Kod Spomen križa žrtvama Domovinskoga rata na Lužcu, obilježena je 28. obljetnica stradanja te gradske četvrti 2. 11. 1991. godine, kada su tadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe zauzele Lužac. Bio je to i početak sloma obrane Vukovara, jer je neprijatelj presjekao grad na dva dijela objasnio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

“Studeni je za Vukovar tužan mjesec, jer gotovo da nema dana da se ne obilježava neka tužna obljetnica stradanja Vukovaraca, ali i mještana okolnih mjesta. Nažalost za ovaj zločin još uvijek nitko nije odgovarao” istaknuo je Pavliček te prozvao za odgovornost institucije hrvatske države. “Grad Vukovar traži 28 godina istinu i za 69 mještana Lužca, istinu za 10-tak odvedenih Hrvata u Trpinju o čijoj se sudbini ni danas ne zna ništa, o ubijenima na Ovčari, o tome tko je izdao zapovijed za bombardiranje vukovarske bolnice i tko je zapovjedio otvaranje koncentracijskih logora u Srbiji. Ne tražimo ništa više od toga, samo istinu i  nećemo od toga odustati ni milimetra. Nema toga zakona koji će nama Vukovarcima zatvoriti usta kada se  radi o istini i o Domovinskome ratu. Tu posustati nećemo ni milimetra. To smo dužni onima koji su stvarali hrvatsku državu”, rekao je Pavliček.

Mještani su odvedeni na školsko dvorište i tamo ubijeni rekao je Mato Džigumović zapovjednik policije na Lužcu 1991. Bili su to starci, žene i djeca i nekoliko branitelja, naglasio je.