Page 10 - Vinkovački list - 12. srpnja 2019.
P. 10
PETAK 12.7.2019.

Udomi me! Uradi sam...

Mješanac, muški Mini kalići od cementa
2 mjeseca
Prilikom planiranja veličine kalića morat ćete uzeti u
Mješanac, muški, obzir veličinu balona. Provjerite je li balon “okrugli”.
2 mjeseca 1. Napušite svoje balone na malo veće nego što želite,
a zatim ga gurnite u okrugli oblik i ispustite zrak. To
pomaže da se zaobiđe, jer čak i okrugli mogu dobiti
duguljasti.
2. Postavite balon u čašu koju napunite s kamenjem ili
pijeskom.
3. U velikoj plastičnoj posudi za jednokratnu upotrebu,
ulijte oko 1/2 šalice vode. Dodajte malo cementa
i pomiješajte rukama. Pazite da nosite rukavice!
Pomiješajte cement polako, dodajući više cementa dok
miješate. Učinit ćete to nekoliko puta dok cement ne
bude konzistencija smjese za palačinke.
4. Počnite s vezanim krajem balona okrenutim prema
dolje. Nanesite cement na gornji dio balona i počnite ga
oblikovati i obrađivati, oblikovati i izgladiti dok idete.
Možete zadržati vlagu cementa ili ruku dok kiparite,
a također dodajte cement u bilo koje područje koje bi
moglo biti potrebno izgraditi.
Pazite da cement ne dodirne rub spremnika ili cjedila ili
da će uzrokovati udar. Druga strana će biti lakša, tako
da se ne morate brinuti o tome da prva strana bude
potpuno pokrivena, treća će biti dobra.
5. Odmah nakon završetka pažljivo upotrijebite
čačkalicu da pritisnete nekoliko malih rupa za odvodnju.
7. Cement će se stvrdnuti unutar jednog sata. Kada je
postavljen, možete ga preokrenuti i odložiti na spužvu.
Spužva će joj olakšati pritisak dok radite na njemu.

Mješanac, muški, Recept: Kolač ravnoteže
2 mjeseca
Sastojine za biskvit:
Mješanac, ženka,
2 mjeseca 25 dag maslaca (margarina),
25 dag šećera,
4 jaja,
35 dag brašna,
1 dcl mlijeka,
1 prašak za pecivo i
1 kg očišćenog voća (marelice, breskve, višnje,
trešnje i sl.)

Izrada kolača:

Od 4 bjelanjaka istući čvrsti snijeg.
Mikserom izmiješati 25 dag šećera, 25 dag
maslaca i 4 žumanjka. Dodati prašak za pecivo, 35
dag brašna i 1 dcl mlijeka.
Na kraju umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Tako dobivenu smjesu istresti u nauljenu i
brašnom posutu tepsiju. Odozgora poslagati
voće.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30
minuta, do zlatno žute boje.

Mira Takšić: Mirini vinkovački kolači

www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15