Page 10 - Vinkovački list - 13. prosinca 2019.
P. 10
PETAK 13.12.2019.
Udomi me! Uradi sam...
Božićni vijenac
od žičane vješalice
Mješanci, ženski
5 godina
Mješanac, muški,
4 mjeseca
Recept: Rokovački kolač
Mješanac, ženski,
5 godina
Sastojci za nadjev: Sastojci za tijesto:
5 bjelanjaka, 1 margarin (25 dag),
25 dag šećera, 5 žumanjaka,
16 dag mljevenih oraha, 5 žlica šećera,
3 žlice pekmeza od 30 dag brašna i
marelice (kajsija). 1/2 praška za pecivo
Mešanac, ženski, Izrada tijesta:
2 mjeseca
Margarin držati na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. U 30 dag glatkog brašna utrti 25 dag margarina. Dodati 5 žlica šećera, 5
www.tip-tip.hr žumanjaka i 1/2 praška za pecivo. Zamijesiti tijesto i staviti u hladnjak da odstoji sat vremena. Nakon toga od tijesta odvojiti četvrtinu i
+385 32 306 901 napraviti kuglicu, te ostaviti u hladnjaku. Ostatak tijesta razvaljati, te staviti u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju. Na tijesto staviti nadjev.
Izrada nadjeva:
Od 5 bjelanjaka izlupati čvrsti snijeg. Dodati 25 dag šećera, izmiješati mikserom. Dodati 16 dag mljevenih oraha i 3 žlice pekmeza
od kajsija. Izmiješati žlicom. Staviti nadjev na tijesto u tepsiji. Naribati na trenicu onu četvrtinu tijesta iz hladnjaka po nadjevu. Peći u
zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta dok ne postane zlatno-žute boje. Sjeći šnite kad se potpuno ohladi.
Naputak:
Ako je pekmez od kajsija tvrd, treba ga razrijediti s vodom u omjeru 3 žlice pekmeza, 2 žlice vode, kuhati na štednjaku uz stalno miješanje
dok se ne dobije jednolična smjesa.
Mira Takšić: Mirini vinkovački kolači
Udomi me! Uradi sam...
Božićni vijenac
od žičane vješalice
Mješanci, ženski
5 godina
Mješanac, muški,
4 mjeseca
Recept: Rokovački kolač
Mješanac, ženski,
5 godina
Sastojci za nadjev: Sastojci za tijesto:
5 bjelanjaka, 1 margarin (25 dag),
25 dag šećera, 5 žumanjaka,
16 dag mljevenih oraha, 5 žlica šećera,
3 žlice pekmeza od 30 dag brašna i
marelice (kajsija). 1/2 praška za pecivo
Mešanac, ženski, Izrada tijesta:
2 mjeseca
Margarin držati na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. U 30 dag glatkog brašna utrti 25 dag margarina. Dodati 5 žlica šećera, 5
www.tip-tip.hr žumanjaka i 1/2 praška za pecivo. Zamijesiti tijesto i staviti u hladnjak da odstoji sat vremena. Nakon toga od tijesta odvojiti četvrtinu i
+385 32 306 901 napraviti kuglicu, te ostaviti u hladnjaku. Ostatak tijesta razvaljati, te staviti u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju. Na tijesto staviti nadjev.
Izrada nadjeva:
Od 5 bjelanjaka izlupati čvrsti snijeg. Dodati 25 dag šećera, izmiješati mikserom. Dodati 16 dag mljevenih oraha i 3 žlice pekmeza
od kajsija. Izmiješati žlicom. Staviti nadjev na tijesto u tepsiji. Naribati na trenicu onu četvrtinu tijesta iz hladnjaka po nadjevu. Peći u
zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta dok ne postane zlatno-žute boje. Sjeći šnite kad se potpuno ohladi.
Naputak:
Ako je pekmez od kajsija tvrd, treba ga razrijediti s vodom u omjeru 3 žlice pekmeza, 2 žlice vode, kuhati na štednjaku uz stalno miješanje
dok se ne dobije jednolična smjesa.
Mira Takšić: Mirini vinkovački kolači