-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Obilježena 28. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Vukovaru je u prijepodnevnim satima održan prvi dio obilježavanja 28. godišnjice pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla. Uz obitelj Zadro i Hill, njihove prijatelje, suborce i kadete Hrvatske vojske obilježavanju su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

“Blago Zadro bio je čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda i čovjek koji je vodio svoje vojnike osobnim primjerom”, naglasio je ministar Krstičević.

Također, ministar je u Vukovaru poručio kako je ova Vlada vratila Hrvatsku vojsku u Vukovar, u vojarnu 204. vukovarske brigade i svečanu promociju polaznika vojnih škola te daje potporu razvoju grada heroja, simbola stradanja u Domovinskom ratu. “Danas razvijamo Hrvatsku vojsku na temeljima Domovinskog rata i u čast herojima kao sto su Blago Zadro, Alfred Hill, Andrija Matijaš Pauk, Marko Babić i svi drugi hrvatski branitelji. Mi nismo zaboravili hrvatske heroje, upravo zato Zapovjedna stožerna škola nosi ime “Blago Zadro”, a Središte za obuku vojne policije nosi ime „Alfred Hill”, rekao je ministar Krstičević u svom obraćanju na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Obilježavanje je nastavljeno u crkvi Gospe Fatimske u Borovo naselju, gdje je služena sveta misa zadušnica za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Nakon svete mise održan je prigodni program kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Vukovaru kako poštuje trodiobu vlasti, ali da s punim pravom može reći da pravosuđe presporo rješava slučajeve procesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata, pa da na odgovornost treba pozvati one koji odugovlače u rješavanju takvih slučajeva.

Rekla je to nakon polaganja vijenca, a nakon što su je novinari pitali kako komentira nezadovoljstvo vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave radom institucija. “Nisam ni ja zadovoljna radom institucija. Sad će me optužiti da kritiziram pravosuđe, međutim, ovo vam iskreno kažem kao čovjek, ali i kao predsjednica. Jer, jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još nije dalo pravorijek ni o Vukovaru, ni o Borovu Selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele i koja su neusporedivo manje vrijednosti od onoga što smo vidjeli ovdje”, istaknula je predsjednica.

Podsjetimo, legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro u velikosrpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova Naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovijedanja stekla naziv “groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA. Za njegov doprinos i zasluge u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika. Bojnik Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, a poginuo je istoga dana kad i general Zadro, braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Toga dana život je izgubio i Zvonko Mlinarić, koji je poginuo u pokušaju izvlačenja Zadrinog tijela u Kupskoj ulici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno