Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti koji obilježavamo danas, 22. svibnja, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Centar za znanstveni rad u Vinkovcima i Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda, organizirali su predstavljanje zbornika radova znanstvenog skupa “Slavonske šume kroz povijest“ i završno predstavljanje Istraživačkog projekta “Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Slavoniji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća“.

Na predstavljanju projekta sudjelovala je većina suradnika koja je ponešto rekla o provedenim aktivnostima u sklopu projekta Povijest šuma u Slavoniji. Težište većine tih tema je na 19. stoljeću, na velikim i poznatim sječama i iskorištavanjem šuma u Spačvanskom bazenu i u drugim dijelovima Slavonije. Bazirali su se na različite funkcije šuma, što sve šume predstavljaju za život i razvoj ljudskih društava na ovom području.

Uvodnu riječ dala je Anica Bilić, upraviteljica Centra u Vinkovcima, a sudjelovali su još i Robert Skenderović, Dinko Župan, Milan Vrbanus i Stanko Andrić. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina.

“Danas predstavljamo zbornik o povijesti šuma u Slavoniji – jednu od tri knjige koje smo planirali objaviti u sklopu projekta Povijest šuma u Slavoniji. S te tri knjige smo namjeravali zaokružiti ovo naše četverogodišnje istraživanje. Željeli smo u glavnim crtama istražiti povijest iskorištavanja slavonskih šuma i dati odgovor na pitanje kako se to iskorištavanja odražavalo na društveni razvoj Slavonije do 20. stoljeća, odnosno kako se prirodni kapital pretvarao u kulturni kapital“, rekao je Robert Skenderović, voditelj projekta i viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest u Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.