Foto: Steve Gaunt

U Okučanima je u tijeku svečano obilježavanje 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Program svečanog obilježavanja započeo je jutros budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, a potom je kod spomenika “Kocke vedrine” održana i središnja svečanost, nakon koje je služena Sveta misa zadušnica u crkvi Svetog Vida, za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Za posjetitelje je od 8 do 16 sati organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta “Kadet” i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Podsjetimo, akcija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. godine u 5.30 sati, a u njoj je sudjelovalo 7.200 pripadnika Hrvatske vojske i policije. Za samo 36 sati oslobođeno je 500 kilometara dotad okupiranog područja zapadne Slavonije. U akciji su poginula 42 branitelja dok ih je 162 ranjeno.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. U njoj su po prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. Bljesak je prethodio Oluji, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, odnosno 5. kolovoza 1995. godine, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji. Od 15. siječnja 1996. godine počinje i proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koji je završio 15. siječnja 1998. godine, kada je hrvatsko Podunavlje, odnosno istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske.