Foto: Grad Vukovar
U središtu Vukovara u pješačkoj zoni danas je predstavljeno novo spomen obilježje Domovinskoga rata. Spomen obilježje, objavio je Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo  i zaštitu okoliša, implementirano je u postojeću šetnicu na suvremen način, ali je zadržalo svrhu prezentiranja autentičnog prikaza granate.
Ovaj eksponat, navodi se, izložen je u vidu spomen obilježja u centru grada kako bi na nenametljiv način, u formi muzejske vitrine, prikazao granatu zaostalu iz Domovinskog rata. Cilj ovoga spomen obilježja je kod promatrača izazvati reakciju na više razina, što će se postići korištenjem različitih arhitektonskih elemenata.
Autentična je granata postavljena u dnu ostakljenog polja zajedno s pratećim tekstom dok je samo polje izvedeno kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta, a preko njega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom ispod koje se ugrađuje rasvjeta te je također cjelokupna instalacija popraćena rasvjetom. Vrijednost radova je 457.639,38 kuna s PDV-om, a projekt je u iznosu od 400.000,00 kuna s PDV-om sufinancirao Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara.
Spomen obilježje ima svoj turistički karakter, ali je prvenstveno riječ o povijesno-edukativnoj svrsi budući da nijemo svjedoči o jednome vremenu za koje se nadamo da se više nikada neće ponoviti, istaknuo je gradonačelnik Ivan Penava.
Autentični rep minobacačke granate od 82 mm iskopan je u gradskoj četvrti Olajnica, a instalaciju prati tekst nastao u suradnji s partnerom na projektu Memorijalno-dokumentacijskim centrom iz Zagreba. Kako se može iščitati zbog različitih kalibara ovakvog naoružanja Vukovar je bio sravnjen sa zemljom, a po količini razaranja u prostoru i količini građevinskog otpadnog materijala preostalog nakon razaranja, spada u najrazorenije gradove u svjetskoj povijesti. Projektili upućeni na grad posijali su najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru u kojemu je 70 do 80% civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata.