Page 24 - Vinkovački list - 2. travnja 2021.
P. 24
Aktualno PETAK 2.4.2021.
Vinkovački list
Nezamisliv je
Uskrs bez jaja,
šunke i rotkvice
Od mladog luka, rotkvice i šunke do sezonskog povrća i luka, onog sitnijeg, izdvojit ćete najlonku. Ljusku od luka stavim u
suhomesnatih proizvoda – bogata ponuda zadovoljit će baš sve tri kune, dok ćete za veći dati veliki lonac s vodom i kad prokuha
uglavnom pet kuna. Domaća jaja u njega stavljam jaja i kuham
Najvažniji dio blagdan- tržnici. Proljeće je stiglo u grad, Od mladog luka, svežnjeva su između 1 i 1,20 kuna, a brojni još onda 15-20 minuta. Poslije
skog stola mnogima je šunka. a željno iščekujemo i najvažni- rotkvice i domaće šunke do su štandovi u svojoj ponudi imali kuhanja jaja još malo ostavim u
Domaće proizvedena od ji kršćanski blagdan, pa dobrog ostalog sezonskog povrća i suho- i obojana jaja za 10 kuna po loncu da se boja bolje uhvati, pa
slavonske svinje svakako je raspoloženja ne manjka. Kako mesnatih proizvoda – bogata komadu. onda skinem sve s njih i premažem
delicija koju si mnogi posjeti- kod kupaca, tako i kod prodavača ponuda zadovoljit će sva nepca. malo slaninom da dobiju sjaj”,
telji vinkovačke tržnice vrlo koji su zasukali rukave i pred Na štandovima ćete naići i na “Bojam ih na tradicionalan ispričala nam je gospođa Ankica iz
rado žele priuštiti, a uz nju je naše građane donijeli plodove domaća jaja, obojana i neobojana, način u luku. Najprije na jaje Vođinaca koja svoja jaja na vinko-
neizostavno i domaće povrće svoga rada. Iako se osjete poslje- sezonsko cvijeće poput maćuhica stavim list djeteline i svežem ga u
nastalo kao rezultat truda i dice krize, naši gospodarstveni- i cica-maca te brojnih ukrasa za
muke ovdašnjih poljodjelaca. ci, prisjećajući se prošle godine, potpuni doživljaj Uskrsa koji ni Uskrsna trpeza i ove će godine u
Tradicionalna uskrsna trpeza relativno su zadovoljni. “Svake pandemija neće spriječiti. većini domova ostati tradicionalna
neće izostati ni ove godine. godine je sve gore i gore, ali barem
možemo raditi”, zaključuju. U gotovo svakoj uskrsnoj Uskrsna trpeza kod građana Hrvatske najčešće će sadržava-
Josipa Haluška košarici i ove će godinu glavnu ti ono najpotrebnije: kuhana jaja, kuhanu šunku, rotkvicu i
josipa.haluska@novosti.hr Već uobičajeno je gradska ulogu imati šunka. Domaću hren, a neće nedostajati ni drugih delicija, samo će biti manje
tržnica pred blagdane jedno od dimljenu šunku kod domaćih pro- zastupljene. Ukupno 62,3 građana planira štedjeti pri kupnji
Suncem okupani štandovi glavnih mjesta nabavke proizvoda izvođača možete pronaći za 120 namirnica za ovogodišnji Uskrs, a svaki treći će za namirnice za
prepuni domaćeg i zdravog voća za tradicionalnu uskrsnu trpezu. kuna po kilogramu, dok se cijene uskrsni ručak potrošiti od 100 do 299 kuna. Najviše njih, svaki
i povrća, jaja i šunka kao neizo- Iako su trgovački centri i dalje kulenove seke i domaće dimljene četvrti građanin ili 25,6 posto, planira na uskrsne namirnice
stavni dijelovi blagdana Uskrsa veliki problem koji svojim niskim slanine kreću uglavnom između potrošiti između 200 i 300 kuna, a 8,6 posto od 100 do 199
te osmijesi na licima prodavača cijenama guše domaću proi- 40 i 60 kuna. Osim suhomesna- kuna.
