Page 6 - Vinkovački list - 29. studeni 2019.
P. 6
L PREDSTAVLJA PETAK 29.11.2019.

Mlada Vinkovčanka u svojim vitrinama ima dvije velike kristalne kuhače, svjetsku broncu, a sada i titulu državne prvakinje za 2019. godinu

Ana Maria Stanković
državna je prvakinja
u kulinarstvu

U kuharskoj struci, za koju se odlučila još kao dijete u
osnovnoj školi, najviše joj se sviđa što svu svoju kreaciju,
maštu i ljubav može prenijeti na tanjur što na kraju,
naglašava, nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Ovogodišnji, 13. Dana osvaja veliku kristalnu kuhaču. i meda. U srednjoj je školi, kaže, “Kući sam se ipak vratila okićena Ljubeka, u svojoj kategoriji, u
hrvatskog kulinarstva, od 18. Ocjene daju eminentni kuhari, imala odlične profesore koji su od velikom zlatnom medaljom. ukupnom poretku osvojili drugo
do 22. studenog održani su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvat- prvog dana u njoj vidjeli poten- Nikada se ne volim hvaliti, ali mjesto i srebrnu medalju, dok
u Varaždinskim Toplicama, skoga kuharskog saveza, tako cijal i kojima može zahvaliti moram istaknuti da sam osvojila je Valentina Kuveždić osvojila
a odakle su i za naš grad i da su i te nagrade od izuzetnog današnje uspjehe. “Jednostav- zlato u sve tri kategorije, tako srebrnu medalju, a Stjepan
županiju stigle odlične vijesti, značaja, baš kao i ova s državnog no sam obožavala ići u školu da je svako pripremljeno jelo Franjić dvije brončane medalje.
naime nova prvakinja Hrvatske prvenstva. “Još u osnovnoj i na praksu što je i rezultira- “osvojilo” stručni žiri. Kada bih
u kulinarstvu za 2019. godinu školi probudila se moja želja za lo odličnim uspjehom kroz moje morala izdvojiti jelo koje je meni Nakon proglašenja pobjednika
postala je Ana Maria Stanković, kuhanjem, iako moji roditelji nisu školovanje. Udruga kuhara Vuko- najdraže, onda bi to bio kulen Hrvatski kuharski savez održao
Vinkovčanka, članica Udruge bili oduševljeni tom odlukom, varsko-srijemske županije, na pripremljen prema obiteljskoj je Izbornu skupštinu na kojoj su
kuhara Vukovarsko-srijemske odlučila sam pratiti svoje snove i čelu koje je Jozo Gale, također recepturi, uz domaći mirisni topli članovi Udruge također postigli
županije. tako upisala kuharsku školu, što pruža mogućnosti za napredak kruh s bučinim sjemenkama”, zavidne rezultate, naime za pot-
je na kraju ispalo dobro za mene. i nova znanja, jer popularizira preporuča Ana Maria Stanković. predsjednika je izabran Ivica
Franjo Sorčik U ovome poslu mi se najviše sviđa kuharsku i slastičarsku struku, Osnovnoškolcima koji se odluče Ljubek koji je automatizmom
franjo.sorcik@novosti.hr što svu svoju kreaciju, maštu i bavi se također i očuvanjem tra- za kuharsku struku, ali i onima postao i član Upravnog odbora, a
ljubav mogu prenijeti na tanjur, dicionalne kulinarske baštine, koje zanimaju druga zanimanja, isti je na toj dužnosti zamijenio
Veliko je to priznanje ako što na kraju nikoga ne ostavlja te podržava sudjelovanje na poručuje da prate svoje snove jer Jozu Galeta koji je izbran u
znamo da su Dani Hrvatskog ravnodušnim. natjecanjima. Vrlo je važno i samo tako mogu biti uspješni u Nadzorni odbor HKS-a. Petar
kulinarstva središnja nacio- naše domaće natjecanje ‘’Zlatna onome što rade. Svakako valja Papić izabran je u Časni sud,
