10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Obilježena 33. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice za bivšu općinu Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci večeras je svečano obilježena 33. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice za bivšu općinu Vinkovci.

Osnivačka skupština održana tog 16. prosinca 1989. godine u kinu “Crvena zvijezda” u Vinkovcima, svima omiljenijeg naziva Veliko kino, bila je prva osnivačka skupština općinske organizacije HDZ-a na području današnje Vukovarsko-srijemske županije i druga u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Vinkovački kraj tada je javno posvjedočio svoj domoljubni duh i nacionalnu svijest.

U ime Gradskog odbora HDZ-a Grada Vinkovaca na večerašnjem skupu pozdravio je predsjednik Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

„Hrvatska demokratska zajednica obilježila je zadnje 33 godine povijesti grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Od onih najtežih trenutaka, od početaka kada se kroz HDZ stvarala obrana ovoga našega prostora i grada Vinkovaca do današnjih dana kada pokušavamo na sve načine biti dio europske obitelji, biti grad koji će biti uz bok europskim gradovima. To je nešto što u najmanju ruku izaziva jedno poštovanje jer kroz sve to vrijeme puno je tu ljudi prošlo, puno onih koji su pokušavali djelovati politički u interesu grada Vinkovaca. Na tome im hvala, a pogotovo želim zahvaliti i čestitati u ovoj prigodi onima koji su bili na toj prvoj osnivačkoj skupštini nakon Zagreba. Trebalo je imati vizije, hrabrosti, trebalo je imati snage iznijeti sve to u tim trenucima i stvoriti Hrvatsku demokratsku zajednicu tako snažnom kakva je danas u gradu Vinkovcima. Danas imamo priliku i vidjeti što znači Hrvatska demokratska zajednica kada smo dio europske obitelji, kada se na nacionalnoj razini zbivaju povijesne stvari za Hrvatski narod gdje ćemo sada na kraju godine ući u potpunosti u europsku obitelj, biti dio Schengena, gdje će naša valuta sada postati euro čime naše gospodarstvo dobiva onu pravu priliku biti dio europskog gospodarstva. To je iznimno značajno, to je nešto što će doprinijeti razvoju i grada Vinkovaca i naše županije i naravno Hrvatske u cijelosti. To je jedan ogroman iskorak to je ono što su u stvari i oni koji su bili na osnivačkoj skupštini toga 16. prosinca 1989. godine u vinkovačkom Velikom kinu i željeli. Željeli su da Hrvatska bude dio europske obitelji i konačno sada možemo reći da smo ispunili sve ciljeve”, istaknuo je Ivan Bosančić.Prigodnim riječima obratili su se i Vesna Karaula u ime Kluba utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman” Vukovarsko-srijemske županije, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a VSŽ.

„Ovo je trenutak kada prije svega treba čestitati svima onima koji su u tom trenutku bili utemeljitelji HDZ-a za bivšu općinu Vinkovci, koji su se u takvim izazovnim vremenima usudili politički iskoračiti u novu, moderniju hrvatsku povijest. Sve dalje dovelo je do samostalnosti hrvatske države uz našega prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana i sve one hrabre ljude koji su bili članovi HDZ-a, sve one koji su bili hrvatski branitelji. Iza toga KDZ je imao jasan diskurs prema zapadnim zemljama, da postanemo članica Eu, članica NATO-a, da postanemo ono što danas jesmo, jedna uistinu stabilna članica koja svoju sreću, svoju budućnost traži u zapadnim partnerstvima, savezništvima, a ne u onom balkanskom blatu iz kojega smo izašli tako da smo tu cijenu toga platili životima, mladim ljudima, prognaništvom, razaranjima. Danas ponovno živimo u izazovnim vremenima i vidimo da se diskurs i hrabrost Hrvatske demokratske zajednice, njenog članstva i njenog vodstva, nisu promijenili na nacionalnoj kao i na lokalnoj razini. Izazovi su veliki, ali u ovom trenutku ta se igra ne igra više na tlu Hrvatske nego na tlu Ukrajine, ali upravo zahvaljujući iskustvu, onome što smo prošli u ove 33 godine kao politička stranka znamo na čijoj strani povijesti treba biti, znamo za čiju stranu se treba odlučiti i to smo učinili i kao Vlada i kao stranka jasno dajući podršku onome tko je u položaju kao što je to bila Hrvatska koja se borila protiv nadmoćnijeg agresora”, istaknuo je Mario Banožić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno