Obilježena 28. obljetnica stradanja Bogdanovaca

0
407

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u središtu mjesta, u Bogdanovcima je u nedjelju obilježena 28. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu, a čijom je okupacijom Vukovar ostao u potpunom okruženju.

Po podacima stradalničkih udruga, tijekom agresije i okupacije Bogdanovaca poginulo je 133 branitelja i civila, a za 14 ih se još traga.

Ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta, govoreći o danima obrane, istaknuo je da su branitelji tjednima izvanljudskim naporima nastojali obraniti Bogdanovce, ali obrana je slomljena 10. studenoga. U ime predsjednice Republike počast stradalima u obrani Bogdanovaca odao je Ante Deur, a vijence podno spomen obilježja položila su i svijeću zapalila i brojna druga izaslanstva. U crkvi sv. Leopolda Mandića za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i civile u Bogdanovcima služena je misa zadušnica.Uz 28. obljetnicu okupacije Bogdanovaca obilježen je i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu.