O ljudskom tijelu uče uz pomoć aplikacije i VR naočala

0
289

Na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovara napravljena je aplikacija pod nazivom “Virtual Reality project by University of Lavoslav Ružička in Vukovar” koja će zajedno s VR naočalama omogućiti virtualno učenje o ljudskom tijelu studentima fizioterapije.

“Prezentacija aplikacije je već dostupna na našem YouTube kanalu, a pripremili smo i opremili kabinet gdje će se provoditi nastava. Očekujemo kako će studenti od početka ožujka imati priliku da o ljudskom tijelu uče uz pomoć VR naočala i aplikacije”, rekao je dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić.

Nastava će biti provedena na način da će profesor upravljati aplikacijom. I profesor i studenti će imati VR naočale i putem njih cijelo ljudsko tijelo pred sobom, a moći će se pogledati svaki mišić u tijelu i to na način da će se nakon što se odabere željeni mišić prvo na tome mjestu “ukloniti koža” poslije čega će se moći vidjeti i sam mišić. Radi boljega razumijevanja, naziv mišića bit će ispisan na latinskom, engleskom i hrvatskom jeziku. I sami studenti će kasnije moći samostalno upravljati aplikacijom i na taj način istraživati ljudsko tijelo.

Za potrebe nastave Veleučilište je kupilo 10 kompleta za studente te dodatni za nastavnike, a ukupna vrijednost oba projekta je oko 435 tisuća kuna.

“Koliko je aplikacija kvalitetna i široka govori i to da će se uz pomoć iste biti omogućen prikaz kostura, mišićnog sustava, vezivnog tkiva, krvožilnog sustava, živčanog, limfnog, probavnog, dišnog i urogenitalnog sustava. Isto tako animacija sadrži radnje kao što su sjedenje, hodanje, trčanje, čučanj, ali i druge, ovisno o potrebi”, ističe Sudarić.

Vukovarsko veleučilište prva je visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, a vjerojatno i u regiji, koja svojim studentima omogućava učenje uz pomoć VR naočala i posebne aplikacije. Poručuju kako im je u planu napraviti slične aplikacije i za svoja još dva preostala studijska programa, upravno pravo i trgovina.