O istinitim tragedijama iza zatvorskih vrata

0
1038

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras je predstavljen roman „Kazamati“ autora Tihomira Bošnjaka. U prepunoj knjižnici o knjizi su, uz autora, govorili  i urednik Ilija Matić te kći autora Marijana Bošnjak.

Nakon što je u Domu kulture u Otoku nedavno predstavljen drugi autobiografski roman Tihomira Bošnjaka „Kazamati“ u kojemu autor opisuje zatvorske dane i događaje koji su ga doveli do toga te iznosi drugu, nepoznatu stranu priče poručujući čitateljima da nije uvijek sve ni crno ni bijelo nego da život ima milijun nijansi, večeras je ovaj roman predstavljen i Vinkovčanima.

Bošnjak je rođen 1960. u Komletincima gdje je završio osnovnu školu, a srednju šumarsku u Sarajevu. Od 1980. do 1992., radio je u Hrvatskim šumama kada otvara vlastiti obrt za usluge u šumarstvu. Nakon duljeg izbivanja iz Hrvatske, 2008.  ponovno otvara obrt i time se i danas bavi. Živi i radi u Otoku.

Za drugi autobiografski roman „Kazamati“ kaže da je plaćanje računa za high life  koji je opisan u prvom romanu. Govori o godinama provedenim u talijanskim i austrijskim zatvorima, njihovom pravosuđu i samoj presudi za koju tvrdi da je nepravedna. Za razlog odlaska u zatvor, kratko odgovara kako se zatekao u kriminalnim krugovima, a što je sve tu bilo, čitatelj će doznati iz ove knjige te prvog romana „Balkanski rulet“.

„Roman je pisan subjektivno, iz vlastitih iskustava, osjećaja i viđenja događaja koje su stopostotno istiniti i bez imalo uljepšavanja. Istinite tragedije koje su se događale iza željeznih vrata, a o kojima javnost nije upoznata, niti će ikada biti, jer oni koji su dio zatvorskog sustava ne žele da prava istina izađe na vidjelo. Iako se radnja odvija u zatvoru ipak je dinamična i prati slijed događaja koji su većinom traumatični i teški. Tragični događaji kao i same činjenice, vlastito proživljavanje raznih psiholoških stanja dovelo me do spoznaje i shvaćanja života. Vrijeme kojega sam tamo imao na pretek, potaknulo me na čitanje razne literatura, od vjerskih pa sve do belatristike što inače u vanjskom životu ne bih stigao. Književni uzor mi je Dostojevski, posebice njegovi „Braća Karamazovi“. Roman za kojeg smatram da je dao pečat Dostojevskom kao vrhunskom piscu, a uvelike pridonio svjetskoj književnosti“, rekao je Tihomir Bošnjak i najavio svoj treći roman „Kad suze presahnu“. Radi se o romanu povijesno-ljubavnog žanra koji će biti objavljen u travnju, a čija se radnja odvija za vrijeme 2. svjetskog rata s naglaskom borbe na Srijemskom frontu uz mnoge isprepletene ljubavne i životne situacije.