nalna kulinarska manifestaci- Volim pripremati apsolutno jabuka’’ koje se održava u sklopu napomenuti da je Ana Maria dok su za delegate u Skupštini
ja koja se održava pod visokim sva jela i ne ‘’bježim’’ od noviteta sajma zdravlja. Na natjecanjima Stanković uz Mariju Bošnjak, izabrani Marija Bošnjak i Stjepan
pokroviteljstvom Predsjedni- u gastronomiji. Iako, težim sudjelujem još od prvog razreda također članicu udruge, i prošle Franić.
ce Republike Hrvatske i Mini- tome da što god napravim bude srednje škole, a profesionalno godine na državnom natjecanju
starstva Turizma, a cilj koje je protkano s namirnicama našeg se bavim kuharstvom već četiri ostvarila značajan uspjeh, a njih Moje najdraže jelo bio bi
popularizacija kuharske i slas- kraja, u skladu sa strukom, ali godine. Trenutno se bavim pri- su dvije bile i sastavni dio naci- kulen pripremljen prema
tičarske struke, poticanje izvr- uz moj potpis”, priča nam Ana premama za kulinarsku olimpija- onalne kulinarske reprezentaci- obiteljskoj recepturi, uz
snosti i napretka kuhara i slas- Maria. Ovoga puta stručni žiri du u veljači 2020. godine u Stutt- je u Luksemburgu na svjetskom domaći mirisni topli kruh
tičara, ali i svekolika afirmaci- Ana Maria oduševila je, između gartu, a odmah potom oprbat ću kulinarskom natjecanju u sklopu s bučinim sjemenkama,
ja kuhara i slastičara. Ana Maria ostalog, s jelom pod nazivom se kao šefica kuhinje u ‘’Restoranu EXPOGAST sajma, s kojeg su kaže Ana Maria
Stanković je 22-godišnjakinja “Topla Slavonija”, koje podra- Lu’’ koji se otvara u ožujku 2020. donijele brončanu medalju. Veliki
kojoj je ovo treća velika nagrada, zumijeva svinjski file s krustom u samome centru grada, što me uspjeh, dakle, ostvarila je na ovo- Članovi Udruge
u svojim vitrinama već ima dvije od začinskog bilja i suncokreta, jako veseli, jer će naši građani godišnjem natjecanju Udruga kuhara naše županije
velike kristalne kuhače, a sada varenac s korbaom i koprivom, napkon imati priliku kušati moja kuhara naše županije, jer Ana s ovogodišnjih Dana
je postala i državna prvakinja za kremu od krumpira, te konfitira- jela”, ističe Ana Maria. Mišljenja Marija Stanković osvojila je 3 hrvatskog kulinarstva
2019. godinu. Kristalne kuhače ne svinjske obrazi na podlozi od je da kuhari danas itekako mogu zlatne medalje i lentu za državnu vratili su se s čak 10
nagrade su koje se dodjeljuju u kvinoje i tikvice. Odlično je bilo i dobro živjeti od svoga rada, prvakinju, a Marija Bošnjak 3 osvojenih medalja
Kuharskom kupu koji sadrži 12 jelo pod nazivom “Riječno blago”, premda je i fizički i psihički to srebrne medalje u slastičarstvu.
natjecanja u godini. Na svakom koje se sastojalo od Panna cotta vrlo zahtjevan posao. Zanimljivo Također, uspješna je bila i Srednja
natjecanju kuhari sakuplja- od dimljene deverike s pjenicom je da se za ovo posljednje natje- strukovna škola Vinkovci, čiji su
ju bodove, a ukupni pobjednik od šarana u slanoj palačinci, uz canje nije dugo pripremala jer učenici Mato Marušić i Karmela
Hrvatskoga kuharskoga kupa grašak, ukiseljeno povrće, mladu otišla je, kaže, samo sudjelovati. Vulić pod mentorstvom Ivice
lisnatu salatu, te umak od kopra
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11