Polaganjem vijenaca podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata jučer je u Vukovaru, u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježen Dan vukovarskih branitelja.

Po riječima predsjednika vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravka Komšića, 24. kolovoza 1991. godine počela je obrana Vukovara i rat za Vukovar, a samim time i rat za Hrvatsku, jer tada se JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu i krenula u oružanu agresiju na ovaj grad.

“Tog dana Vukovar je napadnut sa zemlje, zraka i Dunava, tada su srušena i dva aviona kod Bršadina, a srušio ih je Luka Andrijanić. Kod nas na Mitnici je tenkovska kolona došla do šume Dubrava ali se nisu okrenuli prema gradu nego su krenuli desno prema Vučedolu do salaša Goldschmidt i onda je bilo sporadične pucnjave”, naveo je Komšić, a prenosi portal Press 032. Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa. “Već sedam godina na ovaj dan obilježavamo Dan vukovarskih branitelja i prisjećamo se onih koji su dali život u agresiji na Hrvatsku”, rekao je predsjednik HDLSKL Danijel Rehak. Predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Vukovar 91 Ivan Kovačić napomenuo je kako je i po njemu ovaj datum najprimjereniji da se slavi kao Dan vukovarskih branitelja i da je tako otpočetka bilo zamišljeno na razini vukovarske braniteljske populacije.