Page 10 - Vinkovački list - 26. srpnja 2019.
P. 10
PETAK 26.7.2019.

Udomi me! Uradi sam...

Mješanac, muški Za romatničnu atmosferu napravite
3 godine vijenac od plastičnih čaša

Zamijenite dosadno osvjetljenje u spavaćoj sobi Na dnu čaša iscrtajte slovo X u čijem središtu pomoću škara
romantičnim žaruljicama koje će vam dati osjećaj kao da napravite rupu. Pripazite da ne napravite preveliku rupu jer se u
ste na nekom tropskom otoku. No nadamo se da vam nije protivnom čaše neće moći držati na lampicama. Kada napravite
toliko vruće u spavaćoj sobi kao što bi bilo u tropskim rupice na svim čašama, počnite ih nizati na žaruljice.
krajevima Važno je napomenuti da bi najbolje bilo koristiti LED žaruljice
Za romantično osvjetljenje trebat će vam: jer bi kod običnih moglo doći do zagrijavanja čaša i mogućeg
• božićne LED žaruljice požara.
• plastične čaše
• škare
• šareni papir
• olovka
• ljepljiva traka
Da bi znali kolika duljina papira je potrebna za omotavanje
čaše, na papiru iscrtajte njezin oblik. Omotajte cijelu čašu
papirom, a krajeve papira spojite ljepljivom trakom. Ovaj
postupak ponovite sa svim čašama.

Mješanac u tipu Recept: Hurmašice
labradora, ženka,
Hurmašice su tijesto u obliku datulje što hurma i znači na turskom, natopljeno slatkim sirupom, takozvanim šerbetom. Ova
3 godine izvorna turska slastica došla je u naše predjele s turskim osvajačima, a ponajviše se udomaćila u BiH i prostorima koji graniče s
njom. S obzirom na to da su datulje bile omiljeno tursko voće, ali poprilično skupo, hurmašice su postale pristupačnija varijanta.
Mješanac, muški, U Turskoj su hurmašice prepoznatljiv slatkiš na trodnevnom festivalu slatkiša koji slijedi mjesec Ramazana.
2 mjeseca
TIJESTO
Mješanac, ženka,
2 mjeseca 2 cijela jajeta
250 g maslaca
100 grama suhog kokosa (ili mljevenih oraha)
vrećica praška za pecivo
vrećica vanilin šećera

Količina navedenih sastojaka dovoljna je za jednu veliku ili dvije
srednje tepsije.
Jaja zajedno s maslacom umutiti vilicom i dodati jednu šalicu
mlijeka, toliko da se miješanje može nastaviti mikserom. Miješati
mikserom dok se smjesa ne sjedini, a prethodno dodati kokos i
prašak za pecivo. U smjesu tada postupno dodavati brašno, pritom
miješajući rukom, dok smjesa ne postane izuzetno tvrda, odnosno
kada se u potpunosti prestane lijepiti za ruke. Tvrdoća tijesta je
ključna u pripremi hurmašica jer će se s premalo brašna kolač
raspadati.
Od tijesta praviti srednje velike loptice koje uz jednu stranu treba
spljoštiti rukom i takve slagati u prethodno nauljenu tepsiju uz
potreban razmak jer se tijesto tijekom pečenja raširi i naraste.
Ovisno o jačini pećnice koju treba zagrijati do maksimalno 200
stupnjeva, tijesto se peče dok ne porumeni jednako s jedne i druge
strane. Ukoliko tepsiju postavite niže u pećnici, imajte na umu da
brže izgore s te strane.
Vruće hurmašice zalijevati hladnim šerbetom.

ŠERBET

vrećica vanilin šećera
10 manjih šalica šećera
12 manjih šalica vode
kriške limuna s korom

Kuhati šećer, vodu i limun do ključanja, potom smanjiti plamen na
srednje jaki i pustiti da se krčka otprilike 10 do 15 minuta. Kada je
gotov, šerbet ostaviti da se ohladi. Zalivene hurmašice treba pokriti
drugom tepsijom ili poklopcem tako da tijesto na toj temperaturi
ravnomjerno upije sirup. Optimalno ih pustiti da tako natopljene
ostanu sat vremena.

www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15