prizori su koji posljednje subote zvodnju, još uvijek postoje oni tih proizvoda, većina posjetite-
i srijede vladaju na vinkovačkoj koji blagdanski ručak ne mogu lja posezala je i za mladim lukom
zamisliti bez domaćih proizvoda. i jajima. Za vezicu mladoga
Vinkovački list
Nezamisliv je
Uskrs bez jaja,
šunke i rotkvice
Od mladog luka, rotkvice i šunke do sezonskog povrća i luka, onog sitnijeg, izdvojit ćete najlonku. Ljusku od luka stavim u
suhomesnatih proizvoda – bogata ponuda zadovoljit će baš sve tri kune, dok ćete za veći dati veliki lonac s vodom i kad prokuha
uglavnom pet kuna. Domaća jaja u njega stavljam jaja i kuham
Najvažniji dio blagdan- tržnici. Proljeće je stiglo u grad, Od mladog luka, svežnjeva su između 1 i 1,20 kuna, a brojni još onda 15-20 minuta. Poslije
skog stola mnogima je šunka. a željno iščekujemo i najvažni- rotkvice i domaće šunke do su štandovi u svojoj ponudi imali kuhanja jaja još malo ostavim u
Domaće proizvedena od ji kršćanski blagdan, pa dobrog ostalog sezonskog povrća i suho- i obojana jaja za 10 kuna po loncu da se boja bolje uhvati, pa
slavonske svinje svakako je raspoloženja ne manjka. Kako mesnatih proizvoda – bogata komadu. onda skinem sve s njih i premažem
delicija koju si mnogi posjeti- kod kupaca, tako i kod prodavača ponuda zadovoljit će sva nepca. malo slaninom da dobiju sjaj”,
telji vinkovačke tržnice vrlo koji su zasukali rukave i pred Na štandovima ćete naići i na “Bojam ih na tradicionalan ispričala nam je gospođa Ankica iz
rado žele priuštiti, a uz nju je naše građane donijeli plodove domaća jaja, obojana i neobojana, način u luku. Najprije na jaje Vođinaca koja svoja jaja na vinko-
neizostavno i domaće povrće svoga rada. Iako se osjete poslje- sezonsko cvijeće poput maćuhica stavim list djeteline i svežem ga u
nastalo kao rezultat truda i dice krize, naši gospodarstveni- i cica-maca te brojnih ukrasa za
muke ovdašnjih poljodjelaca. ci, prisjećajući se prošle godine, potpuni doživljaj Uskrsa koji ni Uskrsna trpeza i ove će godine u
Tradicionalna uskrsna trpeza relativno su zadovoljni. “Svake pandemija neće spriječiti. većini domova ostati tradicionalna
neće izostati ni ove godine. godine je sve gore i gore, ali barem
možemo raditi”, zaključuju. U gotovo svakoj uskrsnoj Uskrsna trpeza kod građana Hrvatske najčešće će sadržava-
Josipa Haluška košarici i ove će godinu glavnu ti ono najpotrebnije: kuhana jaja, kuhanu šunku, rotkvicu i
josipa.haluska@novosti.hr Već uobičajeno je gradska ulogu imati šunka. Domaću hren, a neće nedostajati ni drugih delicija, samo će biti manje
tržnica pred blagdane jedno od dimljenu šunku kod domaćih pro- zastupljene. Ukupno 62,3 građana planira štedjeti pri kupnji
Suncem okupani štandovi glavnih mjesta nabavke proizvoda izvođača možete pronaći za 120 namirnica za ovogodišnji Uskrs, a svaki treći će za namirnice za
prepuni domaćeg i zdravog voća za tradicionalnu uskrsnu trpezu. kuna po kilogramu, dok se cijene uskrsni ručak potrošiti od 100 do 299 kuna. Najviše njih, svaki
i povrća, jaja i šunka kao neizo- Iako su trgovački centri i dalje kulenove seke i domaće dimljene četvrti građanin ili 25,6 posto, planira na uskrsne namirnice
stavni dijelovi blagdana Uskrsa veliki problem koji svojim niskim slanine kreću uglavnom između potrošiti između 200 i 300 kuna, a 8,6 posto od 100 do 199
te osmijesi na licima prodavača cijenama guše domaću proi- 40 i 60 kuna. Osim suhomesna- kuna.
prizori su koji posljednje subote zvodnju, još uvijek postoje oni tih proizvoda, većina posjetite-
i srijede vladaju na vinkovačkoj koji blagdanski ručak ne mogu lja posezala je i za mladim lukom
zamisliti bez domaćih proizvoda. i jajima. Za vezicu mladoga