7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Obiteljski stan od 58 kvadrata Mario Mustapić učinio je oazom šarma i kreativnosti

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Da su Vinkovci grad kreativaca odavno znamo. Mašta, vrijedan rad i vješte ruke česta su tema naših stranica, a posebno nas veseli kada ih ispunjavaju inovativne priče koje inspiriraju druge. Jedna takva je i o Mariju Mustapiću, entuzijastu, zaljubljeniku u stripove i knjige, kolekcionaru čiji će vas smisao za uređenje interijera jednostavno oboriti s nogu.

Kako kaže, voli interijere koji odišu karakterom vlasnika i upravo to je bila nit koja ga je vodila kada je prije 15 godina uređivao svoj stan u centru Vinkovaca. Kombinacija industrijskog i retro stila, s daškom baroknog, 58 kvadrata učinila je pravom osebujnom oazom u kojoj uživa sa suprugom Mihaelom, kćeri Ivom i sinom Jurom. Mnoštvo boja, neobični predmeti koje je sam izradio ili preuredio, umjetničke slike i asocijacije na stripove samo su dio ovog obiteljskog doma.

„Kad smo ga kupili, stan je zahtijevao kompletnu adaptaciju što je značilo rušenje unutarnjih zidova, mijenjanje podova i stolarije, instalaciju struje i vode. Ja sam bio zadužen za dizajn interijera, spajao sam nespojivo. Ne volim sterilne bijele prostore oštrih linija, u njima se nikako ne mogu opustiti jer me podsjećaju na bolničku čekaonicu. Volim da imaju dušu“, rekao je Mario dodavši kako najčešće uzima ono što pristaje njegovoj osobnosti i njegovom stilu.

Najdraži komad u stanu mu je polica sa svim njegovim knjigama i stripovima čiji je strastveni kolekcionar od osme godine. Svojevremeno je imao više od tisuću stripova, a u posljednje vrijeme na svom Instagram profilu milo_garret objavljuje i osvrte na njih, uz osvrte na filmove, pića i cigare.

Omiljen detalj u stanu mu je limitirana statua Marva iz serije grafičkih romana “Sin City”, dao je i isprintati omiljeni strip “Torpedo” kao tapetu koju je zalijepio na jedan zid, a kako voli strip umjetnost i pop art, zidove mu krase još i Joker te Ludi Šeširdžija, ilustracije poznatog umjetnika Tomislava Torjanca.


Ekonomist je po struci, no pravi stručnjak u stvaranju interijera vlastitim rukama.

„Sam sam radio zid od cigle i klizna industrijska vrata, dao sam i napraviti vrata ostave da podsjećaju na britansku telefonsku govornicu i retro komodu koja je rađena po mom nacrtu od oraha. Barokna komoda je napravljena od divljeg oraha, dok su industrijski dijelovi poput stolova i polica od željeza i hrasta“, ispričao je. Uz to, stan je ispunjen detaljima – od skulptura lubanje i vojnih gasmaski do starih satova i sanduka za oružje koji je pretvorio u humidor. Na jednom zidu, iz rubrike omiljenih, postavio je nekoliko starih pisaćih mašina, od kojih je najstarija iz tridesetih godina prošloga stoljeća.

Posebno uživa, kaže Mario, u dnevnom boravku gdje sjedeći u baroknoj fotelji iz 19. stoljeća i slušajući glazbu dobije najviše inspiracije i ideja. Fotelju je kupio preko oglasnika, pradjed prijašnjeg vlasnika dopremio ju je iz Beča.

Najbolje ga opuštaju čašica vrhunskog viskija, dobra cigara i glazba Leonarda Cohena. „Oduvijek su me zanimali predmeti s dušom i prošlošću i jako mi je stalo do toga da me, kad se vratim s posla, dočeka inspirirajuće, odmarajuće i ugodno okruženje. No, jednom u pet godina javi mi se želja za promjenom. Ne mora to biti kompletno preuređenje, dovoljno je pobojati zidove u drugu boju, promijeniti tapete ili tepih, promijeniti raspored sobe, kupiti novi trosjed, fotelju, dekoracije…“, sve su to, zaključuje naš sugovornik, metode koje ga ponovno nadahnjuju i daju mu osjećaj zadovoljstva u kojemu boravi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno