekih drugih žitarica dijametralno drugačija – svako
nje dobro djelo koje projekt čini Orehovečki. Nakon akadem- izvlači škrob, nakon toga se je specifično i drugačije. Mogu
je doniranje svih prikupljenih skog dijela posjetitelji su mogli ukomina cijedi i prelazi se na biti slična jer su istog stila, ali ni
sredstava tijekom projekta Onko- sudjelovati u kvizu znanja čija je kuhanje prilikom kojeg se dodaje jedan recept nije isti. Glavna pret-
loškom odjelu Opće bolnice Zadar glavna nagrada trodnevni put u hmelj za gorčinu i aroma. Nakon postavka je ta da je pivo zdravo,
za nabavu linearnog akcelerato- Italiju. Prvo mjesto na natječaju kuhanja, sladovina se hladi i da nema neželjenih okusa i da
ra. Isto poslijepodne na Novom i nagradu od 500 kn je osvojila prebacuje u fermentor u koji se odgovara stilu piva koji je naveden
naša Vinkovčanka Lea Stojano- dodaje kvasac i počinje fermenta- na ambalaži.
10. vić sa slikom “Didi s Kamešnice”. cija u kojoj kvasci šećere pretva-
“Prvo mjesto mi znači jako puno i raju u alkohol. Nakon primarne
jubilarna godišnjica naravno drago mi je da je baš moja fermentacije slijedi odležava-
projekta obilježena je fotografija pobijedila, ali još više nje i punjenje. Osim primarnih
okruglim stolom gdje su od toga, sretna sam što na Sve- sastojaka, mogu se koristiti i
svi raspravljali o Ritmu učilištu u Zadru postoji ovakva mnogi drugi“, objasnio je proces
kulturizma prilika gdje se svi mogu prijaviti proizvodnje craft piva Ivan
i kreativno izraziti”, istaknula je
ovom prilikom pobjednica Lea
Stojanović. Program je završio
zabavnim koncertom u večernjim
satima na parkiralištu Novoga
kampusa, kada se uz prigodni
vatromet svečano zatvorio deseti,
jubilarni Ritam kulturizma.