9 C
Vinkovci
Četvrtak, 6. listopada 2022.

Novo na videu: Posljednji Jedi, Ferdinand, Traži se stari i Prijelomni čas

Više od autora

- vl promo-Tijekom proteklog vremena iz Menarta, posljednjeg domaćeg DVD i Blu-Ray izdavača, stižu nam četiri nova naslova: prvi od njih, svakako je osmi nastavak najpoznatije svemirske sage Ratovi zvijezda koji se zove Posljednji Jedi, zatim je tu po prvi put u dugometražnom crtiću legendarni animirani bik Ferdinand. Nadalje, tu je vrlo preporučljiva komedija Traži se stari te hvaljena biografska drama Prijelomni čas.


Ratovi zvijezda – Epizoda VIII: Posljednji Jedi (2018.)

Režija: Rian Johnson

Uloge: Mark Hammill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Laure Dern, Benicio Del Toro…

Originalni naslov: Star Wars – Episode VIII: The Last Jedi, 2018.

Trajanje: 152 minute


Ratovi zvijezda – Epizoda VIII: Posljednji Jedi je američki epski znanstveno-fantastični film iz 2017. godine čiji je redatelj i scenarist Rian Johnson. To je drugi film iz treće trilogije serijala Ratovi zvijezda te direktni nastavak prethodne epizode – Ratovi zvijezda – Episzoda VII: Sila se budi. Film je producirala kompanija Lucasfilm, a distribuirala kompanija Walt Disney Pictures. Glavne uloge u filmu su ostvarili Mark Hamill, Carrie FisherAdam DriverDaisy RidleyJohn Boyega i Oscar Isaac. Posljednji Jedi označio je posljednji glumački nastup glumice Carrie Fisher koja je preminula u prosincu 2016.godine, a sam je film njoj i posvećen.

Radnja filma prati Rey koju za Jedi viteza obučava Luke Skywalker u nadi da će upravo njezina obuka pomoći Pokretu otpora u njihovoj borbi protiv Kylo Rena i zloglasnog Prvog reda.


Ferdinand (2018.)

Redatelj: Carlos Saldanha

Scenarij: Munro Leaf i Robert Lawson

Glasovi: Igor Kovač, Renata Sabljak, Bojan Navojec, Ozren Grabarić, Jan Kerekeš, Nina Kraljić, Mile Kekin, Marko Kofs…

Originalni naslov: Ferdinand, 2017.

Trajanje: 108 minuta


Od redatelja velikih animiranih hitova Rio i Ledeno doba, stiže ‘Ferdinand’, film o velikom biku s još većim srcem koji bi radije mirisao cvijeće, nego ulazio u borbu s matadorima. Nakon što su ga ljudi pogrešno doživjeli kao jednu razuzdanu zvijer, Ferdinanda odvode od kuće. Odlučan da se vrati u obitelj, okuplja tim životinja različitih osobnosti i kreće u nevjerojatnu avanturu. Ferdinand je bik koji ćete vi i vaše dijete odmah zavoljeti.

Animirani lik, bik Ferdinand, nastao je 1938. godine, a samo godinu dana kasnije dobio je nagradu Oskar za najbolji kratki film. Ferdinand je obilježio djetinjstvo mnogih generacija i postao film kojeg se i danas svi rado sjećaju.

U originalnoj verziji glas Ferdinandu je dao John Cena, profesionalni američki hrvač, dok je hrvatskom Ferdinandu glas dao glumac Igor Kovač.


Traži se stari (2018.)

Redatelj: Lawrence Sher

Uloge: Owen Wilson, Ed Helms, Glenn Close, J.K. Simmons, Katt Williams, Terry Bradshaw, Ving Rgames, Christopher Walken, Robert Jon Mello, Zachary Haven, Mary Grill, Ann McKenzie, Jessica Gomes…

Originalni naslov: Father Figures, 2017.

Trajanje: 113 minuta


Owen Wilson i Ed Helms glume braću blizance koje je njihova ekscentrična majka (Glenn Close) odgojila u uvjerenju da im je otac preminuo dok su bili jako mladi. Kada otkriju da je majčina priča laž, kreću u potragu za svojim ocem. Put ka istini otkriva više nego što bi njihova majka željela da znaju. Redatelj debitant Lawrence Sher, dosad najpoznatiji kao koautor ultrapopularnog Mamurluka, u ovoj se pseudoobiteljskoj komediji zgodno poigrava različitostima blizanaca Reynolds.

Nakon uloge u drami ‘Čudo’ s Julijom Roberts, bivši ovisnik Wilson novim angažmanom vraća se na svoj teritorij kao komičar, a Helms potvrđuje kao pouzdan Sherov suradnik iz ‘Hangovera’. Iako joj je zapala samo manja rola napočetku i kraju filma, Glenn Close je ponovno dokazala karizmu koja s godinama ne blijedi.

Ni plejada potencijalnih očeva nije za podcijeniti. Jednog od ‘kandidata’ prigodno glumi J.K. Simmons, zvijezda TV serijala ‘Zakon i red’ koji u osami obožava gledati filmski blizanac Peter. Bejzbol ikona Terry Bradhaw suvereno ‘glumi’ samog sebe, a dobra je dosjetka i dodijeliti vječnom negativcu Christopheru Walkenu epizodu veterinara koji kastrira mačora golemih testisa.

Osim što zagovara bratsko pomirenje i solidarnost, komedija Lawrencea Shera o sinovima i ‘očinskim figurama’, nudi i završni obrat koji će mnoge i iznenaditi i razgaliti.


Prijelomni čas (2018.)

Redatelj: Joe Wright

Uloge: Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Ronald Pickup, Stephen Dillane, Nicholas Jones, Samuel West, David Schofield, Richard Lumsden, Malcolm Storry, Hilton McRae…

Originalni naslov: Darkest Hour, 2017.

Trajanje: 125 minuta


Paradoksalno, veliki britanski glumac Brian Cox puno više sliči legendarnom britanskom premijeru nego Gary Oldman, međutim, njegov prošloljetni film “Churchill” zasluženo je otpravljen u zaborav ne samo zbog skromnog budžeta nego i manjkavih kreativnih ambicija. Zato je potonji pokazao ono što smo već dugo znali, da sličnost uopće nije kriterij u ovakvim situacijama, bitna je glumačka energija, a Oldman je ima napretek.

Osim toga, “Churchill” se bavi ne baš uvjerljivim dvojbama naslovnog junaka oko rizika savezničkog iskrcavanja u Normandiju, dok ga “Prijelomni čas” prikazuje u njegovom najsvjetlijem trenutku, kad odbija pregovore s Hitlerom i Mussollinijem i čeka čudo da se britanska vojska spasi iz opkoljenog Dunkirka.

Oldman sjajno dočarava izmjene njegovih raspoloženja, taktiziranje s političkim neistomišljenicima, neumjereno konzumiranje alkohola i cigara te poštovanje i strah koji iskazuje jedino prema supruzi Clementine (odlična Kristin Scott Thomas). Bez dvojbe, to je svojevrsni “one man show”, ali istodobno i odlično izložen i uzbudljiv film, čijoj je kvaliteti ponajviše pridonijela režija Joea Wrighta: njegov portret engleskog političkog vrha u “prijelomnom času” nije samo plošna slikovnica nego i dojmljiv povratak u prošlost.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno